Vijesti 09.03.2016.

Sutra u Banjaluci radionica o upotrebi dronova

ČITANJE: 1 minuta
dron
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH organizovaće sutra u Banjaluci radionicu “Upotreba vazduhoplovnih sistema na daljinsko upravljanje” s obzirom na to da u BiH ne postoji poseban propis kojim se reguliše upotreba bespilotnih letjelica ili dronova.

U saopštenju iz ove direkcije navodi se da se posljednjih mjeseci u svijetu, regionu, ali i BiH pojavio novi segment vazduhoplovstva – vazduhoplovni sistemi na daljinsko upravljanje, odnosno bespilotne letjelice ili dronovi.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH je, kao i vazduhoplovne vlasti država EU i okruženja, prepoznala ovu problematiku i trenutno radi na izradi posebnog propisa kojim bi se definisala upotreba ovih sistema u BiH, odnosno pod kojim uslovima se mogu vršiti operacije u vazdušnom prostoru BiH.

Radionica o upotrebi vazduhoplovnih sistema na daljinsko upravljanje organizuje se u okviru konsultacija za izradu novog propisa.

Kako industrija ovih letjelica ima veliki potencijal i mogućnost stvaranja radnih mjesta, a u isto vrijeme potrebno je zaštititi i ostale učesnike u vazdušnom saobraćaju, ali i zdravlje i živote građana, njihovu imovinu i privatnost, cilj radionice je iznaći najbolja i optimalna rješenja za budući propis koji bi pomirio zatjeve, kako operatora, tako i ostalih učesnika u vazdušnom saobraćaju i građana.

Osim predstavnika Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, učesnici radionice će biti i predstavnici bezbjednosnih struktura u BiH, vazduhoplovne industrije i operatora ovih letjelica.

(Agencije)