SVE BLIŽI NOVOJ KANDIDATURI: Konačni obračun Pavića sa Nešićem na skupštini DNS-a?

Marko Pavić je sve bliži novoj kandidaturi za predsjednika DNS-a, iako je to za Nenada Nešića najgori mogući scenario.

Prema Statutu DNS-a, predsjednika može da kandiduje jedna trećina opštinskih i gradskih odbora, odnosno 24 odbora ili jedna trećina regionalnih odbora od ukupno 10. Pavić trenutno ima podršku 21 odbora i nedostaju mu još tri odbora, kako bi i zvanično mogao da udje u trku za predsjednika DNS-a.

Pavić ima podršku svih odbora iz regije Prijedor izuzev Kozarske Dubice, kao i većinu odbora u regiji Banjaluka, a očekuje se da novi predsjednik Gradskog odbora nakon odlaska Milana Radovića bude čovjek od velikog Pavićevog poverenja. Jedan od razloga odlaska Radovića jeste upravo u tome što je nakon sjednice Glavnog odbora DNS-a procijenio da će se sukobi nastaviti i da je dovoljno trošio vrijeme na unutrašnje razmirice, dok stranka tone sve dublje. Pored toga, Pavića podržavaju i regije Lijevče i Zvornik.

Nešić ima podršku svoje Sarajevsko-romanijske regije, te regije Posavina na čijem čelu je Sinisa Nikić, kojeg je Nešić imenovao za direktora Psihijatrijske bolnice Jakeš Modriča, iako je diploma stečena na tzv. Bakićevom univerzitetu koji ne postoji i zatvoren je zbog prodaje diploma. Nešića podržava i regija Doboj na čijem čelu je Slavko Gligorić, kojeg je Nešić imenovao za direktora Željeznica RS.

U svim drugim regijama situacija je nejasna, jer odbori čekaju ko će biti jači da mu se priklone. Sigurno je da Pavić nije odustao od namjere da vrati DNS pod svoju kontrolu, a pogotovo nakon posljednje sjednice Glavnog odbora kada mu je zabranjen ulazak u salu, iako je želio da se obrati. Ukoliko se desi da on lično ne prikupi podršku dovoljnog broja odbora, sigurno će podržati drugog kandidata, ali to neće biti Nešić.

Potpuno svjestan situacije, Nešić ide u dva pravca. Bavi se Demosom i napadima na tu stranku i Nedeljka Čubrilovića, a dao je i nalog da svi predsjednici opštinskih i gradskih odbora pozivaju članove Demosa da im se priključe, nudeći razne privilegije “čim prođe skupština”. Međutim, sugerisao im je: “Nikome ništa ne dajte, već ih samo trenutno iskoristite, a poslije nam i ne trebaju”. Svjestan je da je članstvo homogenije kad postoji spoljna opasnost, što mu je trenutno preko potrebno.

Drugi Nešićev pravac jeste najava da će DNS sam odlučivati o kandidatima za načelnike i gradonačelnike, želeći da uvjeri članstvo da su bitni i da se oni pitaju, iako je već blizu načelnog dogovora da DNS podrži SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Prijedora Sašu Bursaća.

Toga su svjesni i Dragutin Rodić, Milenko Đaković i sam Pavić. Zbog toga je za njih skupština DNS-a 15. marta dan odluke.

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije