Magazin 27.03.2019.

SUVENIRI BANJALUKE: Od lista kestena do banjalučkog kola

ČITANJE: 1 minuta

Po alejama kestena, ili alejama uzdaha kako ih zovu, mnogi Banjalučani pamte svoju mladost. Miris bijelog cvata u proljeće ili pečenog kestena u jesen se ne zaboravlja. Sedamnaest kilometara drvoreda prije jednog vijeka ovdje su zasadili Austrougari. Danas su simbol Banjaluke i list kestena prglašen je za zvanični suvenir grada.

Prepoznatljiva je Banjaluka i po dajaku, čamcu koji se ne pokreće uz pomoć vesla ili motora već motke koja se zove dajak. Ovo plovilo može se vidjeti samo na Vrbasu jer je ovakav način plovidbe uslovljen kamenim dnom bistre rijeke.

Prije nekoliko stotina godina dajak je služio za prevoz robe, danas je turistička atrakcija. U okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu” svake godine se organizuje trka dajaka.

Banjalučko kolo poseban je mehanizam za pecanje ribe. Sprava pogodna za lov na brzim vodama, u potpunosto osmišljena i napravljena u Banjaluci postala je i brend ovog grada. Od zaborava je decenijama čuvaju stari ribari na obalama Vrbasa, postala je zvanični suvenir grada. U obliku banjalučkog kola mogu se kupiti magnet ii broševi.

Magneti i privjesci ukrašeni zmijanjskim vezom postaju sve popularniji suveniri. Tu su i opančići, vezeni jastuci i preslice “Vaš dio Srpske”.

Ponudu suvenira upotpunila je i radnja nadomak džamije Ferhadije. U njoj se mogu naći predmeti sa simbolima iz osmanskog perioda.

(Seesrpska)