Vijesti 16.10.2016.

Svaka jača kiša prijeti poplavom: Banjaluka dočekala jesen sa starim problemom

ČITANJE: 2 minute

Ni traumatična iskustva sa poplavama, ni upozorenja stručnjaka, koji tvrde da je loša infrastruktura za Banjaluka pogubnija od nabujalog Vrbasa, nisu pomogla. Nije urađen čak ni plan za obnovu oborinske kanalizacije, izgrađene prije pola vijeka za grad od 60.000 stanovnika. Banjaluka dočekuje još jednu jesen sa starim problemima i bez ikakve vizije rješenja.

“Dovoljno je da padne 40 do 70 litara kiše po kvadratnom metru, pa da se pod vodom nađu prvo ulice, a ako su padavine žešće, i stambeni objekti, jer kanalizacija ne može da primi toliku vodu” – kaže profesor banjalučkog Prirodno matematičkog faklulteta Čedomir Crnogorac i dodaje da je gradu hitno potrebno generalno hidrološko pospremanje, koje jeste skupo, ali je ipak jeftinije nego svake dvije, tri godine sanirati štete od polava.

Ministar poljoprivrede i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić obećao je da će Studija vodoprivrednog uređenja šireg gradskog područja, koja je preduslov za ozbiljnije radove, biti gotova do 15. oktobra 2014. godine, ali dokumenta još nema ni na vidiku. Iz Ministarstva sada poručuju da je u septembru 2014. dogovoreno samo da se “pristupi izradi Studije” i “uradi projektni zadatak”.

“Da ministri izađu iz kabineta i prođu samo deseti dio terena, koji za jednu sezonu obiđu istraživači PMF, ne bi tako olako davali obećanja” – kaže profesor Crnogorac i dodaje da eksperte sa PMF niko iz vlasti nije čak ni pitao za mišljenje.
Odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović priznaje da na rekonstrukciji oborinske kanalizacije za njegovog mandata nije urađeno mnogo.

“To je jedan od najvećih problema koje ostavljam u amanet svom nasljedniku Igoru Radojičiću, ali koji sam i ja naslijedio, jer 50 godina na tom planu ništa nije urađeno” – kaže Gavranović.

Za ovaj kapitalni posao, studija je, tvrdi, neophodna, kako se ne bi radilo “na pamet”, ali potreban je i ogromna novac, koji nema ni Grad ni RS. U Ministarstvu poljoprivrede “EuroBlicu” je potvrđeno da u posljednje dvije godine novca nije bilo čak ni za izradu studije.

“Jedina šansa su nam fondovi EU. Što smo bliži EU, bliži smo i rješenju” – kaže Gavranović.

Rješenje za pet kuća

Od 2014. oborinska kanalizacija je uređena samo na spoju Zapadnog tranzita i Ulice Slobodana Jovanovića, gdje su stare cijevi zamjenjene novim, trostruko širim. Za grad nije mnogo, ali jeste za stanare pet kuća na ovom lokalitetu, koje su za svake jače kiše bivale poplavljene.

Pola grada bez kanalizacije

Cijevi za odvodnju padavina su zastarjele i trostruko uže od danas važećeg standarda, a u Banjaluci ima dosta područja u kojima su fekalna i oborinska kanalizacija spojene. I ovako lošom odvodnjom, pokriveno je tek pola grada. Poseban problem je ubrzana i nekontrolisana gradnja zbog koje su “zabetonirane” zelene površine koje su nekad upijale višak vode.

(EuroBlic)