Vijesti 15.12.2015.

Svaku treću marku daju za lijekove

ČITANJE: 3 minute
apoteka
S penzijom od 320 maraka ne možemo priuštiti da mjesečno izdvojimo više od 100 KM za lijekove koje moramo piti.

Reakcija je ovo koja stiže iz Udruženja penzionera FBiH nakon što je federalna vlada odobrila novu esencijalnu listu lijekova kojoj je dodano novih 12 lijekova. Na listi se nalazi 166 lijekova koje će građani FBiH moći dobiti na recept, a listu je izradilo Ministarstvo zdravstva FBiH.

Iz ovog ministarstva tvrde da će se proširenjem već postojeće liste napraviti milionske uštede, te da će se ovim potezom Vlade FBiH cijene lijekova sniziti za 10 posto. Iz Vlade su, kako tvrde, sigurni da će ovim potezom nadležnih građani FBiH plaćati najjeftinije lijekove u regionu.

Penzioneri su, međutim, ogorčeni. Tvrde da su s liste isključeni najbitniji i najskuplji lijekovi.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, kaže da su penzioneri zainteresovani za ovu listu, ali i da sumnjaju da će se na njoj naći ono što im je potrebno. Ističe da je još 2012. ovo udruženje uputilo poziv kantonalnim resornim ministarstvima jer su željeli razgovarati o potrebama penzionera, o problemima s kojima se suočava ova populacija s malim primanjima, a sa visokim cijenama lijekova koji su im prijeko potrebni.

– Međutim, našem pozivu odazvali su se samo iz Doma zdravlja u Travniku i iz Srednjobosanskog kantona, gdje je situacija najteža- kaže Rapa.

Ističe da se situacija iz godine u godinu pogoršava, te da je sve veći procenat smrtnosti penzionera zbog loše zdravstvene zaštite i nedostupnosti veoma važnih lijekova.

– U ovoj godini smrtnost se povećala za pet posto u odnosu na situaciju prije tri godine- rekao je Rapa i dodao da se neki snalaze tako što naručuju lijekove iz država regiona, kako bi što jeftinije prošli, ali i tu nailaze na probleme u vezi s dostavom.

Teška situacija je i u Kantonu Sarajevo, gdje je posljednjih godina bilo još i najbolje za penzionere.

– Desilo se da jedan naš član mora da plati lijek koji je kod nas 92, a u Crnoj Gori ga je našao za 52 marke. Prinuđen je da svaki dan pije jednu tabletu, a u kutiji ih ima 28. Zamislite koliko onda mora da izdvoji novca. Ima i drugih ljudi koji su se žalili da su skinuti lijekovi s esencijalne liste koji su važni za oboljele od karcinoma, kao i za srčane bolesnike. Smrtnost je povećana 100 posto jer ne mogu da kupe potrebne lijekove ili nemaju nikoga u porodici da im to omogući. Lijekovi su često jeftiniji i u Srbiji. Tolike godine su uplaćivali za zdravstveno, a sada ne mogu da se liječe- kažu iz Udruženja penzionera KS.

Rapa ističe i veliki problem dijabetičara koji, zbog skidanja s esencijalne liste lijeka berlithion, u sarajevskim apotekama za njega umjesto ranijih 16, moraju izdvojiti 38 KM. U Udruženju dijabetičara djece i omladine KS su naglasili da je berlithion veoma značajan s obzirom na to da je to jedini lijek registrovan za dijabetičnu polineuropatiju, tako da je njegovo skidanje s liste direktno uskratilo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dijabetičara.

Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je da na esencijalnu listu lijekova stave uglavnom domaće proizvođače i na taj način pomogne farmaceutsku industriju. Kako ističu iz Vlade TK, taj omjer se povećao na 38 posto, dok je 62 posto lijekova i dalje iz inostranstva.

(Nezavisne novine)