Vijesti 11.02.2017.

Sutra obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja Srba u Piskavici

ČITANJE: 1 minuta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovaće sutra u Piskavici obilježavanju 75 godina od ustaškog pokolja 562 Srba Potkozarja i Piskavice.

Ustaše su u dva navrata, 5. i 12. februara 1942. godine, u ova dva banjalučka prigradska naselja na najsvirepiji način ubile 562 mještana među kojima 77 djece.

Svjedok ovog ustaškog pokolja Јovanka Milaković ranije je ispričila kako je njena porodica stradala u tom nemilosrdnom zločinu.

“Kada su ustaše stigle u selo i počele pucati, majka je povikala da bježimo. Јedna sestra i ja smo pobjegle, dok su u kući ostali otac, majka, tri brata i najmlađa sestra. Kad smo se ujutro vratile kući, našle smo ubijene roditelje, zaklanu braću, dok je sestra, koja se sakrila pod krevet, umrla od hladnoće”, sjeća se Јovanka.

Preživjeli mještani su kradom noću ukopavali mrtve, kojih je bilo na svakom koraku.

Savanović je ranije rekao da ovakav zločin govori o mračnoj ideologiji fašizma i koliko je ovaj prostor istorijski zatrovan mržnjom.

Dan stradanja Srba Potkozarja i Piskavice biće obilježen sutra, sa početkom u 11.00 časova, kod Hrama Pokrova Presvete Bogorodice i Doma kulture, najavljeno je iz resornog ministarstva.

(srna)