Vijesti 02.12.2015.

Sutra obilježavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom

ČITANJE: 2 minute

3. decembar

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, u Banjaluci su planirane  brojne aktivnosti, a jedna od njih – okrugli sto o temi „Problemi sa kojima se susreću lica sa invaliditetom i njihovo rješavanje“  održan je danas u organizaciji Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom, Gradski odbor udruženja invalida Banjaluka obilježiće sutra kroz sportsko-rekreativna takmičenja u Sportskom centru „Borik“.

Očekuje se da u ovim takmičarskim aktivnostima učestvuje oko 150 lica sa invaliditetom. Grad je i ove godine podržao realizaciju ove manifestacije kroz besplatno korišćenje dvorane i finansijskim sredstvima.

Naime, Gradski odbor udruženja invalida Banjaluka čini sedam organizacija, i to: Gradska organizacija slijepih, Udruženje distrofičara, Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženje invalida rada i Udruženje civilnih invalida žrtava rata.

Osim navedenog, grad je istim povodom podržao i tri sportska udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, i to: Šahovski klub invalida „Balkan 1928“, Streljački klub invalida „Borac“ i Društvo za sport i rekreaciju slijepih „Vid“.

Ove godine Međunarodni dan lica sa invaliditetom biće obilježen pod sloganom „Inkluzija nas se tiče: osnaživanje i pristup za ljude svih sposobnosti“. Cilj ove akcije je da se ukaže javnosti na svakodnevne probleme i izazove sa kojima se pripadnici ove populacije susreću, te promocija njihovih sposobnosti i mogućnosti.

Predstavnici Gradske uprave pridružiće se i šetnji koju organizuje Mreža žena sa invaliditetom u BiH, a koja će krenuti sutra u 14 časova ispred Narodnog pozorišta RS do platoa isped Robne kuće „Boska“. Time žele da pokažu, kako su naveli iz Mreže, da žene sa invaliditeom nisu nevidljive.

(Banjaluka.rs.ba)