Vijesti 05.04.2021.

SUZANA GAŠIĆ: Vlada za ugostiteljstvo i turizam izdvojila 13,2 miliona maraka

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske u sektoru ugostiteljstva i turizma izdvojila je 13,2 miliona maraka i to za period mart, april i maj prošle godine – rekla je Suzana Gašić ministarka trgovine i turizma Republike Srpske za RTRS.

– Od tada Vlada Srpske donijela je niz mjera, a sve u cilju pomoći sektoru turizma i ugostiteljstva – istakla je Gašićeva.

Navodi da je i jednom uredbom odobrena uplata poreza i doprinosa hotelijerima, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj za još tri mjeseca 2020.godine, i ta uplata je izvršena.

– Vlada Srpske je nedavno usvojila i uredbu kojom je odobrena uplata poreza i doprinosa za zaposlene u sektoru turizma, a za zaposlene u ugostiteljskim objektima za smještaj za zadnja tri mjeseca 2020.godine – rekla je Gašićeva.

Istakla je da je riječ o iznosima u cilju pomoći ovom resoru, prije svega zaposlenim u ovom sektoru.

– Јedna od mjera, kao indirektna pomoć bili su i turistički vaučeri. Okvirno je izdano oko 35.000 vaučera ili 3,4 miliona maraka – rekla je ona.

Istakla je da je na prošlom sastanku dogovoreno da predstavnici Vlade i privrednika formiraju radnu grupu.

– Čiji bi cilj bio da se usaglasimo i da izračunamo fiskalne efekte koje ćemo imati primjenom mjera kako bi i Vlada Republike Srpske mogla da se odredi prema predloženim mjerama i to su neke aktivnosti koje ćemo u narednom periodu i preduzeti – rekla je Gašićeva.

Ministarka Gašić, kaže da do danas nisu dobili nikakve zvanične zahtjeve ugostitelja. Poziva na odgovornost i poštovanje postojećih mjera, koje između ostalog podrazumijevaju i zabranu javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica.

(SB)

Oznake: Suzana Gašić