Politika 21.02.2021.

SVA BIRALIŠTA OTVORENA NA VRIJEME: U Doboju i Srebrenici danas se ponavljaju izbori

ČITANJE: 2 minute

Sva biračka mjesta u Doboju i Srebrenici, na kojima se danas ponavljaju lokalni izbori, otvorena su na vrijeme.

Svih 26 biračkih mjesta na kojima se danas ponavljaju izbori u opštini Srebrenica otvoreno je u sedam časova, i izborni proces odvija se bez problema, izjavila je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Ljiljana Stevanović, prenose Nezavisne.

Stevanovićeva je istakla da su svi članovi biračkih odbora stigli na vrijeme na birališta, a izbore prati veliki broj posmatrača.

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je Srni da su biračka mjesta u Doboju otvorena u sedam časova, ali da je na dva bilo do 15 minuta kašnjenja.

On je rekao da nije bilo incidenata prilikom otvaranja biračkih mjesta.

Na biračkom spisku za izbore u Srebrenici su 10.002 birača, među kojima je 391 koji živi u drugim sredinama, ali su se prijavili da glasaju.

Izbori se ponavljaju i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, i to u Živinicama, gdje je prijavljeno je 330, a u Gradačcu 105 birača.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka), dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Biračka mjesta u Srebrenici biće otvorena do 19 časova, do kada traje i predizborna tišina.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana.

Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Prema podacima Gradske izborne komisije Doboj, za ponovljene lokalne izbore registrovano je 85 političkih subjekata, a pravo da glasa na 89 biračkih mjesta ima 50.615 birača, osim onih koji su na izborima u novembru glasali putem mobilnog tima.

Građani će na ponovljenim izborima za gradonačelnika birati između kandidata SDS-a Cvijana Filipovića, SNSD-a Borisa Jerinića i SP-a Srđana Todorovića.

(SB)