Vijesti 18.11.2018.

SVAKO TREĆE DIJETE IMA DEFORMITET KIČME Teške torbe i sjedenje pred računarima ugrožavaju zdravlje školaraca

ČITANJE: 3 minute

Skoro trećina djece u predškolskoj i školskoj dobi u Republici Srpskoj ima neki deformiteta kičme, grudnog koša i stopala, koji su posljedica lošeg tjelesnog držanja.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu za Srpskainfo da su tokom obavljanja sistematskih pregleda djece ovih uzrasta, kao i omladine, utvrđeni neki učestaliji zdravstveni problemi, a pogotovo oni na koje se može djelovati preventivno.

Naglašavaju da se prisustvo pomenutih deformiteta lokomotornog sistema uočava i u sve mlađoj životnoj dobi, a kad je riječ o kičmi, najčešći deformiteti su skolioza, kifoza, lordoza.

– Razlozi njihovog nastanka su duže sjedenje djece, duži boravka za ekranima računara, mobilnih telefona, televizora, videoigrica. Tu je i nedovoljna fizička aktivnost, odnosno sedentarni način života, neadekvatna ishrana koja podrazumijeva brzu hranu, grickalice, tjesteninu, te posljedična gojaznost – kaže specijalista porodične medicine Mladen Šukalo.

Prema njegovim riječima, pojava pomenutih deformiteta biva sve izraženija fizičkim rastom i razvojem djeteta, tako da su zastupljeniji u višim razredima osnovnih škola, kao i među učenicima srednjih škola.

– Dodatni faktor rizika u školskoj dobi su teške školske torbe i neadekvatan školski namještaj koji je neprilagođen uzrastu djeteta. Dijete u tom uzrastu brzo raste i navedene nepovoljne okolnosti doprinose nastajanju posebno deformiteta lokomotornog sistema – ističe Šukalo.

Dodaje da su najbolji vid prevencije redovni sistematski pregledi od predškolske dobi, pa sve do kraja rasta i razvoja, odnosno do završetka srednje škole.

– Neophodna je kontinuirana i  dobra saradnja roditelja, te prosvjetnih i zdravstvenih radnika, kao i edukacija djece o prevenciji. U slučajevima da se, ipak, neki od navedenih deformiteta javi, potrebno je pravovremeno reagovanje i adekvatan tretman uz pomoć specijalista – konsultanata iz različitih oblasti – savjetuje Šukalo.

Kako bi se izbjegle teže posljedice, roditelji treba da obrate pažnju na držanje tijela djeteta, na dugotrajno sjedenje pred kompjuterom, fizičku neaktivnost, kao i visok indeks tjelesne mase, što su visoki faktori rizika za pojavu skolioze.

Neke od preporuka ljekara su da djeci nabave adekvatan školski ruksak, sa ravnomjerno raspoređenom težinom. Sto i stolice treba da odgovaraju djetetu po veličini, da ne bi moralo da se poguri dok radi domaću zadaću ili dok sjedi za kompjuterom. Takođe, treba obratiti pažnju na adekvatan krevet, te dijete obavezno uključiti na jedan od sportova, po mogućnosti plivanje ili odbojku. Važna preventivna mjera svakako je i uravnotežena ishrana, u kojoj su zastupljene sve namirnice.

Sa banjalučkog Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta ranije su saopštili da je izostanak redovne nastave fizičkog vaspitanja, koji se naročito manifestuju u predškolskom i mlađem školskom periodu, jedan od osnovnih razloga pojave stečenih fizičkih deformiteta.

– Nastava fizičkog vaspitanja, čak i u slučaju da je redovna, nedovoljna je da bi se prevazišli pomenuti problemi. Rješenje leži u promjeni stava prema fizičkoj vježbi. Ona ne treba da bude obaveza, nego pravo djeteta da dobije sve što mu je potrebno za zdrav život. Ona treba da postane način života savremenog  čovjeka – poručili su sa ovog fakulteta.

Liječiti na vrijeme

Skolioze se moraju primijetiti i liječiti na vrijeme, jer zanemarivanje ovog problema dovodi do ozbiljnih patologija na kičmenom stubu, kao što su diskus hernija, išijas, stvaranje osteofita, propadanje zglobnih hrskavica i slično. I skolioza i kifoza se najčešće javljaju u djetinjstvu, najčešće u periodu od polaska u školu do puberteta.

Fizijatri preporučuju hodanje bez obuće, plivanje i, uopšteno, što duži boravak i igranje vani. U školi je poželjno bavljenje sportom. Osim toga, vrlo je važno edukovati roditelje da prate razvoj djece i da uoče nepravilnosti na vrijeme, a važnu ulogu igraju i redovni ljekarski pregledi u školama.

(Srpskainfo)