SUZANA GAŠIĆ: Sve veći broj turista dolazi u RS, ima prostora za razvoj banjskog sektora

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ocijenila je da se povećao broj turista koji dolaze u Srpsku, koja ima mnogo prostora za razvoj banjskog turizma, jer mnogo termalnih izvora nije iskorišteno.

Gašićeva je napomenula da prošle godine registrovano više od 400.000 turista i više od 970.000 noćenja, zbog čega je neophodno povećati smještajne kapacitete.

“Tu ima dosta prostora i moraćemo raditi zajednički na privlačenju investitora, kako bi bili povećani turistički kapaciteti Srpske”, rekla je Gašićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, Srpska ima veliki potencija za unapređenje razvoja banjskog turizma i neophodno je da se podstaknu ljudi, da se uzmu koncesije na termalne izvore i da se radi na razvoju.

“Laktaši su nedavno proglašeni turističkim mjestom, što znači da potencijal postoji i same lokalne zajednice mogu da razvijaju u smislu da potencijalnim investitorima ponude povoljnije uslove i privuku i domaće i strane investicije. Postoje mnoga mjesta u koja je potrebno dodatno ulaganje da bi dosegli nivo Banje Vrućice, koja je prepoznata na svjetskom nivou i postiže odlične rezultate”, naglasila je Gašićeva.

Kao pozitivan primjer istakla je i grad Trebinje, koje je, kako je naglasila, prepoznalo svoj potencijal i uspješno radi na razvoju tirističke ponude i turističkih potencijala.

Gašićeva smatra da treba raditi i na razvoju seoskog turizma, te je napomenula da su mnogi vidjeli u tome korist, pa im je i resorno ministarstvo na raspolaganju.

Ona je ukazala na značaj saradnje turističkih organizacija na lokalnim nivoima, koje treba da budu na raspolaganju ljudima koji žele da se bave ovom djelatnošću, a odlični rezultati mogu biti ostvareni u saradnji sa resornim ministarstvom.

Gašićeva je za ovu godinu najavila je izradu strategije razvoja turizma, jer postojeća ističe, kao i niz aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju domaćih proizvoda, što je od velikog značaja za ukupnu privredu Srpske.

“Pojačaćemo aktivnosti u tom slislu i očekujemo i zahtijevamo saradnju lokalnih zajednica koje imaju razvijene strategije. Radićemo na koordinaciji svih zahtjeva lokalnih zajednica da bismo došli do najbolje strategije za razvoj turizma na nivou Srpske”, rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da slijedi i nastavak promocije turističkih potencijala i privlačenje stranih investitora u ovoj oblasti, koja iz godine u godinu bilježi rast.

Jedan od prioriteta u ovoj godini je, istakla je ministar trgovine i turizma, jeste i usvajanje zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kako bi ova oblast bila regulisana na najbolji način, prije svega zbog smanjenja sive ekonomije.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo u 2019. godina imalo brojne projekte i aktivnosti koji su sprovođeni tokom cijele godine, a kao jedan od značajnijih je navela Zakon o trgovini.

“Usvojili smo značajnije izmjene, nije bilo nekih prevelikih zaokreta, ali smo se trudili da usklađujemo zakone sa potrebama društva i skakodnevnog života”, rekla je Gašićeva.

Objasnila je da su izvršene izmjene u oblasti špediterskih usluga, a odnose se na poboljšanje kvaliteta usluga, zatim uvedena je izričita zabrana prodaje alkoholnih pića, duvana i duvanskih proizvoda maloljetnim licima.

Među aktivnostima na koje se stavlja akcentar, kada je riječ o resoru trgovine, jeste kampanja “Naše je bolje”, kao i brojne konferencije na kojima se ukazivalo na značaj brendiranja domaćih proizvoda u smislu da sami proizvođači shvate šta to znači.

Gašićeva je navela da su u tom smislu zabilježeni pozitivni rezultati i da su brojni privrednici shvatili značaj brendiranja, te je nastavak tih aktivnosti najavila i u 2020. godini.

“Priličan značaj daje se i zaštiti potrošača i naša saradnja sa udruženjima potrošača je na visokom nivou. Postoje i određena grant sredstva koje Ministarstvo izdvaja ovim udruženjima u smislu finansiranja materijalnih troškova i projekata za organizovanje ovakve vrste sajmova, konferencija i sličnih djelatnosti”, rekla je Gašićeva.

Kao važan događaj u prošloj godini, Gašićeva je istakla sajam domaćih proizvoda u Bijeljini, čiji je cilj bio da posjetiocima, medijima i široj javnosti bude predstavljeno čime Srpska raspolaže da bi dali na značaju domaćih proizvoda.

Prema njenim riječima, zajedno treba raditi na razvijanju svijesti šta podrazumijeva korištenje domaćih proizvoda, razvoj privrede i zapošljavanje ljudi da bi ostali, a ne napuštali ove prostore.

Govoreći o turizmu, Gašićeva je podsjetila na brojne konferencije, promocije domaćih turističkih destinacija u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske /TORS/, čije je učešće na raznim sajmovima u regionu i svijetu podržalo i resorno ministarstvo.

“Spot TORS-a osvojio je prvo mjesto na sajmu turizma u Madridu što je veoma zapažen rezultat, jer smo primijećeni i na svjetskom nivou. Spot sadrži prezentaciju svih naših turističkih destinacija što doprinosi i povećanju broja stranih turista i promociji naše turističke ponude u svijetu”, ocijenila je Gašićeva.

Ona je navela da je jedna od aktivnosti u prošloj godini bila i obuka za turističke vodiče, koja će biti nastavljena, jer, kako je istakla, Srpska ima velike turističke potencijale i treba da ih predstave obrazovani ljudi.

(Srna)

Sporna noćna autobuska linija

Prikupljanje potpisa građana za uvođenje noćne autobuske linije, koju sprovode Mladi demokratskog progresa (MDP), najvjerovatnije je uzaludna. Naime, nije sporna lokacija na kojoj traže podršku građana, ali navodno to ne rade po proceduri iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi.  Iz izvora bliskim Stručnoj službi Skupštine grada Banjaluka došla je informacija da se prikupljanje potpisa

Igokea savladala Sparse

Košarkaši Igokee savladali su Sparse 100:76 u zaostaloj utakmici 14. kola Premijer lige BiH. Samo dva dana nakon sto su u finalu poraženi od sarajevskog tima u finalu Kupa Mirze Delibasica, ekipa Dragana Bajića ostvarila je ubjedljivu pobjedu. Aleksandrovčani su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini koju su dobili 25:12. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je

ZEMLJA INVESTITORU, DVORANA GRADU Banjaluka ima plan za izgradnju novog simbola

Izgradnja kongresne-konferencijske i koncertne dvorane mogla bi se finansirati tako što će Grad potencijalnom investitoru, kao kompenzaciju za radove, ponuditi gradsko zemljište koje se nalazi u produžetku pomoćnog terena Gradskog stadiona.  Gradnja ovog multifunkcionalnog objekta se najavljuje već nekoliko godina, ali za sada se nije spominjao tačan način finansiranja te velike investicije. Do sada se

DAN FUDBALA RS: Darko Milunović odlikovan Zlatnom plaketom

Tradicionalni deveti po redu “Dan fudbala Republike Srpske” održan je u utorak, 18. februara 2020. godine u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci sa početkom u 12.00 časova. Fudbalski savez Republike Srpske prepoznao je napredak u FK “Rudar-Prijedor”, te je rad Upravnog odbora ovog kluba nagrađen u vidu specijalne nagrade. Darko Milunović, predsjednik UO FK

Objavljen snimak privođenja uhapšenog policijskog inspektora u Banjaluci (VIDEO)

Nenad Grujić i Jelena Florijan, policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka, uhapšeni su danas u okviru akcije “Sirano”, a sumnja se da su uzeli mito od minimalno 20.000 KM. Cifra koju su, kako se sumnja, uzimali za mito mogla bi biti i veća, saznaju “Nezavisne novine”. Iz MUP-a RS je, uz navođenje inicijala,

Za 150 učenika u Dragočaju izvedena obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”

Predstavnici Auto-moto saveza RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS posjetili su danas OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju, gdje je za više od 150 učenika prvog, drugog i trećeg razreda izvedena interaktivna saobraćajno-obrazovna predstava “Saobraćajne čarolije”. Predstava je izvedena u sklopu republičke preventivne kampanje “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja se do kraja februara sprovodi širom