Sve snage usmjerene ka jačanju privrede

Vlada i poslovna zajednica RS počeli su da realizuju mjere iz potpisanog memoranduma o zajedničkim politikama i udruženim snagama radiće na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

Ta akcija bila je centralna tema prvog panela “Zajedno za jaču Srpsku” održanog u Banjaluci s ciljem unapređenja dijaloga između Vlade i poslovne zajednice. Na skupu je predstavljen i potpisani memorandum o zajedničkim politikama koji je nedavno donesen  prvi put.

– Prezentovali smo stavke iz memoranduma i definisali na čemu ćemo raditi. Sve probleme sveli smo u dvije, tri kategorije i to nam olakšava djelovanje jer tačno znamo šta treba da radimo – kaže premijerka RS Željka Cvijanović.

Naglasila je da je mnogo posla pred Vladom i poslovnom zajednicom.

– Treba nam drugačija organizacija i pristup obrazovanju. Zajedničkim snagama doći ćemo do kadra koji nam je potreban i realizovati mjere za rasterećenje privrede. Neke od mjera iz memoranduma već su ugledale svjetlo dana. Usvojili smo uredbu za podsticaj zapošljavanja i definisali postepeno preuzimanje obaveza za refundiranje trudničkog bolovanja. Realizaciju mjera pratiće tim koji će svaka tri mjeseca sumirati šta je urađeno – kazala je Cvijanovićeva i dodala da je RS stabilnija ekonomski, finansijski i politički uprkos pritiscima koji su dolazile sa raznih adresa.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će sa Vladom raditi na realizaciji mjera iz memoranduma.

– Najviše nas muči opterećenje kroz oporezivanje rada i postepeno ćemo raditi na njegovom smanjenju. Rasterećenja koja dobijemo usmjerićemo na povećanje plata – rekao je Škrebić i dodao da asocijacija na čijem je čelu ne podržava preduzeća koja ne izmiruju obaveze i umanjuju prava radnika.

Cvijanovićeva je na panelu uručila priznanja za 14 preduzeća iz svih oblasti privrede koja redovno izmiruju porez i doprinose i doprinose očuvanju finansijske stabilnosti RS, a Škrebić je izrazio očekivanje da će panel i dodjela priznanja poslodavcima postati tradicija.

U oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija priznanje je pripalo kompaniji “m:tel”, čiji je generalni direktor Marko Lopičić naveo da je ključno razvijati privredu koja je preduslov za punjenje budžeta RS.

– U proteklih deset godina od privatizacije “Telekoma Srpske”, uplatili smo 948 miliona maraka poreza. Time utičemo na makroekonomske tokove, razvoj tržišta i društva uopšte – istakao je Lopičić.

Priznanje je otišlo i ruke direktora građevinskog preduzeća “Krajina” iz Banjaluke i predsjednika Privredne komore RS Borke Đurića.

– Organizovanjem panela i dodjelom priznanja napravljen je pozitivan iskorak u saradnji Vlade i poslovne zajednice – kazao je Đurić.

Preduzeća koja su dobila priznanja

“m:tel” Banjaluka

NLB banka Banjaluka

“EFT RiTE Stanari” Stanari

“Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica

“Svislajon” Trebinje

“Sportek” Kotor Varoš

“Kolektor CCL” Laktaši

“Sim tehnik” Kotor Varoš

“Integral inžinjering” Laktaši

GP “Krajina” Banjaluka

“Stanišić” Bijeljina

“GMP Kompani” Banjaluka

“Petroprojekt” Bratunac

“Drinatrans” Zvornik

NAJBOLJI BIZNIS Nema krize za stanodavce u Banjaluci, uređene garsonjere 500 KM mjesečno

Iznajmljivanje stanova i dalje je ubedljivo najbolji biznisi u Banjaluci, bez obzira na to što svake godine ima sve manje studenata, jer podstanari su sve češće mladi bračni parovi. Gradilišta, nove zgrade, pa i cijela nova naselja, raspoređena su po cijeloj Banjaluci, a kranove možemo vidjeti na svakom ćošku. Sudeći po broju rasprodatih stanova niko

DO KRAJA AVGUSTA U NOVOM SJAJU Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec. – Ojačani su zidovi gdje je to bilo

ODRŽAVANJE LOKALNIH PUTEVA Asfalt i za mještane Kuljana

Mještani Kuljana, jednog od najbrže rastućih prigradskih naselja, od danas će voziti znatno modernijom saobraćajnicom na pravcu prema Barlovcima. U okviru radova na investicionom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, danas je položen novi sloj asfalta na putu Kuljani – Barlovci – Cerići. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, sanirano je 500 metara ove saobraćajnice

PO PRVI PUT Grad Banjaluka neće finansirati nabavku energenata za Toplanu

Ovo će biti prva grijna sezona u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta za grijanje grada. Rekao je ovo juče Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, odgovarajući na pitanje da li je grad učestvovao sa preduzećem “Eko-toplane” u nabavci mazuta u količini od 27.000 tona. “Na sjednicama Skupštine grada više se neće davati garancije ni subvencije za

DUŠKO KOVAČEVIĆ: Očekujemo 100 hiljada putnika

Letovi “Rajanera” će donijeti višestruku korist Aerodromu Banjaluka, gradu i regiji, kaže direktor naše vazdušne luke Duško Kovačević. Dodaje da su detalji ugovora sa irskom kompanijom poslovna tajna. Optimizam koji vlada u i oko Aerodroma Banjaluka vidi se već od skretanja ka aerodromu sa magistralnog puta Laktaši – Gradiška. Na saobraćajnim ostrvima je posađeno i