SVAKODNEVNO PET KAZNI ZBOG MOBILNOG Upotreba pametnih telefona tokom vožnje zabrinjava

Zbog korištenja mobilnog telefona u saobraćaju, policija je od početka godine na području Banjaluke kaznila 1.672 građana, od čega 1.463 vozača i 209 pješaka.

Statistički podaci pokazuju da je korištenje mobilnog jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa, pa iako to i sami znaju ni vozači, ni pješaci se ne odriču svog telefona na ulici.

Masu vozača vidjećete kako kuckaju poruke dok su za volanom, lajkuju i komentarišu slike na društvenim mrežama, a istovremeno glave pognute u ekran koračaju i pješaci.

Tako imamo situaciju da niko od učesnika u saobraćaju nije dovoljno skoncentrisan na put i dešavanja oko sebe, zbog čega se povećava rizik od udesa.

Mada su i vozači svjesni kako mnoge poruke i pozivi nisu toliko hitni da bi na njih morali odgovoriti istog momenta, ipak reaguju na svaki zvuk telefona.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović upozorava da je riječ o alarmantnoj pojavi koja uzima sve više maha.

– Svjedoci smo svakodnevne upotrebe mobilnog u vožnji, i to više nije samo razgovor telefonom, nego vozači bukvalno sa dvije ruke kucaju poruke i pretražuju društvene mreže, a povremeno pogledaju put ispred sebe. Za prebacivanje pogleda sa saobraćaja na telefon i vraćanje treba vam sigurno dvije sekunde, a ako se krećete brzinom od 50 kilometara na sat, vi ste već prešli 27 metara a da niste gledali na put. I ako u međuvremenu vozilo ispred vas zakoči ili se pojavi pješak -eto nezgode – govori Radović.

Naglašava da je ovakvo ponašanje naročito opasno u složenim saobraćajnim situacijama, kao što su raskrsnice gdje nam je pažnja potrebna 100 odsto.

– Poznato je da ljudi imaju ograničen resurs pažnje i ako je podelimo na put, na telefon, na konzumiranje hrane u autu, desiće se nezgoda – kaže on, ističući zabrinutost što su i pješaci koji gledaju u telefon “nesvjesni svega oko sebe”.

Anketa koju su još prije pet godina radili Predstavnici Agencije i Saobraćajnog fakulteta Doboj pokazala je da 51 odsto muškaraca i skoro 28 odsto žena vozi i telefonira, iako većina njih zna da tako izlaže povećanom riziku sebe i druge učesnike u saobraćaju.

– Nedavno smo dobili rezultate inidkatora mjerenja za Republiku Srpsku koji su pokazali da 4,4 odsto vozača koristi mobilni telefon. Ako podsjetimo da je u evropskim zemljama taj procenat ispod jedan odsto, mi onda imamo, može se reći, jako visok indikator korištenja telefona. Za razliku od drugih prekršaja, ovdje je teško dokazati da je vozač koristio mobilni u toku vožnje, zbog čega se samo mali broj njih i sankcioniše – govori Radović.

Dok u javnosti ne sazre svijest o opasnosti korištenja telefona za vrijeme vožnje, važno je, napominje on, organizovati kampanje sa ovim ciljem, te kontrolisati i kažnjavati učesnike u saobraćaju.

Za pričanje moblinim i kucanje poruka u vožnji kazna iznosi 100 do 300 maraka.

Za pješake i bicikliste koji razgovaraju mobilnim telefonom ili nose slušalice na oba uha preko pješačkog prelaza i na otvorenom putu bez trotoara, kazna je 40 maraka.

Prošle godine na području koje pokriva policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, dogodila se 2.851 nezgoda, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na godinu ranije.

U saobraćajnim udesima poginulo je 11 ljudi, teže je povređeno 83 građana, od čega četvoro djece, dok su lakše povrede zadobila 492 učesnika u saobraćaju.

Kampanje

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS početkom godine organizovalo je Republičku akciju „Odnos vozač-pješak i mobilni telefon”. Od ukupno 5.900 kontrolisanih vozača, 58 odsto ih je zatačeno u prekršaju.

Zbog korištenja mobilnog telefona, za vrijeme upravljanja motornim vozilom, sankcionisano je 434 vozača. U okviru ove akcije kontrolisano je 1.100 pješaka, a evidentirana su 1.094 prekršaja koja su počinili pješaci.

Od ovog broja prekršajnih naloga, čak 73,2 odsto je zbog korištenja mobilnog telefona ili slušalica u oba uha za vrijeme kretanja ulicom, kao i zbog prelaska puta mimo obilježenih pješačkih prelaza.

(Srpskainfo)

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska