Svijet 25.09.2021.

Švajcarska stavlja Srbiju na listu visokorizičnih zemalja

ČITANJE: 2 minute

Od ranih jutarnjih sati u ponedjeljak, 27. septembra, putnici iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bruneja, Japana i Srbije biće podvrgnuti novim ograničenjima za ulazak u Švajcarsku.

Promjena pravila ulaska za dolaske iz ovih zemalja uslijedila je nakon poteza Državnog sekretarijata za migracije (SEM) da ovih šest zemalja izbaci sa liste sigurnih zemalja i regiona i uključi ih na listu područja visokog rizika, nakon porast broja slučajeva korona virusa na njihovoj teritoriji.

Prema saopštenju Saveznog savjeta Švajcarske, u kojem se najavljuje nekoliko izmjena kovid mjera zemlji, strani državljani koji dolaze iz visokorizične zemlje, u koje sada spada i Srbija, posebno ako su turisti, ne mogu da uđu u Švajcarsku ako nemaju dokaz o vakcinaciji sa jednom od vakcina priznatih u toj zemlji.

Osobe sa švajcarskim pasošem ili važećom boravišnom dozvolom mogu u bilo koje vrijeme da uđu u Švajcarsku iz bilo koje zemlje. Sve osobe koje ulaze u Švajcarsku moraju da podnesu obrazac za prijavu. Osim toga, sve osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preležale korona virus moraju da pokažu negativan rezultat testa.

Švajcarska je 13. septembra nametnula zahtjev da u zatvorene objekte, poput restorana, mogu samo oni sa kovid pasošem. Takođe je objavljeno da će oni koji su vakcinisani u trećim zemljama morati da se testiraju svaka tri dana kako bi mogli da uđu u zatvorene javne objekte u Švajcarskoj.

Međutim, Savjet je najavio da će sada sve osobe koje su vakcinisane vakcinom koju je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), uključujući i one u trećim zemljama, moći da se prijave za švajcarski kovid sertifikat.

– To znači da turisti takođe mogu da učestvuju u društvenim aktivnostima – ističe se u saopštenju.

Na dokument će imati pravo i oni koji su se oporavili od korona virusa u posljednjih šest mjeseci.

Oni koji su vakcinisani vakcinama koje nije odobrila EMA, moći će da dobiju švajcarski sertifikat samo ako imaju prebivalište u Švajcarskoj i ako vakcinu sa kojom su vakcinisani odobrava Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Blic.

(A.M.)