Vijesti 11.09.2015.

Sutra obilježavanje 24 godine od formiranja Druge krajiške brigade VRS

ČITANJE: 1 minuta
druga krajiska brigada

Na Rakovačkim barama kod Banjaluke sutra će biti obilježene 24 godine od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima biće služen u 12 časova kod spomenika na Rakovačkim barama, nakon čega će biti položeni vijenci u Memorijalnom centru, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i prijem za porodice poginulih boraca.

Prethodno će u 10 časova biti položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija”.

Tokom proteklog rata kroz Drugu krajišku pješadijsku brigadu prošlo je 23.000 boraca, 226 ih je poginulo, osam se vodi kao nestalo, a 1.600 je ranjeno.

Brigada je formirana 18. septembra 1991. godine i njen prvi ratni zadatak bio odlazak u Slavoniju, gdje je branila srpski narod od hrvatske vojske.

Vladimir Ševarika, koji je jedan od ratnih komandanata Druge krajiške pješadijske brigade, rekao da je ratni put Druge krajiške pješadijske brigade dug 3.500 kilometara i da je trajao gotovo 1.600 dana.

Obilježavanje 24 godine od formiranja Druge krajiške pješadijske brigade Vojske Republike Srpske finansijski pomogao grad Banjaluka i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

(Agencije)