Magazin 26.06.2021.

Sutra premijera filma “Sinovi Srpske” u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci će sutra premijerno biti prikazan dokumentarni film “Sinovi Srpske” o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, o njenom ratnom putu i doprinosu u stvaranju Republike Srpske.

Ovaj dokumentarni film, u režiji Miodraga Zarkovića iz Beograda, nastao je kao idejni projekat Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske da se na neposredan način oda pošta poginulim pripadnicima ove brigade.

Premijera filma zakazana je u 18.00 časova u velikoj sali Banskog dvora, potvrdio je Srni predsjednik Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Predrag Aćimović.

Aćimović je ranije rekao Srni da je ovo udruženje u februaru prošle godine došlo na ideju da snimi dokumentarni film o brigadi koja je bila zaboravljena i o kojoj se malo znalo nakon rata.

On je naveo da je ova brigada osnovana na Bogojavljenje 1993. na Han Pijesku, a u julu iste godine se, nakon operacije “Lukavac”, dislocira u Kalinovik.

U filmu “Sinovi Srpske” biće prikazan ratni put Prve gardijske motorizovane brigade na brojnim ratištima i vojnim akcijama u kojima je učestvovala od njenog osnivanja do kraja rata.

“To su ratišta oko Goražda i Žepe, akcije `Cerska 93`, `Lukavac 93`, olovsko ratište, bihaćko ratište i, ono za šta je Garda najviše vezana pošto je najveći dio svog ratnog puta provela tamo – na planinama Treskavica i Bjelašnica. U ovom filmu želimo da prikažemo istinu o mladim gardistima, mladim vojnicima koji su zajedno sa svojim komandnim kadrom i starim gardistima ratovali i doprinijeli stvaranju i odbrani Republike Srpske”, rekao je Aćimović.

VEĆINA OD 240 POGINULIH GARDISTA BILA U DOBI OD 18 DO 20 GODINA

On je istakao da je Prva gardijska motorizovana brigada dala nemjerljiv doprinos, što se, prije svega, ogleda u činjenici da su većina od oko 240 poginulih gardista bili mladi momci od 18, 19 ili 20 godina.

“Ovim filmom želimo da zauvijek odamo počast njima i zadržimo sjećanje na njih”, naglasio je Aćimović.

On je naveo da je ovo dokumentarni film u kome će o svojim iskustvima govoriti, između ostalih, nekadašnji komandant Prve gardijske motorizovane brigade pukovnik Zdravko Samardžić, nekadašnji načelnik Štaba brigade Mirko Trivić, kao i Snježana Kojadinović, koja je bila jedna od rijetkih gardistkinja, od osnivanja brigade, pa do samog kraja rata.

“U filmu o svojim iskustvima u tom ratnom periodu govoriće i mladi gardisti, govoriće i pripadnici starijih generacija garde koji su od osnivanja Brigade bili u njoj”, rekao je Aćimović.

On je dodao da se u filmu nalaze i gosti, nekadašnji američki političari i novinari koji su, na neki način, svjedočili o žigosanju Srba 1992. godine kao ratnih zločinaca i agresora.

“Želimo da prikažemo da Srbi nisu agresori, niti su divljaci ili ubice, nego da je to samo narod koji je branio svoja vjekovna ognjišta, koji je bio izložen stravičnim udarima NATO-a, pa tako imamo nekolicinu poginulih gardista u NATO bombardovanju kasarni u Kalinoviku”, istakao je Aćimović.

On je naveo da se u filmu “Sinovi Srpske” pojavljuju i politički analitičar i istoričar Nebojša Malić porijeklom iz Sarajeva i Darko Tanasković iz Beograda, koji govore o njihovim zapažanjima ratnih dejstava 1992-1995. godine na području Srpske i svemu što je prethodilo stvaranju Republike Srpske.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

(N.S)