Vijesti 02.01.2019.

Suzana Radanović i večeras zapalila svijeću za sina Davida, policija upozoravala građane da ne smije biti okupljanja

ČITANJE: 5 minuta

Na Trgu Krajine u Banjaluci i večeras je pojačano prisustvo policije. Oni prilaze većim grupama ljudi koje se tu nađu i upozoravaju ih da se ne zadržavaju na trgu.

Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida večeras je zapalila svijeću za svog sina u hramu Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

Prije toga obratila se okupljenim sugrađanima i medijima koji su i večeras došli da joj pruže podršku u zahtjevu da se otkrije istina o smrti mladića.

– Večeras je 283. dan kako tražimo istinu i pravdu za Davida. O Davoru još nista ne znamo. Molim medije da kontaktiraju policiju da vide dokle su stigli. Meni niko ništa rekao nije. Pokušala sam ga zvati, nedostupan je. Ne znam šta dalje da radim. Vidim da je cilj da se sve odvuče sa Davidovog ubistva. Više ne želim da pričam o policiji. Vraćamo se na početak, na ono zbog čega smo tu, a to je otmica i ubistvo mog djeteta – rekla je Suzana.

Zatim je od nadležnih zatražila da slučaj riješe ili da podnesu ostavke iz moralnih razloga. Upozorila je i da je došla u situaciju da ne smije javno izgovoriti ime svoga sina ili riječ pravda jer bi kako kaže mogla biti uhapšena.

– Ja kao građanin ne smijem ni da stojim na trgu – rekla je Suzana.

“Čitam da je Davor u Ambasadi Velike Britanije, da je njegov advokat kontaktirao tužilaštvo, ja ništa od toga ne znam. Nedostupan je. Šta dalje da radim – ne znam. Vidim samo da im je cilj da se ova priča odvuče s teme ubistve Davida Dragičevića. Više ne želim da pričam o policiji i torturi koju rade, vraćamo se na početak zbog čega smo tu, a to je istina o otmici i ubistvu mog djeteta”, kazala je Suzana medijima prije nego se pojavila policija..

Ponovila je pitanja koja je grupa Pravda za Davida postavljala vrlo često na svojim skupovima:

1. Vatrogasci koji su izvukli tijelo Davida, Davoru su rekli da je tijelo pronađeno na suhoj pješčanoj površini, a na slikama uviđaja tijelo je u vodi.
2. Zašto je inspektor Siniša Kojdić koji je vodio uviđaj napisao u zapisniku da su prisutni policajci iz PS Lazarevo kada su bili iz PS Centar?
3. Zašto je smijenjena dežurna tužiteljica koja je izašla 24. marta kada je nađeno tijelo i koja je naložila obdukciju jer je sumnjala na ubistvo?
4. Kako su se predmeti iz kuće porodice Rađen našli u džepovima Davida, a neki od njegovih predmeta nema?
5. Otkud patolog Željko Karan na konferenciji MUP-a RS 26. marta i zašto nije bio tužilac?
7. Zašto je Karan iznio nepotpune nalaze obdukcije?
8. Zašto su najviši funkcioneri slagali da je David koristio LSD, marihuanu i lakohol kada je poznato da u Banjoj Luci nema tokiskološke laboratorije?

“Ovo je sedam od milion nelogičnosti. Tražim i zahtjevam da mi odgovore. Samo odgovor na ova pitanja pokrenut će nas s mrtve tačke u istrazi. David je otet na Trgu Krajine u samom centru grada Igore Radojičiću, u tvom sigurnom gradu u koji pozivaš turiste. Riješi ubistvo mog djeteta. Lukaču, riješi ubistvo mog djeteta ili podnesi ostavku iz moralnih razloga”, kazala je majka.

Spomenula je i razgovor koji je navodno snimljen, a snimak objavljen na društvenim mrežama, u kojem Željko Karan razgovara s Miloradom Dodikom. Pitao ga je da li je gotovo sve nakon napada na grupu Pravda za Davida. Suzana mu je poručila da nije.

“Doveli su me u situaciju da na ulici ne smijem spomenuti ime svog sina jer mogu biti uhapšena. Mi ćemo i dalje zahtjevati rpavdu, možemo promijeniti ime u Narodni pokret ili Majke traže istinu. Hoće li nas onda isto tjerati s Trga? Ja kao građanin više ne smijem stajati na Trgu, ali bukvalno. Neko veče sam izašla iz Boske i stala, prišao mi je policajac i rekao da cirkulišem, da ne smijem stajati”, rekla je.

Na pitanje novinara da li je prijavila nestanak Davora kazala je da ne zna kome bi prijavila.

“Prijavili smo nestanak Davida i ništa se nije desilo. Šest dana dok je trajala potraga, tužilaštvo nije bilo upoznato. Potragu smo radili otac, ja i prijatelji. Kome da prijavim nestanak Davora? Kažite mi i ja ću prijaviti”, kazala je.

Nakon paljenja svijeća u hramu, okupljeni ispred su otpjevali pjesmu “Klinac u getu” i uzvikivali “Pravda za Davida”, te “Ćaća neće biti sam”.

Policijski službenici su sve posmatrali preko puta ulice pod punom opremom, a obični službenici su vrlo brzo prišli i rastjerali okupljene građane kazavši da skup nije odobren.

Večeras joj se ispred crkve pridužila i majka preminule djevojčice Ivone Bajo iz Bijeljine Budimka Bajo.

Ona je takođe zapalila svijeću za svoje dijete čija smrt nije razriješena.

Okupljeni građani otpjevali su nekoliko puta refren pjesme “Klinac u getu”.

Kako javlja reporter Srpskainfo policija je okupljene građane u dvorištvu crkve pozivala da se raziđu,  a na to je majka ubijenog mladića pozvala okupljenje u vlastito dvorište kako je rekla da vidi “hoće li tamo moći da stoje”.

Policija je razgovarala sa građanima, te im govorila da ne smije biti okupljanja. Na to su im okupljeni ispred hrama uzvraćali da moraju doći da hapse i kad je liturgija onda.

(Srpskainfo/Klix)