Vijesti 18.04.2016.

Sutra otvaranje Kamene kuće na Kastelu

ČITANJE: 2 minute
kastel
Izložbom slika “Na putevima modernizma” sutra će u Banjaluci biti otvorena Kamena kuća i ozvaničen završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave “Kastel”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković navela je da će izložba obuhvatiti više od 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje.

“Cilj nam je bio da građane podsjetimo na vrijedna djela koje Banjaluka baštini, a koja se čuvaju u našem muzeju i kulturnom centru `Banski dvor`”, rekla je Vujkovićeva novinarima u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović naveo je da je za rekonstrukciju dijela tvrđave “Kastel” grad uložio oko deset miliona KM.

“Stvoreni su uslovi da ljetna scena, odnosno Kulturni centar u sklopu tvrđave, bude mnogo ljepši i ugodniji ambijent za kulturne manifestacije”, rekao je Gavranović.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je u toku program obilježavanja 22. aprila, Dana Banjaluke.

“Obilježavanje Dana grada počelo je 17. aprila, te sada intenzivnije krećemo sa dešavanjima u okviru ovog obilježavanja, pa nas očekuju brojne kulturne i sportske manifestacije”, rekao je Gavranović.

On je naveo da su delegacije iz devet gradova potvrdile svoj dolazak i učešće u obilježavanju Dana grada.

“Goste, koje očekujemo u velikom broju, ugostićemo već u četvrtak, 21. aprila, te ćemo sa njima ispratiti neke od manifestacija koje su najavljene u tom periodu”, rekao je Gavranović.

On je istakao da će u okviru ovih obilježavanja grad, zajedno sa gradskim odborom Saveza udruženja boraca NOR-a, biti domaćin konferencije SUBNOR-a gradova bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, petak, 22. april, od jutarnjih časova biće ispunjen značajnim manifestacijama.

“Predvidjeli smo obilazak gradskih spomenika i spomen-obilježja, kao i polaganje vijenaca, nakon čega je predviđen zvanični prijem za delegacije gradova koji dolaze u goste, a koje ćemo upoznati i sa našom gastro i turističkom ponudom”, naveo je Gavranović.

U toku dana, dodao je on, zakazana je atletska ulična trka, dok će uveče biti održana svečana akademija, na kojoj će zaslužnim građanima Banjaluke biti dodijeljene nagrade i priznanja.

“Taj dan završićemo koncertom Gudačkog kvarteta beogradske filharmonije, koji je poklon od Konzulata Srbije u Banjaluci”, napomenuo je Gavranović.

On je dodao da su do kraja aprila predviđene i brojne sportske aktivnosti, te pozvao sve građane da učestvuju u najavljenim događajima jer su oni posvećeni njima.

(Agencije)