Vijesti 18.06.2016.

Suvara tvrdi da mu je optužnica montirana

ČITANJE: 2 minute

Goran Suvara (50) zvani Drot izjavio je u petak u banjalučkom Okružnom sudu da nije učestvovao u pljačkama pet porodica na području Glamoča tokom 1993. i 1994. godine te da mu je optužnica namontirana.

On se pojavio u sudnici nakon više godina bjekstva. Njega tužilaštvo tereti da je zajedno sa više lica tokom 1993. i 1994. godine počinio pet razbojništava u kojima su od mještana Mladeškovaca kod Glamoča prijeteći oružjem oteli 5.700 tadašnjih njemačkih maraka. Suđenje Suvari vodi se po starom zakonu o krivičnom postupku i počelo je čitanjem optužnice i davanjem uvodnih riječi.

– Istraga protiv mene je vođena nezakonito i sve je urađeno smišljeno da bi neko sakrio svoja nedjela. Izjavu u kojoj sam navodno sve priznao, nisam potpisao niti sam to rekao. Tadašnji istražni sudija Ratko Maleš mi je potvrdio da je ta izjava fingirana – kazao je Suvara.

Tužilac Dragana Lipovčić je istakla da će dokazati krivicu optuženog.

Prema optužnici Suvara je djela počinio zajedno sa bratom Duškom zvanim Hans, te  Milenkom i Duškom Krndijom, Radovanom Tolimirom, Milenkom Kozomarom, Perom Petrovićem, Dragoljubom Radoševićem, Ratkom Simidžijom i Sekulom Babićem.  U optužnici se navodi da su oni od 22. avgusta 1993. do januara 1994. godine po prethodnom dogovoru prijeteći oružjem opljačkali porodice Omera Hadžića, Esada Fišića, Alema Kačara, Hamze Halila i Sulejmana Ćara u selu Mladeškovci kod Glamoča.  U ovom slučaju ranije su osuđeni Goranov brat Duško, te Radošević, Petrović i Babić, dok su Duško i Milenko Krndija, te Tolimir nedostupni  pravosuđu. Miodrag Kozomara i Simidžija su preminuli i protiv njih je postupak obustavljen.

Goran Suvara nalazi se u pritvoru, a nedavno je izručen u BiH iz Srbije gdje boravio proteklih godina.

(Glas)