Vijesti 24.04.2019.

SUTURLIJA OAZA PRIRODE Talić sa gradskim i pejzažnim arhitektom u obilasku kanjona

ČITANJE: 2 minute

Suturlija je neiskorišten biser koji ima potencijal da se uredi za sve ljubitelje prirode, posjetioce, građane i turiste.

Izletišta, ribogojilišta, penjačke staze, sportsko-rekreativni tereni, ekskurzije, te brojni drugi sadržaji za porodicu, samo su neke od ideja koje bi se mogle realizovati u toj oazi prirode.

Ovo je zaključak gradskog i pejzažnog arhitekte Banjaluke Ivana Raškovića i Ognjena Šukala, koji su zajedno sa predsjednikom Skupštine grada Banjaluka Zoranom Talićem danas obišli Suturliju.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je poručio da je lokacija Suturlije idealna za sve vidove rekreativnih, sportskih, turističkih i izletišnih sadržaja.

– Ovakve stvari moramo programski da osmišljavamo. Da li je to gradsko izletište ili neka druga kategorija predjela gdje će postojati sadržaji koji će služiti i nastavno i rekreativno turističkoj svrsi. Infrastruktura koja bi se eventualno gradila mora biti po uzoru na svjetska iskustva, tako da se ne narušava prirodno stanje. Treba koristiti materijale koji su prirodni i kako mi kažemo prolazni, odnosno privremene strukture. Treba da se kreiraju sadržaji za sve uzraste koji će privući i zadržati ljude da se rekreiraju i uživaju u prirodi – istakao je Rašković.

Preuređenje bi se moralo odvijati bez remećenja prirodnog ambijenta, navodi gradski pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo:

– Prostor je izuzetno lijep i očuvan. Svaka intervencija u njemu bi trebala da ide ka tome da se potencira njegove trenutne vrijednosti sa minimalnim izmjenama. Postoje izuzetne predispozicije za to jer kroz kanjon Suturlije je moguće uspostaviti vezu sa mnogo širim prostorom koji ima rekreativno-sportske i prirodne vrijednosti.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka pozvao je još jednom sve zainteresovane da učestvuju u projektu “Park prirode Suturlija”.

– Ovo je ideja oko koje treba da se okupe svi zainteresovani, tj. da se uključe sa nama, da formiramo jedan cjelovit projekat zajedno sa udruženjima, institucijama, organizacijama, građanima, društveno-odgovornim kompanijama, da zajedno omogućimo svim posjetiocima jedno predivno iskustvo koje Suturlija može da pruži – zaključio je Talić.

(Srpskacafe)