Magazin 03.03.2016.

Sve spremno za carski ruski balet u dvorani Borik

ČITANJE: 1 minuta
ruski balet
Provjeravala se tehnika, brisala se prašina, postavljale stolice, zatezao crveni tepih.

Sve je spremno za bravurozno djelo Petra Iljiča Čajkovskog “Labudovo jezero” u izvođenju Carskog ruskog baleta, koji je očarao svijet bezvremenskom muzikom i snažnim emocijama. Baletani Lina i Nariman oduševljeni su, pričaju, Balkanom i jedva čekaju da stupe na improvizovanu scenu dvorane “Borik.

– Divan je osjećaj biti ovdje. Srbi i Rusi su jako slični što se tiče običaja i jezika. Za glumca i baletana je najvažnije da gdje god da odu dvorane budu pune. Energija koju osjećamo na sceni i u kontaktu sa publikom je nešto neprocjenjivo- rekla je Lina Seveliova, primabalerina “Carskog ruskog baleta”.

– Bio sam u kazinu sinoć, toliko sam vidio od Banjaluke. A šta sam dobio? Zadovoljstvo- rekao je Nariman Begžanov, baletan.

To što nemamo adekvatan prostor dostojan velikih umjetničkih imena, nije nas pokolebalo da dovedemo u Banjaluku najpoznatiju baletsku trupu na svijetu, kažu organizatoru.

– Ja se iskreno nadam da će Banjaluka dobiti koncertnu dvoranu poput Sava centra ili Vatroslava Lisinskog da nećemo morati improvizovati. Siguran sam da će publika biti zadovoljna, uradili smo najbolje što može da se uradi i vrlo lijepo izgleda- rekao je organizator baletske predstave Zoran Đurić.

Prije nastupa Lina i Nariman održali su svojevrstan master klas malim balerinama u plesnoj školi “Gema”. Djevojčice su dobile i vrijedne savjete od jedne od najpoznatijih balerina na svijetu.

-Jako mi se svidio njihov nastup najljepše mi je bilo kad je išla u vis prelijepo su plesali- rekla je Katarina Solarević, balerina.

(Atv)