Sutra obilježavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom

3. decembar

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, u Banjaluci su planirane  brojne aktivnosti, a jedna od njih – okrugli sto o temi „Problemi sa kojima se susreću lica sa invaliditetom i njihovo rješavanje“  održan je danas u organizaciji Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS.

Međunarodni dan lica sa invaliditetom, Gradski odbor udruženja invalida Banjaluka obilježiće sutra kroz sportsko-rekreativna takmičenja u Sportskom centru „Borik“.

Očekuje se da u ovim takmičarskim aktivnostima učestvuje oko 150 lica sa invaliditetom. Grad je i ove godine podržao realizaciju ove manifestacije kroz besplatno korišćenje dvorane i finansijskim sredstvima.

Naime, Gradski odbor udruženja invalida Banjaluka čini sedam organizacija, i to: Gradska organizacija slijepih, Udruženje distrofičara, Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženje invalida rada i Udruženje civilnih invalida žrtava rata.

Osim navedenog, grad je istim povodom podržao i tri sportska udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, i to: Šahovski klub invalida „Balkan 1928“, Streljački klub invalida „Borac“ i Društvo za sport i rekreaciju slijepih „Vid“.

Ove godine Međunarodni dan lica sa invaliditetom biće obilježen pod sloganom „Inkluzija nas se tiče: osnaživanje i pristup za ljude svih sposobnosti“. Cilj ove akcije je da se ukaže javnosti na svakodnevne probleme i izazove sa kojima se pripadnici ove populacije susreću, te promocija njihovih sposobnosti i mogućnosti.

Predstavnici Gradske uprave pridružiće se i šetnji koju organizuje Mreža žena sa invaliditetom u BiH, a koja će krenuti sutra u 14 časova ispred Narodnog pozorišta RS do platoa isped Robne kuće „Boska“. Time žele da pokažu, kako su naveli iz Mreže, da žene sa invaliditeom nisu nevidljive.

(Banjaluka.rs.ba)

VIŠKOVIĆ: Što prije početi realizaciju značajnih projekata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.

GRMUŠA (PDP): Nova vlast na nivou BiH čestitaće građanima Novu godinu povećanjem PDV-a

Iz ekspozea kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije vidljivo je da postoje ozbiljne razlike između onoga što on planira da radi sa Savjetom ministara BiH i onoga što su u javnosti u proteklim godinama govorili visoki funkcioneri SNSD i Republike Srpske – izjavio je generalni sekretar PDP-Milko Grmuša. Grmuša je naveo da su u

VIŠKOVIĆEVA OČEKIVANJA OD SAVJETA MINISTARA: Što prije odblokirati značajne projekte

Prdsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković očekuje da će do kraja godine razgovarati sa premijerom Federacije BiH (FBiH) i predsjedavajućim Savjeta ministara o značajnim projektima, jer je trenutno blokirano više od milijardu KM predviđenih za njihovu realizaciju.  – Očekujem mnogo od formiranja novog saziva Savjeta ministara i Vlade FBiH, jer zajedno imamo mnogo posla da

AMBICIJE: Fudbaleri Borca žele da pobjedom nad Slobodom završe jesenji dio sezone

Sa tri boda pred domaćim navijačima zatvoriti fudbalsku jesen, želja je svih u FK Borac. “Crveno-plavi” bi pobjedom proljeće dočekali na trećem mjestu, gdje se trenutno nalaze iza sarajevskih vječitih rivala. Da nam je neko prije početka sezone ponudio ovakav ishod, objeručke bi ga prihvatili, kaže napadač Borca Saša Kajkut. “Moramo biti svjesni da smo

“DVOSMJERNA ULICA”: Eminentni hirurzi iz Rusije u radnoj posjeti UKC RS

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je radna posjeta eminentnih ruskih hirurga Malhaza Cikoridze i Aleksandra Semjenova iz Sankt Peterburga UKC-u nastavak saradnje sa ljekarima iz tog grada koju je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Đajić je istakao da će ljekari iz UKC-a uzvratiti posjetu već