Vijesti 18.09.2016.

Sve strane podstanarskog života

ČITANJE: 7 minuta

Iznajmljivanje stanova velika je lutrija za one koje traže stan, jer nisu sigurni kad će gazdi pasti na pamet da im da otkaz, odnosno naredi iseljenje zbog buke, kućnog ljubimca, djece ili nečeg drugog, ali isto tako ni stanodavci ne znaju u kakvom će stanju zateći svoj objekat nakon što se podstanari isele.

Svi ovi problemi nastaju zbog toga što se i jedna i druga strana rijetko odlučuju za zvanične ugovore kojima će precizirati obaveze jedni prema drugima, pa sve ostane na usmenom dogovoru koji se često ne ispoštuje.

Ugovor o zakupu se često izbjegava, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, međutim to ponekad mnogo košta one koji ga nemaju. Ima mnogo podstanara koji su zadovoljni stanom i cijenom, te korektnim odnosom stanodavca, ali ima i mnogo onih koji su naišli na razne probleme.

Problemi pri iznajmljivanju stanova su višestruki, na primjer višečlane porodice na margini su jer su stanodavci prema njima rezervisani i uglavnom ne žele da im iznajme stan.

VIŠEČLANE PORODICE TEŽE DO KLJUČA

Banjalučanka Olivera M., majka troje djece, više od mjesec dana je u potrazi za stanom, a kako tvrdi, podstanarski put je teži za one koji imaju više mališana.

“Dobili smo otkaz iz stana i svi prijatelji su se angažovali da nam pokušaju naći novi smještaj. Stanovi su preskupi, ili neuslovni, ili mali za nas petoro. Iako smo pet godina redovno plaćali sve obaveze, preko noći nam je rečeno da se iselimo, ali pošto nismo vezani ugovorom, morali smo tako i učiniti. Teško je biti podstanar s djecom jer nikad nismo sigurni kad možemo završiti na ulici”, kaže ona.

Prema njenim riječima, porodica sa više djece jednostavno nije dobrodošla, kao ni oni koji imaju kućne ljubimce.

“Evo, upravo mi je jedna gospođa, čiji stan bi nam odgovarao, rekla da je izdat, ali imam osjećaj da nije iskrena”, ispričala je ona.

Kad je novinarka “Nezavisnih” pozvala istog stanodavca i predstavila se kao studentkinja, gospođa je ljubazno rekla da je stan koji izdaje slobodan. U neformalnom razgovoru stanodavci su nam priznali da bi najradije izdali stanove mladim zaposlenim bračnim parovima, studentima ili poslovnim ljudima.

Jovan Radovanović, predsjednik republičkog Udruženja sa četvoro i više djece, potvrdio je da se višečlane porodice sve češće susreću s ovakvim problemima.

“Da, to je veliki problem i često su nam se žalili naši članovi kako ne mogu naći stan. Ljudi su nepovjerljivi jer nekome smeta buka, neki misle da takve porodice neće izmirivati obaveze jer imaju mnogo troškova, jer znate, mnoge od tih porodica su i socijalni slučajevi”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, zbog takvih situacija zagovornik je dodjeljivanja seoskih imanja socijalno ugroženim porodicama, ali da oni budu obavezni ostajati i raditi na selu kako bi mogli živjeti od svog rada.

“Imamo slučajeve i kad porodica ne želi živjeti na selu i dođe u grad. Nedavno smo imali slučaj kad je višečlana porodica napustila imanje u manjoj opštini, gdje im se nakalemio dug za komunalne usluge, te su došli u Banjaluku započeti novi život. Oboje su nezaposleni i još su podstanari i naravno da će imati poteškoće pri plaćanju stana. Zbog toga su i stanodavci oprezniji”, rekao je on.

I podstanarima koji imaju kućne ljubimce nije lako da nađu stan u kojem bi im bilo dozvoljeno da drže pse i mačke, mada ima i pozitivnih iskustava.

LOM U STANU

S druge strane, ni svim stanodavcima ne cvjetaju ruže. Kad su ispratili podstanare koji su godinama stanovali u prizemlju njihove kuće u banjalučkom naselju Paprikovac, vlasnica Biljana D. i njen muž nakon ulaska u stan doživjeli su šok jer je većina namještaja bila neupotrebljiva.

“Godinama smo izdavali stan porodici koja je bila lošijeg imovinskog stanja. Nekoliko mjeseci su nam znali dugovati za kiriju i mi smo im izlazili u susret. Nikad nismo zavirili u taj stan dok su oni stanovali u njemu jer smo smatrali da ga održavaju, ali smo se prevarili iako smo bili i više neko korektni prema njima”, ispričali su ovi vlasnici stana.

Prema njihovim riječima, parket je bio potpuno uništen, a električni šporet i frižider su bili toliko zalijepljeni da su ih morali baciti uprkos raznim sredstvima za čišćenje. U razgovoru sa stanodavcima saznali smo da je svaki treći bio zakinut za kiriju, da su neplaćene režije, da je potrebno krečenje, a ima i onih koji su se preko noći odselili, ali bez ugovora teško je naplatiti dugove. Jedna Sarajka nam je ispričala da je izdavala donji sprat kuće dvjema studentkinjama, ali da je imala problem s njima zbog buke jer im je dolazilo društvo, pa su ostajali do kasno uveče i pravili žurke.

“Te djevojke su inače bile fine, međutim vikendom bi okupljale društvo i puštali su glasnu muziku. Bolesni suprug i ja smo stavljali čepiće u uši, ali nismo reagovali, sve računajući da će one uvidjeti da to nije pristojno. Međutim, komšije su jednom zvale policiju jer je žurka trajala do tri ujutru, tako da sam ujutru morala da im kažem da se do kraja mjeseca isele. One su bile zaista uredne, ali te žurke su prevršile svaku mjeru”, kazala je ova Sarajka.

LUKSUZ IMA VISOKU CIJENU

A kada su u pitanju cijene iznajmljivanja stanova, one zavise od lokacije, kvaliteta namještaja i slično. Najtraženiji su manji stanovi, pa se njihove cijene kreću od 300 KM pa naviše. Centar je uvijek najskuplja lokacija, a niže cijene su na periferijama.

Ima i onih kojima novac ne predstavlja problem pa iznajmljuju luksuzne stanove koje dostižu vrtoglavu  cijenu od oko 1.000 KM na mjesečnom nivou. U agenciji za nekretnine “Fakom” iz Banjaluke ističu da u ponudi imaju nekoliko luksuznih stanova, koji se inače ne izdaju tako brzo kao manji i jeftiniji stanovi, ali da svaka roba ima svog kupca. Za luksuzne i skupe stanove najčešće se opredjeljuju stranci i direktori velikih kompanija.

“Imali smo u ponudi stan koji je koštao 1.200 KM, ali je bio petosoban. Takav stan je teško izdati jer je prevelik. Oni koji žele komfor i luksuz uglavnom uzimaju trosoban stan. To su vlasnici velikih kompanija – treba im lijepo opremljen stan u kojem mogu odmarati, ali i raditi. Ne možemo reći da se oni izdaju brzo, ali nađu put do klijenata”, kažu u ovoj agenciji.

U sarajevskoj agenciji “Sigenx” kažu da stanove najčešće izdaju na lokacijama Stari grad i Ilidža. Ističu i zanimljivost da nekoliko luksuznih vila sa bazenima i saunom gotovo uvijek nađu put do klijenata koji ih iznajmljuju.

“Pošto ih nemamo puno, luksuzne vile koštaju od 15.000 do 20.000 KM mjesečno i, vjerujte, izdamo ih lakše nego stanove. Manji stanovi su inače traženi i njih je veoma lako i brzo prodati ili iznajmiti”, kazao je Spaho Ljajić, vlasnik ove agencije za nekretnine.

Luksuzni stanovi ne moraju biti veliki, tako da se u zavisnosti od želje klijenata češće izdaju manji moderno opremljeni stanovi.

Problem u vezi s prijavom prebivališta

Problem sa kojim se podstanari često susreću su poteškoće pri prijavljivanju mjesta prebivališta, jer su prilikom prijavljivanja vlasnici stana dužni dati pismenu izjavu da na njihovoj adresi neko živi, te dostaviti ostalu potrebnu dokumentaciju.

Iako im ugovori o zakupu stana za to nisu potrebni, većina stanodavaca ipak nerado pristaje dati izjavu o tome, što ide na štetu podstanara.

Cijene iznajmljivanja stanova

Stan na dan
Banjaluka 40 – 60 KM
Mostar 20 – 30 KM
Sarajevo 60 – 70 KM
Bijeljina 50 KM

Garsonjera
300 – 350 KM

Dvokrevetna soba po osobi
150 – 200 KM

Dvosoban stan
400 – 450 KM

(Nezavisne)