Svijet 09.10.2022.

Sve je manje raketa za Himarse, a i s granatama su na rubu

ČITANJE: 3 minute

Sjedinjene Američke Države uskoro više neće biti u stanju snabdijevati Ukrajinu određenim vrstama streljiva, koje su ključne za bitku protiv Rusa, jer im se zalihe troše brže nego što se mogu zamijeniti.

Washington je daleko najveći dobavljač oružja Ukrajini – od početka rata 24. februara osigurali su im više od 16,8 milijardi dolara vojne pomoći, piše AFP.

– Ali američke zalihe određenih vrsta oružja dosežu minimalne nivoe potrebne za ratne planove i obuku, a obnavljanje zaliha na nivou prije invazije moglo bi potrajati godinama – napisao je u svojoj analizi Mark Cancian iz Centra za strateške i međunarodne studije.

– Washington sad uči lekcije o potrebama za oružjem u ratu velikih sila, koje su daleko veće od očekivanih – dodao je drugi američki vojni zvaničnik koji je htio ostati anoniman.

Smanjili proizvodnju

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, američke vojne kompanije  bile su prisiljene drastično smanjiti proizvodnju – tad je, naime, SAD srezao obrambenu potrošnju pa je ona dramatično pala s nekoliko desetina na jednocifrenu brojku. Sad američka vlada mora uvjeriti industriju da ponovo otvori svoje proizvodne trake i pokrene proizvodnju oružja poput protivvazdušnih raketa Stinger, koje se nisu proizvodile od 2020. godine.

Protutenkovsko oružje Javelin

Određena američka oprema postala je simbol rata u Ukrajini – protutenkovsko oružje Javelin kijevske snage koristile su kako bi spriječile rusko napredovanje prema Kijevu, a tu je i HIMARS, precizni raketni sistem koji sad igra ključnu ulogu u protuofenzivama protiv moskovskih trupa na istoku i jugu zemlje. Ali američke zalihe oružja za HIMARS sve su manje.

– Ako bi Sjedinjene Države poslale jednu trećinu tog inventara u Ukrajinu – kao što je bio slučaj s Javelinom i Stingerom – Ukrajina bi dobila od 8000 do 10.000 raketa. To bi im vjerojatno trajalo nekoliko mjeseci, ali kad se taj inventar iscrpi, nema alternative. SAD rade na povećanju količina oružja, nedavno je izdvojen i novac za tu svrhu, ali trebaće nam godine. Starija oprema mogla bi donekle pomoći u popunjavanju te praznine – izjavio je Cancian, koji je svojevremeno radio na nabavci oružja za američku vladu.

Sjedinjene Države Kijevu su dostavile oko 8500 projektila Javelin, ali proizvodnja tog oružja iznosi jedva oko 1000 komada godišnje. Američka vlada u junu je naručila nove projektile u vrijednosti od 350 miliona dolara, ali opet će trebati nekoliko godina da se zalihe popune.

Kijev je od SAD-a takođe dobio više od 800.000 NATO standardnih topničkih granata od 155 mm, što su tri četvrtine od ukupne količine koju su Ukrajini isporučile sve zapadne zemlje, pokazala je službena statistika Pentagona.

– Količina granata koju je Washington osigurao vjerovatno je blizu granice koju su SAD spremne dati bez rizika za vlastite borbene sposobnosti – govori Cancian.

Američka proizvodnja spomenutih granata trenutno iznosi 14.000 komada mjesečno, ali Pentagon je najavio kako u roku od tri godine namjerava povećati tu brojku na 36.000. To bi godišnju proizvodnju dovelo do 432.000, što je i dalje manje od polovine onoga što je u sedam mjeseci isporučeno Ukrajini.

– Ubrzava se proizvodnja obrambene industrije SAD-a. Stajaćemo uz ukrajinski narod i pružati im beebjednosnu pomoć koliko god to bude potrebno – zaključila je u utorak Laura Cooper, viša zvaničnica ministarstva odbrane odgovorna za Rusiju i Ukrajinu.

(A.M.)