Sve snage usmjerene ka jačanju privrede

Vlada i poslovna zajednica RS počeli su da realizuju mjere iz potpisanog memoranduma o zajedničkim politikama i udruženim snagama radiće na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

Ta akcija bila je centralna tema prvog panela “Zajedno za jaču Srpsku” održanog u Banjaluci s ciljem unapređenja dijaloga između Vlade i poslovne zajednice. Na skupu je predstavljen i potpisani memorandum o zajedničkim politikama koji je nedavno donesen  prvi put.

– Prezentovali smo stavke iz memoranduma i definisali na čemu ćemo raditi. Sve probleme sveli smo u dvije, tri kategorije i to nam olakšava djelovanje jer tačno znamo šta treba da radimo – kaže premijerka RS Željka Cvijanović.

Naglasila je da je mnogo posla pred Vladom i poslovnom zajednicom.

– Treba nam drugačija organizacija i pristup obrazovanju. Zajedničkim snagama doći ćemo do kadra koji nam je potreban i realizovati mjere za rasterećenje privrede. Neke od mjera iz memoranduma već su ugledale svjetlo dana. Usvojili smo uredbu za podsticaj zapošljavanja i definisali postepeno preuzimanje obaveza za refundiranje trudničkog bolovanja. Realizaciju mjera pratiće tim koji će svaka tri mjeseca sumirati šta je urađeno – kazala je Cvijanovićeva i dodala da je RS stabilnija ekonomski, finansijski i politički uprkos pritiscima koji su dolazile sa raznih adresa.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će sa Vladom raditi na realizaciji mjera iz memoranduma.

– Najviše nas muči opterećenje kroz oporezivanje rada i postepeno ćemo raditi na njegovom smanjenju. Rasterećenja koja dobijemo usmjerićemo na povećanje plata – rekao je Škrebić i dodao da asocijacija na čijem je čelu ne podržava preduzeća koja ne izmiruju obaveze i umanjuju prava radnika.

Cvijanovićeva je na panelu uručila priznanja za 14 preduzeća iz svih oblasti privrede koja redovno izmiruju porez i doprinose i doprinose očuvanju finansijske stabilnosti RS, a Škrebić je izrazio očekivanje da će panel i dodjela priznanja poslodavcima postati tradicija.

U oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija priznanje je pripalo kompaniji “m:tel”, čiji je generalni direktor Marko Lopičić naveo da je ključno razvijati privredu koja je preduslov za punjenje budžeta RS.

– U proteklih deset godina od privatizacije “Telekoma Srpske”, uplatili smo 948 miliona maraka poreza. Time utičemo na makroekonomske tokove, razvoj tržišta i društva uopšte – istakao je Lopičić.

Priznanje je otišlo i ruke direktora građevinskog preduzeća “Krajina” iz Banjaluke i predsjednika Privredne komore RS Borke Đurića.

– Organizovanjem panela i dodjelom priznanja napravljen je pozitivan iskorak u saradnji Vlade i poslovne zajednice – kazao je Đurić.

Preduzeća koja su dobila priznanja

“m:tel” Banjaluka

NLB banka Banjaluka

“EFT RiTE Stanari” Stanari

“Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica

“Svislajon” Trebinje

“Sportek” Kotor Varoš

“Kolektor CCL” Laktaši

“Sim tehnik” Kotor Varoš

“Integral inžinjering” Laktaši

GP “Krajina” Banjaluka

“Stanišić” Bijeljina

“GMP Kompani” Banjaluka

“Petroprojekt” Bratunac

“Drinatrans” Zvornik

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.