Vijesti 11.03.2016.

Sve izvjesnije poskupljenje struje u RS

ČITANJE: 3 minute
STRUJA
I pored novih najava o razmatranju poskupljenja električne energije u RS, Vlada i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS neće dozvoliti da to poskupljenje bude drastično i ono će biti manje nego što je to u prošlogodišnjim tarifnim postupcima bilo utvrđeno.

Ovo je zaključeno nakon vanredne sjednice Skupštine akcionara RiTe Gacko, kojoj je prisustvovao i ministar Petar Đokić, zajedno sa direktoricom “Elektroprivrede RS” Branislavom Milekić, koja je takođe saglasna da povećanje ne smije biti veliki udar ni na domaćinstva, niti na privredni sektor Republike Srpske.

– Mi nismo regulatori da možemo davati predviđanja o eventualnim poskupljenjima, ali moramo istaći da ćemo i nakon sprovedenog tarifnog postupka ipak imati najjeftiniju cijenu električne energije u regionu- naglasio je ministar Đokić.

On je najavio i moguće promjene u načinu plaćanja struje. Đokić je pojasnio da se jedan dio budućeg plana odnosi na plaćanje struje u RS shodno platežnoj moći, gdje će penzioneri plaćati po nižim, a ministri po višim tarifama struju.

– Ne možemo penzioner i ja, kao ministar, izdvajati isto jer ni naša primanja nisu ista- kazao je Đokić.

On je naglasio da se o svemu mora voditi računa pa tako i o liberalizaciji tržišta jer su cijene struje na svjetskom tržištu poprilično niske.

Što se tiče poslovanja RiTE Gacko, on je istakao da je, nakon sastanka sa direktoricom Milekić i Upravom preduzeća, jednoglasno zaključeno da se odmah mora sačiniti poseban plan koji će pomoći da se prevaziđe teška situacija iz koje RiTE Gacko polako već izlazi.

– Ne negiramo da je prošla godina bila veoma teška sa lošim poslovanjem- kazao je Đokić, a potom dodao da Vlada čvrsto smatra da RiTE Gacko mora biti nosilac razvoja ovog kraja i “Elektroprivrede”.

Milekićeva je precizirala da je situaciju u RiTE Gacko otežalo otvaranje novog kopa i dovršetak eksploatacije na postojećem polju, gdje je u 2015. ostvareno 1.547 gigavat-časova električne energije iz Gacka, što je šest odsto ispod plana. Ipak, ona je ocijenila da je u ovoj godini situacija bolja i da se troškovi već drastično smanjuju, ali da će im za dobro poslovanje morati biti usvojeni i zahtjevi za povećanje cijene struje.

– Uzimajući sve zahtjeve u obzir, mislim da Gacko ima opravdane razloge za povećanje cijene struje koje bi im trebalo uvažiti, kao i elektrodistribucijama, dok nisam sigurna kolika je opravdanost zahtjeva hidroelektrana, s tim što bi povećanje cijene Gacku sada moglo biti nešto manje- dodala je Milekićeva.

Sjednica RERS u ponedjeljak

Regulatorna komisija za energetiku RS (RERS) u ponedjeljak, 14. marta, ponovo će razmatrati zahtjev ERS, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje.

Potvrda ove informacije može se pronaći i u objavi na službenom sajtu RERS da će na toj sjednici biti razmatran način postupanja po zaključku broj 01-213-53/15/V-2-126 od 30. juna 2015. godine. Tim zaključkom RERS je lani poništio svoju odluku o poskupljenju struje u RS, koja je trebalo da stupi na snagu 1. jula 2015. godine.

Na taj korak Komisija se odlučila nakon ogromnog negodovanja u javnosti, a uz obrazloženje da je većini članova RERS istekao mandat.

(NN)