Vijesti 29.09.2017.

Svakodnevica na banjalučkim ulicama: Prosjaci se ne boje policije ni kazni

ČITANJE: 2 minute

Policija je tokom avgusta svaki dan kaznila po jednu osobu zbog prosjačenja, ali ni to nije pomoglo da se ovaj problem Banjaluke bar malo ublaži.

Javna je tajna da Banjaluka godinama unazad postaje sve više podložnija prosjačenju, a upućeni tvrde da su kontrole nadležnih bile minimalne.

Gotovo da nema kafića u koji nekoliko puta dnevno ne uđe neko od djece koja prose. Iako je obaveza građana da to dijete odvedu u Centar za socijalni rad, Banjalučani su većinom na mališane koji traže koji fening oguglali.

A da su oguglali i funkcioneri, pokazuje i nedavni potez predsjednika SDS-a Vukote Govedarice, koji je djetetu koje prosi javno pred medijima dao 30 KM, kao da u pitanju nije nikakav prekršaj.

Ovakvi i slični događaji, prijave građana, kao i konstanto ukazivanje medija na ovaj problem, natjerali su nadležne da otvore oči, pa je ove godine kazni za prosjačenje bilo više nego ikada.

– Važno je napomenuti da nije došlo do komplikacije situacije u oblasti javnog reda i mira, nego je provođenjem određenih planskih aktivnosti evidentiran povećan broj prekršaja, kao što je prosjačenje gdje je evidentirano 30 prekršaja, a prošle godine u isto vrijeme evidentiran je samo jedan  – navodi načelnik Sektora policije Radenko Stakić.

Iz PU kažu da su kazne za ulice pune djece koja prose, mahom dobijali stariji ljudi.

– Najčešći počinioci prekršaja su punoljetna lica, a svi prekršaji sankcionisani su uručivanjem prekršajnih naloga. Ukoliko se radi o stranim državljanima, obavještavaju se službe za poslove sa strancima, a ukoliko se radi o maloljetnom licu, obavještava se nadležni organ starateljstva – navodi portparol Policijske uprave Banjaluka, Marija Markanović.

Dodaje da u Zakon o javnom redu i miru jasno piše da „ ko prosjači, kazniće se novčanom kaznom od 200 do 800 KM i ko prisiljava ili navodi na prosjačenje kazniće se novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM ili kaznom zatvora do 40 dana“.

Pored jasnog zakona, većina stručnjaka za bezbjednost smatra da su  kazne preblage. Za osobu koja podvodi prosjake, kažu, kazne od 1.200 KM su sitnice, te da bi one trebale biti mnogo veće.

A da kazne nisu dovoljne pokazuje i stanje na banjalučkim ulicama, na kojima je prosjaka ništa manje nego prošle godine u ovo doba, kada je kazni bilo 30 puta manje.

Žive pored MUP

Koliko se prosjaci ne boje policije najbolje pokazuje primjer grupe Roma, koja već duže vremena „ordinira“ po banjalučkim ulicama, živi u kontejneru udaljenom nekoliko metara od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Policijskoj upravi Banjaluka u proteklom periodu je u više navrata prijavljeno narušavanje reda i mira od strane ove grupe, koja mjesecima boravi u kontejneru pored banjalučkog Rebrovačkog mosta.

(EuroBlic)