Vijesti 02.02.2021.

SUZE U SUDNICI: Zatražena maksimalna kazna za vozača koji je usmrtio djevojčicu u Prnjavoru

ČITANJE: 3 minute

Banjalučko tužilaštvo zatražilo je danas od sudije banjalučkog Okružnog suda Branimira Jukića da osudi Nisveta Mujkića (26) iz Prnjavora na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je u oktobru prošle godine poginula djevojčica Vanja R. (13).

Ročište je bilo jedno od najemotivnijih do sada, a tužilac Željka Fabić je u nekoliko navrata zaplakala u sudnici, kao i roditelji nastradale djevojčice Ljiljana i Lazo Rudić, ali i optuženi Mujkić, piše “Srpskainfo”.

Banjalučko tužilaštvo je u sudnici pustilo snimak stravične nesreće koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Na njemu se vidjelo kako djevojčica mirno stoji na trotoaru, čekajući dolazak oca. U trenutku uočava farove, okreće se i pokušava pobjeći. Trenutak kasnije nailazi ”golf” koji je, velikom brzinom udara s leđa i baca na zid.

Mujkić je ponavljao da je kriv što je Rudićima uzeo sve u životu. Advokat optuženog Aleksandar Jokić istakao je da nije bilo umišljaja i da se radilo o nehatu.

“Razumijem bol roditelja. Ne sjećam se toga ništa. Žao mi je što sam sebi upropastio život. Kriv sam što sam im uzeo sve u životu. Što sam im nanio bol i oduzeo voljeno dijete. To nisam htio. Nisam htio da povrijedim toliko ljudi oko sebe”, kroz suze je rekao Mujkić.

Roditelji nastradale djevojčice Ljiljana i Lazo Rudić tražili su da se Mujkić najstrožije kazni. Na pitanje tužioca, majka Ljiljana je rekla da ih Mujkićeva majka nije kontaktirala, ni izrazila saučešće, ali da je njenu sestru sa skrivenog broja pozvao neko ko se predstavio kao Mujkićeva sestra.

Lazo Rudić izjavio je da cijeli Prnjavor očekuje maksimalnu kaznu.

Tužilac Željka Fabić oca je pitala u koji je razred Vanja išla i u tom trenutku je zaplakala:

“Izvinjavam se zbog emocija. Nikada nisam ovoliko saosjećala s bolom roditelja. Bila sam na uviđaju, kada su i iskusni policajci plakali”, rekla je Fabićeva.

Tužilac je u završnoj riječi navela da priznanje krivice Mujkića ne treba biti olakšavajuća okolnost.

“Vozio je sa 2,01 g/kg alkohola u organizmu, nasilničkom vožnjom od najmanje 105,6 km/h, gdje je brzina ograničena do 40 km/h. Život je izgubilo dijete od 13 godina i to u večernjim satima, kada centrom grada šeta veliki broj ljudi. Stajala je na trotoaru, čekajući oca da dođe po nju. Pokušala je pobjeći od auta, koji je udara”, rekla je Fabićeva.

Napomenula je da je Mujkić bio pozitivan na brzom testu na drogu, ali toksikološki nalaz nije pokazao prisustvo droge u krvi.

Branilac Aleksandar Jokić ocijenio je da se radi o nehatnom krivičnom djelu, te da nije postojao direktni umišljaj kako to tužilaštvo želi da prikaže.

On kaže da kod pijanstva olako držanje da do posledica neće doći u najvećem broju slučajeva završi mamurlukom, a ne teškim posljedicama.

“Imao je svijest da krši propise, a ne da će ugroziti tuđe živote. Ne postoji direktan umišljaj. On ima 25 godina i za sedam godina, koliko je vozač, ima jedan prekršaj. Nije monstrum kojeg treba zatvoriti, jer će gaziti ljude. Ovo je tragedija. Od početka sve priznaje. Iskreno se kaje, što mora biti olakšavajuća okolnost”, rekao je Jokić, tražeći da mu se izrekne kazna za nehatno djelo u zakonskom minimumu.

(N.S)

Oznake: Prnjavor