Svijet 05.06.2021.

Sve je više snimki NLO-a: Ufolozi očekuju da SAD prizna postojanje vanzemaljaca

ČITANJE: 14 minute

Kako se približavamo kraju lipnja, roku u kojem bi podaci o službenim viđenjima NLO-a trebali postati dostupni američkom Kongresu, sve su glasnije najave ufologa da stiže konačan trenutak velike objave ili priznanja vlasti da već dugo skrivaju činjenicu da nas vanzemaljci potajno prate ili čak otimaju za potrebe svojih eksperimenata, piše index.hr.

Čeka se “veliko razotkrivanje”

Među američkim ufolozima i teoretičarima zavjera ovaj se trenutak popularno naziva Disclosure (razotkrivanje, objelodanjivanje ili priznanje), a najavljuje se već desetljećima. Budući da posljednjih nekoliko mjeseci u javnost izlazi sve više snimki NLO-a te da je čak i Pentagon priznao autentičnost više njih, uzbuđenje u ufološkoj subkulturi raste. A ako je situacija došla do točke u kojoj susrete treće vrste više nije moguće zataškavati, za očekivati je da će vlasti postupno pripremiti pučanstvo za tako veliku vijest, zar ne?

Objavljivanje brojnih misterioznih snimki i detalja o njima u medijima te zahtjev Kongresa da mu radna skupina zadužena za analizu tih snimki do kraja lipnja podnese neklasificirano izvješće o NLO-ima, prema ufolozima bi trebali biti upravo to – priprema za Disclosure koji je navodno, kako već priča ide, više puta najavljivan, ali je odgađan, među ostalim zbog napada 11. rujna, rata protiv terorizma i velike gospodarske krize.

Naime, radnoj skupini određeno je krajem prošle godine da u roku od 180 dana podnese izvješće o NLO-ima, uz napomenu da izvještaj mora sadržavati i povjerljivi dodatak za potrebe Kongresa. Izvješće bi se trebalo baviti detaljnom analizom podataka o snimkama i zabilješkama koje su u posjedu vojne obavještajne službe i same radne skupine.

Važno je napomenuti da se u ovome slučaju ne radi o odredbi, odnosno zakonu, već o zahtjevu za objavom izvješća, što nema istu obvezujuću snagu, tako da se može dogoditi da ono ipak ne bude dostupno u navedenom roku.

“Pod pretpostavkom da izvršni ogranak ispuni ovaj važan zahtjev, država će napokon imati objektivnu osnovu za procjenu valjanosti problema i njegovih implikacija na nacionalnu sigurnost. Ovo je izvanredna i davno iščekivana prilika”, kazao je Christopher Mellon, bivši direktor osoblja Obavještajnog odbora Senata, komentirajući najavu.

Sve više vojnika izlazi sa svojim svjedočanstvima

Posljednjih mjeseci sve više pilota i drugih vojnika izlazi u javnost s podacima o neobičnim viđenjima NLO-a koja su doživjeli tijekom svoje karijere.

Tako je, primjerice, bivši poručnik mornarice Ryan Graves nedavno u intervjuu za CBS News kazao kako je tijekom dvije godine, počevši od 2015., vidio čudne leteće objekte u zračnom prostoru iznad Virginia Beacha.

Posebno je zanimljivo to da se nije radilo o izdvojenim slučajevima. Naime, ispričao je kako se u te dvije godine gotovo svakodnevno susretao s njima.

“Iskreno sam zabrinut. Probajte razumjeti, ako su to bili taktički avioni iz neke druge zemlje, to je onda ozbiljan problem”, rekao je Graves.

“Ali budući da ti objekti izgledaju malo drugačije, problem trpamo pod tepih. Ne želimo se suočiti s činjenicom da su oni tamo gore i da nas svakoga dana promatraju”, dodao je.

NLO-i ne podrazumijevaju vanzemaljce

Važno je podsjetiti da su NLO-i (neidentificirani leteći objekti) objekti ili pojave koji se nakon pregleda stručnjaka i dalje ne mogu objasniti na konvencionalan način. To ne znači da se automatski radi o letjelicama vanzemaljaca ili o nekim natprirodnim silama, već da trenutno nema znanstvenog objašnjenja za opažanja. U većini slučajeva nakon pomnijih istraživanja NLO-i se razotkrivaju kao prirodni fenomeni, poput kuglastih munja, meteoroloških balona i uređaja, kao strane špijunske letjelice i dronovi ili pak dobre fotomontaže.

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju UFO-ima, odnosno na hrvatskom NLO-ima, suvremeniji izraz, koji se koristi u američkim obrambenim i obavještajnim krugovima, jest “unidentified aerial phenomena (UAP)”, što u prijevodu znači neidentificirani zračni fenomeni. NLO-i se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje s teorijama zavjere o izvanzemaljcima i pop kulturom. No UAP-e, dokumentirana viđenja pojava koje ni vojni ni znanstveni promatrači ne mogu lako identificirati, obavještajna zajednica shvaća vrlo ozbiljno. Termin UAP nastao je upravo kako bi se diskusija o toj temi mogla odmaknuti od stigme UFO-a te kako bi se lakše izbjegavali masovni zahtjevi ufologa za službenim objašnjenima snimki UFO-a.

Viđenja koja su nedavno procurila, čiji su izvor snimatelj Jeremy Corbell i reporter George Knapp, uključuju snimke tajanstvene letjelice u obliku trokuta odnosno piramide koja je zabilježena kako leti nebom te fotografije još triju čudnih predmeta, od kojih je jedan, kako se čini, na internetu bio dijeljen još prošle godine (snimke gore i dolje).

Iako nitko sa sigurnošću ne zna o čemu je riječ, Pentagon je ovaj put potvrdio barem da su materijali autentične fotografije i snimke UAP-a koje je napravila američka mornarica.

Obavještajne službe za sada nisu našle potvrde o vanzemaljcima

CNN je u četvrtak objavio da američki obavještajci nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili da su neidentificirani leteći objekti s kojima su se posljednjih godina susretali piloti američke mornarice bili vanzemaljske letjelice. No, prema pet izvora upoznatih s nalazima izvješća koje se najavljuje, također nisu donijeli ni konačnu ocjenu o tome što bi ti tajanstveni objekti mogli biti.

Prema tri od tih izvora, izvještaj ne isključuje mogućnost da se radi o vanzemaljskim letjelicama.

Informacije koje su procurile vjerojatno će biti udarac za fanove NLO-a koji su se nadali konačnom priznanju, no one ne umanjuju značaj izvještaja, pogotovo s obzirom na ono što izvori opisuju kao dugogodišnju bitku u Pentagonu oko toga treba li uopće priznati postojanje stotina neobjašnjivih viđenja američkog vojnog osoblja.

Priče o zataškavanju traju još od poraća II. svjetskog rata

Ideja da vanzemaljci redovno posjećuju Zemlju popularna je među ufolozima još od poratnih godina, kada je poljski emigrant George Adamski tvrdio da je imao bliski susret s rasom ljubaznih stanovnika Venere nordijskog izgleda koje su uznemirila testiranja nuklearnih bombi.

Kasnije, u ljeto 1947. godine, američki su mediji objavili vijest da se u blizini Roswella u Novom Meksiku srušio jedan svemirski brod.

Nedugo nakon objave, 8. srpnja 1947., Roswell Army Air Field izdao je priopćenje za javnost u kojem je bilo rečeno da je vojska na ranču u blizini Roswella pronašla “leteći tanjur”. Vojska je brzo povukla izjavu i umjesto toga objavila da je srušeni objekt bio uobičajeni vremenski balon.

Roswell – priča koja se vraća

Incident iz Roswella ponovno se našao u središtu medijske pozornosti krajem 1970-ih, kada je američki umirovljeni potpukovnik u intervjuu s istraživačem NLO-a priznao da je priča o vremenskom balonu bila zataškavanje. To je ubrzalo razvoj sve složenijih teorija zavjere u kojima je broj letećih tanjura koji su se srušili rastao, baš kao i broj vanzemaljaca koji su pronađeni u njima. Prema nekim od teorija, američki su liječnici neke od vanzemaljaca čak uspjeli izliječiti od ozljeda.

1994. godine američko ratno zrakoplovstvo objavilo je izvještaj u kojem je srušeni objekt predstavljen kao balon za nadzor nuklearnih pokusa projekta Mogul, što je moglo objasniti tajnovitost. Drugo izvješće zrakoplovstva, objavljeno 1997. godine, zaključilo je da priče o “tijelima vanzemaljaca” vjerojatno potječu od ispadanja pokusnih lutki koje su bačene s velike visine.

Ufolozi su 2011. Bijeloj kući podnijeli dvije peticije kojima su tražili više informacija o NLO-ima, no Ured za znanost i tehnologiju odgovorio je da ne može naći nikakve dokaze koji bi upućivali na to da je bilo koja “vanzemaljska prisutnost kontaktirala ili angažirala bilo kojeg pripadnika ljudske rase”.

Otkriće o tajnom programu američkog ministarstva

Dana 16. prosinca 2017. New York Times objavio je članak koji su napisali Helene Cooper, Ralph Blumenthal i Leslie Kean, autorica bestselera o NLO-ima, koji je otkrio činjenicu da je američko Ministarstvo obrane potrošilo oko 22.5 milijuna dolara na 10-godišnji tajni program pod nazivom “Napredni program za identifikaciju svemirskih prijetnji” u sklopu kojeg su istraživani NLO-i.

Članak je uključivao dva videozapisa, snimljena u mornarici, o onome što je u službenim krugovima opisano kao UAP. U blogovima i na podcastima ufolozi su ​​ubrzo “prosinac 2017.” počeli predstavljati kao trenutak kada se tabu počeo ukidati.

NLO-a se u više navrata doticao i popularni voditelj podcasta, bivši komičar Joe Rogan.

“To je opasna tema za svakoga jer ste izloženi podsmijehu”, rekao je proljetos u jednoj svojoj emisiji.

No, dodao je: “Sada biste mogli reći: ‘Slušajte, ovo više nije nešto za ruganje – ima nešto u tome.'”

“Ne znamo što je to, ali nije naše”

Od tada su brojni američki visoki dužnosnici bez srama ili isprika javno priznali svoju zbunjenost snimkama UAP-a. Prošlog srpnja senator Marco Rubio, bivši vršitelj dužnosti predsjednika Select Committee on Intelligence, govorio je za CBS News o misterioznim letećim objektima u ograničenom zračnom prostoru SAD-a.

“Ne znamo što je to”, rekao je, “no to nije naše.”

U prosincu 2020. u videointervjuu s ekonomistom Tylerom Cowenom bivši direktor C.I.A.-e John Brennan priznao je da ne zna što bi o svemu mislio.

“Neki od fenomena koje ćemo vidjeti i dalje su neobjašnjivi i ustvari mogu biti neka vrsta fenomena koji je rezultat nečega što još ne razumijemo i što bi moglo uključivati ​​neku vrstu aktivnosti za koju bi neki mogli reći da predstavlja drugačiji oblik života”, izjavio je.

Prošlog ljeta David Norquist, zamjenik ministra obrane, najavio je službeno formiranje radne skupine za neidentificirane zračne pojave. Konačno je prošlog prosinca potpisan 2021 Intelligence Authorization Act, koji je vladi dao 180 dana za prikupljanje i analizu podataka različitih agencija o UAP-ima. Taj izvještaj očekuje se u lipnju.

Pitanje NLO-a više ne treba shvaćati olako

U nedavnom intervjuu za Fox News John Ratcliffe, bivši direktor Nacionalne obavještajne službe, naglasio je da to pitanje više ne treba shvaćati olako.

“Kad govorimo o viđenjima”, rekao je, “govorimo o objektima koje su vidjeli piloti mornarice ili zrakoplovstva ili su ih zabilježili sateliti, o objektima koji izvode aktivnosti koje je teško objasniti i pokrete koje je teško replicirati, za koje mi nemamo tehnologiju ili koji putuju brzinama koje prelaze zvučnu barijeru bez probijanja zvučnog zida”, objasnio je.

Priznanje autentičnosti stiglo iz Pentagona

Pentagon je u travnju potvrdio autentičnost cijelog niza fotografija i videozapisa neidentificiranih letećih objekata koje je snimila američka mornarica, koji su procurili u javnost.

“Fotografije i videozapise predmeta u obliku trokuta koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sue Gough za CNN i dodala da je osoblje mornarice napravilo i fotografije triju drugih neidentificiranih letećih objekata – jednog u obliku kugle, drugog u obliku žira i jednog okarakteriziranog kao “metalni balon”.

Američko ministarstvo obrane nije išlo u daljnja objašnjenja ovih snimki.

“Kao što smo već rekli, kako bi se održala operativna sigurnost i izbjeglo otkrivanje informacija koje bi mogle biti korisne potencijalnim protivnicima, Ministarstvo obrane ne raspravlja javno o detaljima promatranja ili ispitivanja prijavljenih upada u naše poligone ili u zračni prostor, što uključuje upade izvorno označene kao UAP”, rekla je Gough.

Mogući razlozi koraka prema transparentnosti

Dok ufolozi najavljuju skoro razotkrivanje višedesetljetnog zataškavanja postojanja kontakta s vanzemaljcima, o pravim razlozima pokretanja inicijative za povećanjem transparentnosti u službenim krugovima uglavnom se može samo nagađati. Naravno, interesi se od pojedinca do pojedinca i od kruga do kruga mogu razlikovati.

Političari sami žele znati više o NLO-ima, odnosno UAP-ima

Kao najvjerojatniji razlog u medijima se uglavnom spominje činjenica da danas sve više zemalja svijeta razvija vrlo napredne tehnologije nadzora i špijuniranja koje postaje teško nadzirati. SAD više ne može automatizmom pretpostaviti svoju tehnološku superiornost na globalnoj sceni, a američki političari bi voljeli i trebali znati kakvo je stanje u tom smislu – što jest, a što nije i koliko je situacija ozbiljna.

Bojan Pečnik, koji je doktorirao na Institutu za ekstraterestijalnu fiziku Max Planck u Njemačkoj, jedan od voditelja projekta Hipersfera, kaže da zbog nedostupnosti informacija o ekskurzijama UAP-ova u zračnom prostoru SAD-a ni zakonodavna ni izvršna vlast ne mogu razlučiti radi li se o tehnološki daleko superiornijim posjetiteljima iz daleka ili su pak Rusija ili Kina u potpunoj tajnosti napravile veliki skok u razumijevanju temeljne fizike i povezanih inženjerskih koncepata djelovanja.

“U neku ruku, za američki establišment bolja su opcija neagresivni vanzemaljci nego Rusi ili Kinezi koji se mogu igrati ringe-ringe-raja oko prve crte američke zračne obrane. Tako nešto predstavljalo bi ozbiljnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, pa je stoga razumljiv zahtjev radnoj skupini da producira 2021 Intelligence Authorization Act u javnoj varijanti i varijanti klasificiranoj za Kongres”, kaže Pečnik.

Privlačenje sredstava

Također je moguće da neke službe u vojsci i obavještajnoj zajednici očekuju da bi pridavanjem ozbiljnosti NLO-ima mogle osigurati određena financijska sredstva potrebna za istraživanje ovih fenomena, kao i podršku javnosti za njih.

“Kao i u svakoj kompleksnoj birokraciji, i ovdje postoje različite struje s različitim interesima. Na primjer, Defense Intelligence Agency (DIA) je bila vrlo neraspoložena za popularizaciju ove teme. Mornarica je možda mogla potajno odahnuti što se ne mora više praviti da ovi zračni fenomeni postoje. Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) će dobiti sredstva za pretragu postojećih baza podataka, poput sustava za nadzor interkontinentalnih balističkih projektila, kako bi u njima tražio uzorke signala UAP-a. Ako ovo izvješće pokrene lavinu interesa i pokaže se da je bilo neprikladnog zataškavanja i prikrivanja, moglo bi biti dalekosežnih posljedica te izvana nije jasno tko će potonuti, a tko će isplivati na vrh”, kaže Pečnik.

Ni vanzemaljci nisu sasvim isključeni

Konačno, ne treba sasvim isključiti ni mogućnost da se radi o nekim vanzemaljskim objektima, iako je vjerojatnost za tako nešto vrlo mala. Naime, danas nam je sasvim jasno da je vjerojatnost da smo jedina inteligentna vrsta u svemiru praktički nikakva. S druge strane, mnogi stručnjaci smatraju da mogućnost da su viđenja susreta treće vrste uistinu dokumentirana nije naročito plauzibilna jer civilizacije koje su dovoljno napredne da putuju među zvijezdama ne bi trebale biti podložne tako trivijalnim pogreškama kao što je rušenje letjelice u Roswellu i nehotično otkrivanje pred očima javnosti.

Pečnik kaže da se u principu slaže da bi jedva pojmljivo naprednija tehnologija trebala biti jako pouzdana, međutim, ističe da naša iskustva s tehnologijom pokazuju da napredak u funkcionalnosti ne mora nužno pratiti razmjeran napredak u pouzdanosti.

“Usporedimo, na primjer, pouzdanost sumerskog registra robnih zaliha na glinenim pločicama i pouzdanost neimenovanog nacionalnog zdravstvenog registra odrađenog u WordPressu. Ono što hoću reći, greške u sustavima su oduvijek bile moguće, pa mi nije potpuno nepojmljivo da je moglo doći do greške u upravljanju letjelicom. U Zvjezdanim stazama to se događa cijelo vrijeme”, kroz smijeh će Bojan Pečnik.

Smatra da je teško predvidjeti u kojem obliku i obimu će se pojaviti izvješće 2021 IAA te što će donijeti.

“Bez obzira na to hoće li se u njemu moći pročitati Razotkrivanje ili ne, već je prilično zamjetan dosadašnji napredak u otvaranju američkih vojnih i obavještajnih institucija prema tematici UAP-a. Sustavan i znanstveno utemeljen pristup tom nerazjašnjenom pitanju jedini je ispravan put naprijed”, poručio je.

(E.M)