Vijesti 02.12.2015.

Sve češće zalaze u naselja: Medvjedi postali “komšije”!

ČITANJE: 4 minute
medvjed 2
Tek što se slegla prašina oko medvjeda koji je, nakon što je zalutao u naseljeno područje, ustrijeljen u banjalučkom naselju Lazarevo, jedan se pojavio i u Rekavicama, i to u blizini domaćinstava!

Rekavičani kažu da im nije svejedno što se ova divlja životinja ponovo doselila u njihov komšiluk, s obzirom na zulum koji je njen prethodnik napravio 2012. godine!

Tada se, podsjetimo, mrki medvjed spustio usred naselja i stotinak metara od škole, mjesne zajednice i crkve opustošio pčelinjake koji su mu se našli na putu!

Tom prilikom razjarena životinja je košnice odvlačila i bacala i po 30 metara od mjesta gdje ih je zatekla. Bukvalno je skršio sve što mu se našlo pod šapom, tako da ramove iz nekih košnica pčelari nikad nisu uspjeli da pronađu.

Medvjed je pčelaru Nedeljku Malčiću “razbucao” svih deset košnica koje je imao, dok su nastradale i košnice nekih njegovih komšija, a jednom mještaninu, na pašnjaku u blizini kuće, raskomadao je ovcu!

– Uništio je sve što mu je došlo pod šapu! Polomio je ramove, pojeo med, leglo i pčele, od kojih je neke bukvalno izgazio. Pretpostavljam da je ovako postupio zato što je bio gladan ili su ga one napale kad je razvalio košnice. Pošto je dio zemljišta bio ograđen, prošao je kroz žicu, pa je istim putem neke košnice odnio i polomio na mjestu udaljenom 30 metara od pčelinjaka. U prvi mah nije mi bilo jasno ko je napravio ovaj haos, ali sam veoma brzo shvatio da je riječ o medvjedu. Na tlu i nekim košnicama ostali su tragovi šapa, dok su na licu mjesta pronađene i medvjeđe dlake – ispričao je svojevremeno za naš list Malčić.

Mještani Rekavica kažu da se plaše da bi medvjed koji se opet spustio u ovu mjesnu zajednicu ponovo mogao da “podivlja”!

– Naravno da se plašimo! Strahujemo i zbog stoke, jer se divljoj životinji nikad ne zna. Pretpostavljamo da je medvjed sišao sa planine Osmača, i da će se vratiti istim putem, odnosno, da ni on nama, ni mi njemu nećemo stati na put – poručuju Rekavičani.

Te sreće, nažalost, nije bio medvjed koji je zalutao u banjalučko naselje Lazarevo, a kojeg su lovci, uz asistenciju policije i vatrogasaca, ustrijelili 18. novembra ove godine.

Međutim, ovo je samo jedan od medvjeda koji su se u posljednje vrijeme “preselili” u naseljena područja, u kojima su nekim mještanima bukvalno došli na pragove kuća i štala!

Pored medvjeda koji je ovih dana u posjeti kod Rekavičana, jedna životinja je danima bila “gost” farmerima širom Lijevča polja.

Naime, javnost je najviše upoznata sa kretanjem i dobroćudnom prirodom mede koji je prije dvije sedmice viđen u selu Karajzovci, potom se preselio u Romanovce, pa napustio gradišku opštinu i otisnuo se put Laktaša. Tako je mrki medvjed težak oko 200 kilograma viđen i u laktaškom selu Riječani, odakle je nestao u nepoznatom pravcu, pa se ne zna da li i dalje obigrava oko naselja ili se zaputio prema šumi.

Nepoznato je i gdje se nastanio i onaj koji je početkom oktobra došao do Novog groblja u banjalučkom naselju Pobrđe. Policija i lovci su ga potjerali prema šumi, ali je i dalje neizvjesno da li se vratio u svoj brlog ili se preselio u neko drugo naselje.

Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza RS, kaže za naš list da medvjedi i ostale divlje životinje zalaze u naselja tražeći hranu.

– Vremenom se naviknu na prisustvo ljudi, tako da uopšte ne zaziru od njih. Na sreću, nisu agresivni, nego se pripremaju za svoj zimski san. Činjenica je da su se medvjedi u RS namnožili, što je, između ostalog, i pokazatelj dobre brige za domaću divljač. Međutim, to je i posljedica neizdavanja neophodnih dokumenata, zbog čega nijedan strani lovac neće da zalazi u naša lovišta. Zato ove životinje postaju sve brojnije – naglašava Vojinović.

(Press)