Magazin 11.05.2016.

Sve što biste trebali znati o krpeljima

ČITANJE: 3 minute
krpelji
Kako da se zaštitite od tih dosadnih krpelja? I zašto su tako opasni? Ovo je sve što bi trebalo da znate!

Zašto su opasni?

Zato što prenose bolesti, prije svih Lajmsku bolest ili bakteriju Borrelia burgdorferi. Dobra stvar je da je na našem području svega oko 30 posto krpelja zaraženo. Loše je zato što ubod krpelja ne boli i vrlo vjerovatno nećete ni primjetiti da ga imate. Smatra se da ukoliko je krpelj zakačen manje od 24 sata i izvađen adekvatno neće prenijeti bolest.

Zaštita

Najbolja zaštita od uboda krpelja i Lajmske bolesti jeste preventiva. Nažalost vakcina se ne koristi. Zato u proljeće i ljeto, a posebno između maja i jula izbjegavajte visoku travu. Nosite duge rukave u prirodi. Krpelji se najčešće nalazi na vrhu trave gdje vrebaju ljude i životinje. Obično se nalaze na prelazu između trave i šume. Uvijek se poslije boravka u prirodi pažljivo pregledajte. Posebno dijelove tijela sa mekanom kožom: stomak, pazuhe i prepone. Koristite sredstva protiv insekata, poput Autana.

Šta kada ugrize?

Ok, otkrili ste da ipak imate krpelja? Za početak ne paničite. Ipak, potrebno je da ga što prije izvadite zato što tako smanjujete šansu da vam prenese Lajmsku bolest. Najbolje bi bilo da to uradi stručno lice, ali ako nemate doktora pri ruci možete i sami.

Krpelj se vadi poprilično jednostavno. Pincetom ga uhvatite što bliže koži i polako izvucite. Baš nikada nemojte da koristite ulja, benzine ili alkohol da ga omamite. Tako će štetne materije istisnuti u vaše tijelo pa dodatno rizikujete infekcije.

Ako nemate pincetu i nemate doktora pri ruci možete koncem zavezati čvor oko krpelja i izvući ga. Neki čak predlažu da ukoliko nemate ni doktora, ni pincetu, ni konac možete da ga izvučete i noktima vrlo pažljivo.

Ukoliko vam je manji dio krpelja ostao u koži izvadite ga sterilisanom iglom. Ako ne uspijete, ništa strašno, organizam će sam izbaciti strano tijelo.

Ne dirajte krpelja, operite ruke i sterilišite mjesto uboda.

Predlažemo da sačuvate krpelja i odnesete ga na analizu kako biste odmah otkrili da li je bio zaražen bakterijom Borrelia burgdorferi. Analiza je brza i nije skupa.

Poslije uboda

Pošto ste ga izvadili to nije kraj. Lajmska bolest je podmukla i dobro se maskira. Vjerovatnoća da ste se zarazili nije velika, ali pošto mogu da prođu i mjeseci od pojave simptoma morate da budete na oprezu.

Ukoliko se u sljedećih nekoliko nedjelja javi crvenilo oko uboda to je prvi simptom Lajmske bolesti. Odmah idite kod doktora. Ukoliko vam se javi neobjašnjiv umor, malaksalost, glavobolje ili blago povišena temperatura, odmah idite kod doktora. Otečeni limfni čvorovi su takođe simptom.

Važno je da na vrijeme dobijete terapiju pošto rano sprovedeno liječenje odgovarajućim antibioticima pod ljekarskim nadzorom veoma efikasno sprečava pojavu kasnih komplikacija.

(Dominomagazin.com)