Vijesti 28.02.2021.

Sutra stiže 20.000 doza ruskih vakcina “Sputnjik V” u Republiku Srpsku

ČITANJE: 1 minuta

U Republiku Srpsku sutra će stići drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona “sputnjik ve” koje će dočekati predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Po dobijanju odobrenja za upotrebu vakcine, planirano je da se nastavi sa sprovođenjem imunizacije protiv virusa korona, a u skladu sa Planom vakcinacije u Republici Srpskoj kojim je predviđeno da prioritetno budu vakcinisani zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica, stanovništvo starije životne dobi, osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama.

U narednom periodu očekuje se da Republici Srpskoj budu isporučene i preostale naručene doze vakcina, te da se sprovede imunizacija i zaštiti zdravlje stanovništva od zaraze virusom korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izdalo je rješenje kojim je odobren uvoz 20.000 doza vakcine na osnovu zahtjeva za uvoz koji je podnio veletrgovac lijekova “Krajina grupa” iz Banjaluke.

Vakcine će, nakon carinskog postupka, biti upućene na kontrolu serije u nadležnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apelovali su na stanovništvo da i dalje poštuju preporučene epidemiološke mjere s ciljem sprečavanja širenja zaraze virusom korona.

(Srna/A.M.)