Biznis 05.06.2021.

Sve veće interesovanje za kredite Garantnog fonda

ČITANJE: 2 minute

Sve veći broj preduzeća u Republici Srpskoj diže kredite putem Garantnog fonda.

Od novembra prošle godine devet banaka i dvije mikrokreditne organizacije, na ovaj način, plasirale su oko 26 miliona KM. Ovaj fond daje 70 odsto garancija na kredite poslovne zajednice. To je smanjilo rizik bankarskom sektoru, a privrednicima omogućilo da pod povoljnijim uslovima, lakše dođu do obrtnih sredstava, piše RTRS.

Radovan Šalabalija vlasnik je drvne industrije Јavor iz Prijedora. Manje posla u prošloj godini zbog ekonomske krize uticalo je na poslovanje njegovog preduzeća. Imao je pad prihoda za 23 odsto. Da bi obezbijedio obrtna sredstva zadužio se u Unikredit banci za 250. 000 KM. Dobio je povoljnije uslove, jer je Garantni fond Republike Srpske dao garancije na 70 odsto ukupnog iznosa kredita.

– To privredi ustvari treba. Ne treba privredi ništa džaba davati. Naši najbolji radnici koji nisu imali posla zahvaljujući tome su ostali i nisu otišli u Sloveniju, ostali su sa nama – kaže Šalabalija.

Putem MF banke na ovaj način do sada se zadužilo više od 60 preduzeća. Plasirali su oko osam miliona KM kredita, što je trećina od onoga koliko su planirali. Mišljenja su da će do kraja godine biti još više zainteresovanih firmi i da će ispuniti ugovoreni iznos.

– Postoji mogućnost da se to desi i ranije da dostignemo taj iznos, onda ćemo vjerovatno pokrenuti razgovore i sa Garantnim fondom i Vladom da vidimo da li nam može preraspodijeliti još sredstava, s obzirom da je to bio pravi potez i dobar vid podrške i za klijente i za banke – navodi Bojan Luburić, direktor ove banke.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković rekao je da će, ukoliko do septembra budu ispunjeni ugovoreni iznosi, biti odobreno još sredstava.

U Garantnom fondu kažu da se posebno broj preduzeća zainteresovanih za zaduženje uz njihove garancije povećao u posljednja tri mjeseca.

– Svaki mjesec se na osnovicu uvećava do 15 odsto. Imamo sad 21 milion ugovorenih i još pet miliona ovih dana što je oko 26 miliona ili 14 odsto od ukupno ugovorenih iznosa – naveo je Radivoj Krčmar, direktor Garantnog fonda.

Devet banaka i dvije mikrokreditne organizacije prijavile su se prošle godine na ovaj program Vlade Srpske i Garantnog fonda, kojim se želi pomoći privredi i bankarskom sektoru da prevaziđu posljedice ekonomske krize. Ukupni ugovoreni iznos kredita na koji se daje 70 odsto garancija je 168 miliona KM, a planirano je da bude plasirano 238 miliona.

(E.M)