Sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca

Dijabetes tipa dva, koji se inače pojavljuje kod gojaznih osoba starijih od 40 godina, počinje sve češće da se pojavljuje i kod djece i adolescenata, što je uglavnom uzrokovano gojaznošću.

Istakla je ovo Snježana Popović-Pejičić, internista endokrinolog i predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa RS, povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava pod motom “Dijabetes i porodica”, jer je porodica ključna kao podrška.

“Podaci koje imamo s Instituta za javno zdravstvo RS govore da se broj oboljelih u RS kreće od 75.000 do 80.000, jer svi koji su oboljeli nisu prijavljeni u registar, pa podaci nisu precizni. Dijabetološka služba je u RS na visokom nivou. U odnosu na okruženje, stanje u RS je veoma dobro”, kaže Popović-Pejičićeva.

Ona je rekla da pacijenti u RS mogu biti zadovoljni uslovima liječenja te da postoji sva potrebna terapija u RS i ne moraju nigdje drugo ići na liječenje.

Popović-Pejičićeva kaže da još postoje problemi s trakicama za mjerenje šećera u RS, jer se njihov broj u posljednje vrijeme nije povećavao, te poručila da bi ih moralo biti više, iako je stanje prosječno u odnosu na region.

Kad je u pitanju ova bolest, ona kaže da je stanovništvu potrebna regulacija gojaznosti, povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje stresa te da se vodi računa o zdravoj ishrani.

Dodala je da se u Banjaluci danas u parku “Petar Kočić” organizuju besplatno mjerenje šećera u krvi te razne edukacije.

Ljubiša Sandić, predsjednik Udruženja dijabetičara regije Banjaluka, koji je 45 godina na insulinu, kaže da dijabetes sve više zahvata i mlađu populaciju.

“S ovom bolešću se može živjeti, porodičan sam čovjek, imam dvoje djece, mogu da se bavim sportom i ni u čemu ne treba oskudijevati”, rekao je Sandić.

On je istakao da je potrebna pomoć svih institucija i čitavog društva u borbi oboljelih s ovom bolešću, koja se može nazvati tihim ubicom jer uništava organe.

“Osnovni problem su trakice za mjerenje šećera, trebalo bi da ih bude više, jer je potrebno pet do šest mjerenja dnevno”, rekao je Sandić.

Benjamin Komarica, iz Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, koji se sa dijabetesom bori već sedam godina, jer je obolio u 12. godini, kaže da sve češće obolijevaju djeca te da je u Kantonu Sarajevo trenutno oko 150 mlađih od 18 godina oboljelo od dijabetesa.

“U ovoj godina je zabilježen porast u odnosu na prošlu, a oboljeli su i mlađi od 10 godina. Razlozi zbog kojih sam obolio u 12. godini nisu poznati, neki kažu od slatkog, neki stresa, vremena i brojnih problema, ali tačan razlog ne znam”, kaže Komarica.

(Nezavisne)

Potpisan Memorandum o saradnji RUGIPP – Ekonomski fakultet

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović i dekan Ekonomskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić potpisali su sporazum o saradnji koji predviđa izvođenje praktične nastave za potrebe studenata ovog fakulteta, te stručne prakse studenata svih ciklusa studija u RUGIPP-u. Predragovićeva je nakon potpisivanja sporazuma novinarima u Banjaluci rekla da RUGIPP ovim

RADOJIČIĆ: Kvalitet vazduha 9. decembra u Centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su mjerenja aero-zagađenja u gradu zvanična, odnosno vrši ih ovlaštena institucija sa licenciranom opremom i stručnim licima. Radojičić je danas, na aktuelnom času gradskog parlamenta, naglasio da uređaji za mjerenje ne pripadaju nijednoj političkoj partiji. “Mjerenja ne može da vrši neko ko je na pijaci kupio uređaj”,

Predstavom Peđe Bajovića otvoren 2. Banjaluka stand up festival

Predstavom „Rok trajanja“ stand up komičara Peđe Bajovića iz Zagreba u utorak 10. decembra u Vijećnici Banskog dvora otvoren je 2. Banjaluka sand up festival. Predstava“Rok trajanja” je zadnja iz njegove dosadašnje tematske trilogije. -Vrlo kratak opis bi bio – ja kukam, a ljudi se smiju! Počinjem o stanju stvari za čovjeka mojih godina, pa

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić. Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste. Ovih šest konobara, šest

Potpisan sporazum o saradnji na razvoju ženskog preduzetništva

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Džender centra Srpske Mirjana Lukač potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji na sprovođenju programa u vrijednosti 24.844 KM radi postizanja ravnopravnosti polova u oblasti privrede. Lukačeva je rekla novinarima nakon potpisivanja da program podržava organizacija UN žene, koja je prepoznala program edukacije ženskih

VIDOVIĆ: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza. – Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod