Vijesti 20.03.2021.

Svaka vakcinisana osoba pod nadzorom mora da bude najmanje 15 minuta

ČITANJE: 1 minuta

Zbog mogućnosti neposredne alergijske reakcije, svaka vakcinisana osoba mora ostati pod nadzorom minimalno 15 minuta nakon primanja vakcine, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom institutu naglašavaju da, ako se radi o osobama sklonim alergijskim reakcijama ili sa istorijom ozbiljnijih alergijskih reakcija, vakcinisane osobe pod nadzorom, ostaju 30 minuta.

“Vakcinaciju protiv kovida 19 treba odložiti ukoliko osoba ima simptome akutne zarazne bolesti, a kod blažih infekcija, vakcinacija se provodi nakon što se normalizuje tjelesna temperatura. Odlaže se i ako je osoba bolovala od kovida prije manje od mjesec dana i ako je osoba vakcinisana protiv neke zarazne bolesti prije manje od 14 dana. Vakcinaciju protiv kovida 19 treba odložiti i ukoliko je osoba ozbiljno imunokompromitovana, na primjer ako joj je urađena  transplantacija organa u posljednja tri mjeseca, ako je trenutno na hemoterapiji, radioterapiji i slično. U ovim situacijama, pacijent se prvo treba savjetovati sa nadležnim specijalistom. Takođe, vakcinacija se odlaže ako je osoba u fazi pogoršanja hronične bolesti, te ako se radi o trudnici ili dojilji “, Objašnjavaju u IJZ.

Vakcinacija protiv kovida 19 je kontraindikovana u slučaju:

– poznate alergije na neki od sastojaka vakcine,

– anafilaktički šok ili ozbiljne generalizovane alergijske reakcije ili druge teške neželjene reakcije na prvu dozu vakcine,

– teške alergijske reakcije u anamnezi,

– dob ispod 18 godina.

(N.S)