Magazin 14.03.2018.

Sve je spremno za spektakl! Počinje Festival 84 i olimpijske žurke na Jahorini!

ČITANJE: 6 minuta

Proteklih dana do Jahorine su stigli šleperi puni opreme sa glavnih bina Exita, kako bi pokrenuli najmlađi iz velike Exitove festivalske porodice, Festival 84, koji će predstojećeg vikenda na prebukiranoj Jahorini oživjeti olimpijski duh u srcu regiona i prenijeti najbolji provod sa Petrovaradinske tvrđave pravo na vrh olimpijske planine.

Na pet dnevnih i noćnih bina širom planine, od 15. do 18. marta nastupiće internacionalne, regionalne i domaće zvezde, kao što su Sigma, Asian Dub Foundation, Umek, Joris Voorn, Burak Yeter, Filatov & Karas, Mahmut Orhan, Patrice Baumel, Van Gogh, Bad Copy, Forest People, Frankie, Kontra & Indigo, Helem Nejse, Mladen Tomić b2b Siniša Tamamović i mnogi drugi. U četvrtak, 15. marta, spustom mira i prijateljstva koji će voziti asovi ski-staza iz zemalja bivše Jugoslavije predvođeni skijaškom legendom Bojanom Križajem, festival će biti i svečano otvoren. Za samo finale otkrivamo i novo iznenađenje jer će u nedjelju 18. marta na Addiko Jump stejdžu nastupiti kultni detroitski DJ mag Eric Cloutier, koji uz podršku Ambasade SAD u BiH na Jahorinu stiže pravo iz Berlina gdje će prije toga zatvoriti tamošnji legendarni klub Tresor!

Dnevne žurke po cijeloj planini

Žurke zagrijevanja 15. marta biće održane na čak dve dnevne bine, te će tako Addiko Jump Stage i Switch Stage raditi punom parom već od 11h, da bi festival već 16. marta otvorio svoje pune kapacitete sa još dve noćne, Olympic Main i Super G Afterparty Stage, i jednom dnevnom binom, Vučko Main Daily Stage, na kojoj nastupa nemački DJ Sandrino uz regionalne zvezde After Affair, Kristijana Molnara, Marka Nastića i Dejana Milićevića i koja će ih ugostiti na dnevnim žurkama u petak i subotu. Sve ljubitelje ruskog dvojca Filatov i Karas čiji su mega hitovi osvojili svijet, obradovaće vijest da će tandem imati i specijalan dnevni set na Addiko Jump bini u subotu, 17. marta, a cjelokupna satnica Festivala 84 dostupna je na ovom linku.

Do ulaznica sa popustom još samo danas i sutra

U prodaji se nalazi još vrlo ograničen broj ulaznica za Festival 84 po cijeni sa 20% popusta od 49 KM za komplet ulaznica i 29 KM za dnevnu ulaznicu. Ove cijene važe do četvrtka u ponoć, nakon čega na ulazu vrijede finalne cijene. Ulaznice se prodaju putem prodajne mreže Kupikartu.ba.

Svi vlasnici kompleta ulaznica treba da na zamjenskim mjestima Festivala 84, uz lični dokument, prvobitno zamijene svoj vaučer za festivalsku narukvicu. Radno vreme zamjenskih mjesta može se pronaći na sajtu festivala, a prilikom zamjene potrebno je dati na uvid lični dokument.

Posjetioci imaju JEDAN ULAZ na prostor glavne noćne bine (OLYMPIC Main Stage), u okviru radnog vremena bine, od 20 do 03h i nakon izlaska sa prostora glavne bine naknadni ulaz neće biti moguć. Za ostale festivalske zone posjetioci sa festivalskom narukvicom imaju pravo na neograničen broj ulazaka i izlazaka.

Prevoz od bine do bine, te od Sarajeva i Pala

Pored šatl-prevoza koji će biti dostupan na samoj Jahorini i funkcionisati između različitih bina i lokacija, organizatori festivala su svim posetiocima iz Sarajeva i sa Pala obezbjedili lako dostupan prevoz po vrlo povoljnim cijenama. Autobusi će saobraćati u kontinuitetu 16. i 17. od 20h do 23.30h ka festivalu i 17. i 18. od festivala u kontinuitetu od 03h do 06h.

Autobusi polaze iz Sarajeva kod  Zemaljskog muzeja u Zmaja od Bosne 3, po cijeni od 9KM za povratnu kartu do festivala, dok na Palama staju na više stanica, kao što su parking kod FAMOS-a, saobraćajnica kod autobuske stanice, VBC kafić, stara željeznička stanica, a povratna karta može da se kupi po cijeni od 6KM. Više informacija o prevozu iz ostalih gradova širom BiH može se pronaći na ovom linku.

Posjetioci će moći da koriste i parking prostor koji postoji u okviru OC Jahorina, po cijeni dnevne parking karte u iznosu od 10 KM za mala vozila. Svim posjetiocima se zbog velikih gužvi preporučuje da na festival dolaze organizovanim prevozom, dok će u skladu sa preporukama za regulisanje saobraćaja tokom održavanja festivala na Jahorini putni pravci R466 (Pale-Jahorina) i R466a (Jahorina – Podgrab) u periodu od 20h do 1h biti jednosmjerni.

Jednostavna kupovina na festivalu uz karticu za plaćanje

Kartica za plaćanje (Festival Payment Card)* je zvanično i jedino sredstvo plaćanja za piće, hranu i ostale proizvode na Festivalu 84. Pri kupovini, dovoljno je prisloniti karticu na dobro obilježeno mjesto na aparatu, i iznos pića i hrane biće automatski umanjen sa kartice. Kartica za plaćanje biće dostupna na svim uplatnim (top-up) mjestima na festivalu na svim festivalskim lokacijama.  Moguće je povratiti nepotrošena sredstva u svakom trenutku na blagajnama koje su zadužene za to (označene sa “refundacija / refund”). Neophodno je da se refundacija izvrši tokom trajanja festivala jer naknadna refundacija neće biti tehnički moguća.

Mnoštvo zabavnih sadržaja na festivalu

Pored redovnog festivalskog programa, posjetioci će moći da se zabave na brojnim zonama širom festivala. Tako će na Addiko JUMP bini svi ljubitelji dnevnog partija moći da uživaju na Addiko party zoni gdje će moći da  igraju stoni fudbal, Guitar hero, da se igraju uz Photo boot, Digital corner uz različite mehanizme aktivacije, kao i da osvoje sjajne poklone poput šalova, kapa i rukavice i fotografija.  Na istom mestu nalaziće se Sensation zona koja nudi zabavne igre poput Čoveče ne ljuti se, uz zanimljive poklone.

Na glavnoj noćnoj bini Addiko će omogućiti posjetiocima da okušaju svoju sreću na kolu sreće uz vrijedne poklone, dok će na istom mjestu uz kupljeni Red Bull kupon posjetioci moći da se fotografišu i dobiju personalizovanu čašu sa svojom fotografijom. U Jack Zoni na festivalskim lokacijama ljubitelji dobre zabave mogu se zabaviti uz stolni nogomet, upoznati se s rodnim mjestom Jack Daniel'sa kao i okušati svoju snagu u popularnom nadJackivanju. U dnevnoj zoni, na terasi restorana Koliba i kod hotela Vučko, ali i na glavnoj festivalskoj bini, fanove Festivala 84 očekuje topli pozdrav Jägera.

Društveni programi na festivalu

U četvrtak, 15. marta povodom otvaranja Festivala 84, biće održan simboličan “Spust mira i prijateljstva” uz podršku Ambasade SAD u BIH, a predvodiće ga najveća legenda jugoslovenskog skijanja Bojan Križaj zajedno sa skijašima iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Pored ovoga,  uz podršku Regionalnog saveta za saradnju, biće održana nova u nizu panel diskusija “Tihe balkanske većine”, pod nazivom “Turizam, kultura i sport povezuju region”, kojom će biti ukazano na važnost jedinstva i na razvijanje turističkog, kulturnog i sportskog potencijala u cilju povezivanja regiona. Udruženje mladih “Balkanac”, koje okuplja mlade ljude u cilju povezivanja, promocije pozitivnih primjera tolerancije i mira, neformalne edukacije, kulture i  ekologije, snimiće na “Festivalu 84” svoj novi dokumentarac koji će slaviti saživot i dobre međususjedske odnose. Pored ovoga, EXIT fondacija u saradnji sa Recan fondacijom donosi jednu od najvećih ekoloških festivalskih atrakcija “Pixelata”, kao dio programa “Svaka limenka se računa”. U pravljenju velikog murala od limenki moći će da učestvuju svi posjetioci festivala i tako, recikliranjem konzervi, doprinesu zaštiti životne sredine. Svaka limenka će na ovom jedinstvenom muralu biti jedan piksel na zidu koji je širok šest metara, a visok dva metra. Kao deo programa Festivala 84 učestvovaće i „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS2019“. Volonteri OPENS-a će razgovarati sa posjetiocima i promovisati ciljeve OPENS-a, a to su: slavljenje energije mladih, unapređenje njihove kreativnosti, razvijanje ideja i unapređivanje omladinske politike.

Više informacija o Festivalu 84 dostupno je na zvaničnom sajtu na ovom linku.