Politika 02.08.2021.

Sva energija EU usmjerena na zapadni Balkan

ČITANJE: 2 minute

Zemlje zapadnog Balkana, a posebno BiH, činjenicu da su dobile perspektivu za članstvo u EU uzimaju zdravo za gotovo, dok neke druge zemlje, poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, godinama bezuspješno ulažu napore da makar dobiju verbalnu podršku da bi jednog dana mogle postati članice.

U EU kažu da je Istočno partnerstvo zajednička inicijativa EU i zemalja članica, kao i šest zemalja koje čine Istočno partnerstvo, a koje, pored Gruzije, Moldavije i Ukrajine, čine još i Azerbejdžan, Bjelorusija i Jermenija, pišu “Nezavisne”.

U okviru partnerstva, kako je navedeno, postoji zajednički napor da se radi na 20 ključnih prioriteta, koji su izrađeni na samitu s Istočnim partnerstvom iz 2017. godine, a koji su podijeljeni u četiri grupe – jača ekonomija, jača vladavina prava, jača povezanost i jače društvo.

Nigdje se decidno ne spominje da ove zemlje imaju perspektivu da postanu članice.

Prije nekoliko dana na njemačkoj javnoj televiziji debatu o spoljnoj politici vodila su tri vodeća kandidata za njemačkog kancelara na izborima u toj zemlji u septembru. Volodomir Zelenski, ukrajinski predsjednik, postavio im je pitanje kada će Ukrajina dobiti perspektivu za članstvo u EU, a hladni tuš koji je dobio od sva tri kandidata sastojao se u objašnjenju da je sada sva energija EU usmjerena na primanje u EU zemalja zapadnog Balkana i da se tek nakon toga eventualno može razgovarati o primanju Ukrajine, prenose “Nezavisne”.

U toj emisiji Olaf Šolc, kandidat SPD-a, i Armin Lašet, kandidat CDU/CSU, saglasili su se da je sada potrebno uvesti zapadni Balkan u EU, što je proces za koji su rekli da će trajati godinama. Nakon što je Šolc izjavio da zasad nema prijema Ukrajine u EU i da članstvo te zemlje u NATO-u nije ni u razmatranju, jedan od voditelja, ambasador Volfgang Išinger, Lašeta je zamolio za komentar koji će biti optimističniji po Ukrajinu. Lašet je pak rekao da se mora saglasiti sa svojim protivkandidatom.

U vrijeme kada je BiH, kao na tacni, dobila poklon od EU koji se odnosi na pravo na perspektivu za članstvo, Ukrajina, Moldavija i Gruzija prošlog utorka su održale samit na kojem su od EU zatražile da i njima daju perspektivu za članstvo u EU.

Deklaraciju na završetku samita potpisali su Zelenski, Salome Zurabišvili, predsjednica Gruzije, i Maja Sandu, predsjednica Moldavije.

Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta, pozdravio je zaključke samita, ali je biranim riječima izbjegao da govori o prihvatanju u članstvo ovih zemalja.

Iako Mišel nije pružio perspektivu za članstvo, ove tri zemlje zadovoljne su sadašnjim stavom Brisela zato što ih glavni grad EU sve više vidi izdvojenima u odnosu na ostale zemlje Istočnog partnerstva – Azerbejdžan, Jermeniju i Bjelorusiju – koje sebe ne vide kao članice EU.

(N.S)

Oznake: EU