Vijesti 09.02.2016.

Sve manje kupaca za skupocjene umjetnine

ČITANJE: 2 minute
slike
Vrijednost svjetskog tržišta umjetninama procjenjuje se na 70 milijardi dolara.

Nakon ekonomske krize, ovaj sektor se oporavio veoma brzo, a vrijednost nekih umjetnina udvostručena je u samo nekoliko godina.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi uskoro moglo doći do ozbiljnog pada vrijednosti na tržištu, nakon pada cijena nafte.

Aukcija u kući Christie's je prodaja rezervisana isključivo za superbogate.

Djela Pikasa, Dalija, Šagala i ostalih majstora moderne umjetnosti prodaju se za milione dolara. Mnoge umjetnine kupuju bogati Kinezi, zbog kojih su cijene i dalje visoke.

Prošle godine jedno Pikasovo djelo oborilo je rekord, a kupac je ostao anoniman.

Skupocjene umjetnine roba su kojom se trguje, ali stručnjaci upozoravaju da je tržište na klimavim nogama.

-Mnogi stručnjaci su predviđali pad prodaje i mislim da je ova godina prekretnica. Vrhunac je dostignut prošle godine u maju. Hoće li propasti? Mislim da neće, ali cijene će sigurno padati. Mislim da smo svjedoci tog trenda- navodi Džordžina Adam, stručnjak za trgovinu umjetninama.

Christie's je prošle godine prodao umjetnine u vrijednosti 7,4 milijarde dolara, milijardu manje od 2014. godine. Pad cijena nafte i zabrinutost zbog usporavanja kineske ekonomije brinu svijet bogatih.

I manje komercijalne galerije, koje izlažu na Sajmu umjetnina u Londonu, nalaze se na udaru.

-Galerije sada imaju problem. Previše je umjetnina, a premalo kupaca spremnih da rizikuju kupujući djela novih ili manje poznatih autora. Mnoge galerije su prisiljene da smanje cijene, a neke su prestale sa radom- javlja reporter Al Jazeere Niv Barker.

-Teško je, jer su cijene poslovnog prostora u Londonu ogromne i male se galerije teško mogu održati u centru metropole. To je najveća opasnost za nove galerije, što je zaista tužno, jer ne mogu poslovati i podržavati mlade umjetnike- rekla je Sofi Hol, galerija Flowers.

Umjetnost i novac su uvijek išli ruku pod ruku. Međutim, s obzirom na to da bogati manje troše, cijelo tržište polako pada.

(NN)