Vijesti 26.10.2018.

SVAKA VEĆA KIŠA ODNOSI PUTEVE Mještani seoskih mjesnih zajednica sa strahom gledaju u nebo

ČITANJE: 2 minute

Mještani Pavića, Stričića, Meline, Goleša te Obrovca sa strahom dočekuju jesenje kiše, boje se da će im jače padavine „odnijeti“ ionako loše makadamske puteve.

Na pojedinim putnim pravcima u toku redovnog održavanja šljunkom i pjeskom se popunjavaju rupe i neravnine  koja prva jača kiša ispere što ponekad ostavi mještane u goroj situaciji nego ranije. Isto tako ide i zima pa se plaše da putari neće biti u mogućnosti da redovno čiste snijeg sa tih puteva.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Rade Božić je rekao da u ovoj mjesnoj zajednici više od 40 kilometara putne mreze makadamsko.

– Trenutno većina je dovedena u red ali problem će nam napraviti kiše. Ove godine su one samo posipane ali taj materijal nije uvaljan tako da će ga jače kiše sigurno isprati – rekao je Božić.

Predsjednik Savjeta MZ Pavići Ostoja Topić je rekao da grad svake godine obezbjedi posipni materijal za makadamske saobraćajnice ali da od toga nema koristi ako ga prva kiša odnese.

– Za iduću godinu ćemo tražiti da nam pored puteva iskopaju odvodne kanale kako bi to što naspu potrajalo bar jednu godinu a ne kao sada – dodao je Topić.

Kazao je da kada je u pitanju ova MZ trenutno najkrtičnije u Vilusima.

 

 

– Tu su putevi isprani i nadam se da će to ubrzo biti popravljeno. Biće probelma ako to uskoro ne urade jer ako snijeg ranije dođe grtalice neće moći prolaziti da čiste sneg  – rekao je Topić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić potvrdio je da su makadamske saobraćajnice u ovim djelovima grada zaista oštećene.

– Ove godine smo za makadamsku putnu mrežu potrošili značajnija sredstva u odnosu na prošlu. Nekoliko puta smo odobravali dodatna sredstva za pojedine putne pravce ali vremenske prilike su takve da pojedine saobraćajnice naspemo ali prva kiša sve odnese i ispadne kao da ništa nismo radili. Jesen je i mogu se očekivati veće padavine i takvi problemi– naveo je Sandić.

Naveo je da grad ima potpisan okvirni sporazum za održavanje ovih saobraćajnica te da će baš zbog takvih situacija koje se pojavljuju na terenu uskoro potpisati dodatni ugovor za ove poslove na 100.000 KM.

– Želimo što spremnije da prođemo kroz jesen ali i omogućimo što bolje bolje uslove za rad za zimske službe – kazao je Sandić

Promjene pravila

Slaviša Sandić je naglasio da će u budućnosti insistirati na promjenama kada su u pitanju radovi.

– Samo nasipanje materijala na makadamske saobraćajnice bez rada gredera nema nikakvog efekta. Tako da planiramo da promjenimo uslove u predmjerima radova. Insistiraćemo da se pojača upotreba gredera i iskopavanje kanala kako se posipni materijal, koji uopšte nije jeftin, ne bi uzalud bacao-naveo je Sandić.

(Srpskainfo)