SUZANA GAŠIĆ: Sve veći broj turista dolazi u RS, ima prostora za razvoj banjskog sektora

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić ocijenila je da se povećao broj turista koji dolaze u Srpsku, koja ima mnogo prostora za razvoj banjskog turizma, jer mnogo termalnih izvora nije iskorišteno.

Gašićeva je napomenula da prošle godine registrovano više od 400.000 turista i više od 970.000 noćenja, zbog čega je neophodno povećati smještajne kapacitete.

“Tu ima dosta prostora i moraćemo raditi zajednički na privlačenju investitora, kako bi bili povećani turistički kapaciteti Srpske”, rekla je Gašićeva u intervjuu Srni.

Prema njenim riječima, Srpska ima veliki potencija za unapređenje razvoja banjskog turizma i neophodno je da se podstaknu ljudi, da se uzmu koncesije na termalne izvore i da se radi na razvoju.

“Laktaši su nedavno proglašeni turističkim mjestom, što znači da potencijal postoji i same lokalne zajednice mogu da razvijaju u smislu da potencijalnim investitorima ponude povoljnije uslove i privuku i domaće i strane investicije. Postoje mnoga mjesta u koja je potrebno dodatno ulaganje da bi dosegli nivo Banje Vrućice, koja je prepoznata na svjetskom nivou i postiže odlične rezultate”, naglasila je Gašićeva.

Kao pozitivan primjer istakla je i grad Trebinje, koje je, kako je naglasila, prepoznalo svoj potencijal i uspješno radi na razvoju tirističke ponude i turističkih potencijala.

Gašićeva smatra da treba raditi i na razvoju seoskog turizma, te je napomenula da su mnogi vidjeli u tome korist, pa im je i resorno ministarstvo na raspolaganju.

Ona je ukazala na značaj saradnje turističkih organizacija na lokalnim nivoima, koje treba da budu na raspolaganju ljudima koji žele da se bave ovom djelatnošću, a odlični rezultati mogu biti ostvareni u saradnji sa resornim ministarstvom.

Gašićeva je za ovu godinu najavila je izradu strategije razvoja turizma, jer postojeća ističe, kao i niz aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju domaćih proizvoda, što je od velikog značaja za ukupnu privredu Srpske.

“Pojačaćemo aktivnosti u tom slislu i očekujemo i zahtijevamo saradnju lokalnih zajednica koje imaju razvijene strategije. Radićemo na koordinaciji svih zahtjeva lokalnih zajednica da bismo došli do najbolje strategije za razvoj turizma na nivou Srpske”, rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da slijedi i nastavak promocije turističkih potencijala i privlačenje stranih investitora u ovoj oblasti, koja iz godine u godinu bilježi rast.

Jedan od prioriteta u ovoj godini je, istakla je ministar trgovine i turizma, jeste i usvajanje zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kako bi ova oblast bila regulisana na najbolji način, prije svega zbog smanjenja sive ekonomije.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo u 2019. godina imalo brojne projekte i aktivnosti koji su sprovođeni tokom cijele godine, a kao jedan od značajnijih je navela Zakon o trgovini.

“Usvojili smo značajnije izmjene, nije bilo nekih prevelikih zaokreta, ali smo se trudili da usklađujemo zakone sa potrebama društva i skakodnevnog života”, rekla je Gašićeva.

Objasnila je da su izvršene izmjene u oblasti špediterskih usluga, a odnose se na poboljšanje kvaliteta usluga, zatim uvedena je izričita zabrana prodaje alkoholnih pića, duvana i duvanskih proizvoda maloljetnim licima.

Među aktivnostima na koje se stavlja akcentar, kada je riječ o resoru trgovine, jeste kampanja “Naše je bolje”, kao i brojne konferencije na kojima se ukazivalo na značaj brendiranja domaćih proizvoda u smislu da sami proizvođači shvate šta to znači.

Gašićeva je navela da su u tom smislu zabilježeni pozitivni rezultati i da su brojni privrednici shvatili značaj brendiranja, te je nastavak tih aktivnosti najavila i u 2020. godini.

“Priličan značaj daje se i zaštiti potrošača i naša saradnja sa udruženjima potrošača je na visokom nivou. Postoje i određena grant sredstva koje Ministarstvo izdvaja ovim udruženjima u smislu finansiranja materijalnih troškova i projekata za organizovanje ovakve vrste sajmova, konferencija i sličnih djelatnosti”, rekla je Gašićeva.

Kao važan događaj u prošloj godini, Gašićeva je istakla sajam domaćih proizvoda u Bijeljini, čiji je cilj bio da posjetiocima, medijima i široj javnosti bude predstavljeno čime Srpska raspolaže da bi dali na značaju domaćih proizvoda.

Prema njenim riječima, zajedno treba raditi na razvijanju svijesti šta podrazumijeva korištenje domaćih proizvoda, razvoj privrede i zapošljavanje ljudi da bi ostali, a ne napuštali ove prostore.

Govoreći o turizmu, Gašićeva je podsjetila na brojne konferencije, promocije domaćih turističkih destinacija u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske /TORS/, čije je učešće na raznim sajmovima u regionu i svijetu podržalo i resorno ministarstvo.

“Spot TORS-a osvojio je prvo mjesto na sajmu turizma u Madridu što je veoma zapažen rezultat, jer smo primijećeni i na svjetskom nivou. Spot sadrži prezentaciju svih naših turističkih destinacija što doprinosi i povećanju broja stranih turista i promociji naše turističke ponude u svijetu”, ocijenila je Gašićeva.

Ona je navela da je jedna od aktivnosti u prošloj godini bila i obuka za turističke vodiče, koja će biti nastavljena, jer, kako je istakla, Srpska ima velike turističke potencijale i treba da ih predstave obrazovani ljudi.

(Srna)

Sin Aleksandra Vučića zaražen virusom korona

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, zaražen je virusom korona, objavio je na svom Instagram nalogu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. – Kada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija. Moj prvenac zaražen je koronavirusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku. Sine, pobedićeš ti to. Voli

Preminuo Boško Bursać, najbolji igrač i strijelac u istoriji Rijeke

Boško Bursać, najbolji strijelac u istoriji Rijeke, preminuo je u 75. godini u holandskom gradu Arnhemu, gdje je živio nakon završetka igračke karijere. Duže vrijeme borio se s upalom pluća. U Rijeku je stigao 1964. godine iz zrenjaninskog Proletera, te u 179 službenih utakmica postigao 90 golova. Prvo je igrao za mladi tim, a onda

U četvrtak počinje isplata penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da isplata redovnog mjesečnog primanja za mart 2020. godine počinje 09. aprila 2020. godine. U uslovima vanrednog stanja, zbog sprečavanja širenja virusa korona, isplata korisnicima starijim od 65 godina, koji penziju primaju putem tekućeg računa, vršiće se uz jednokratnu

KORONA SMANJILA PLAĆANJE RAČUNA Komunalna preduzeća imaju problem sa naplatom usluga

Naplata usluga preduzeća koja obezbjeđuju vitalne potrebe za funkcionisanje grada, isporuku toplotne energije, vode za piće, te odvoz smeća u pojedinim slučajevima je opala i do 40 odsto u odnosu na isti period lani.  Kako su potvrdili u banjalučkim komunalnim preduzećima, na tu situaciju je uticalo nekoliko faktora, koji su nastali zbog aktuelne epidemiloške situacije

MINISTRI SE POSVAĐALI I NAPUSTILI SASTANAK Da li će korona razbiti EU? 

Budućnost EU je u opasnosti ako se ne dođe do zajedničkog finansijskog odgovora u borbi protiv koronavirusa, upozorili su danas španski zvaničnici, nakon što evropski ministri finansija nisu uspjeli da se dogovore o izdavanju zajedničke obveznice. Portparolka španske vlade izjavila je da će Evropljani početi da gube povjerenje u EU ako zemlje članice ne budi

Može li vaš brak preživjeti virus korona?

Čak i oni koji imaju sretan i stabilan brak, mogu doći u problem tokom samoizolacije zbog toga što su sve vrijeme usmjereni na svog partnera. Većina je osuđena da u malom prostoru boravi sa svojim supružnikom, s kojim treba uskladiti poslovni i privatni život 24 sata, sedam dana u sedmici, što može biti recept za

EU produžava zabranu putovanja do sredine maja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih mjerama koje za cilj imaju da ograniče širenje virusa korona. Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mjesec dana, uglavnom u nastojanju da spriječi da 27 država