Vijesti 19.10.2022.

Sve veći broj afričkih migranata stiže na stanicu u Bratunac, nastavljaju prema Tuzli i Sarajevu

ČITANJE: 3 minute

Proteklih dana na području Bratunca bilježi se masovniji priliv migranata koji su u Bosnu i Hercegovinu ušli ilegalnim putem iz Srbije. Dolaze sa nekoliko strana svijeta, a posebno su izražene osobe u pokretu iz Burundija, Konga i Gvineje.

Autobuska stanica u Bratuncu glavno je odredište velikog broja migranata kojima ova općina, nakon ilegalnog ulaska u BiH iz Srbije, predstavlja tranzitnu zonu na putu prema Tuzli ili Sarajevu. Ove srijede zabilježeno je njih 98, od kojih se 73 zaputilo ka Sarajevu, a 25 prema Tuzli.

“Uglavnom nam dolaze ljudi iz Burundija, Konga i Gvineje, a danas ih je nekoliko stiglo i iz Indije. Ovdje dolaze prljavi, gladni i umorni. Prilično su mirni, nikakve probleme ne prave, a na stanici traže karte za Sarajevo i Tuzlu. Izuzev toga što za sobom ostavljaju smeće, druge probleme ne prave”, kaže za Klix.ba Zoran Spajić, šef Autobuske stanice u Bratuncu.

Nakon dolaska u Bratunac, svi oni su uglavnom prepušteni sami sebi, a na dobrovoljnoj bazi pomoć im pružaju zaposlenici Autobuske stanice i Crvenog križa iz Vlasenice. Na stanici borave nekoliko sati, a autobuske karte kupuju na regularan način, s tim što se prevoze autobusima u kojima nema bh. stanovništva.

“Djelatnici Crvenog križa iz Vlasenice im donose vodu, konzerviranu hranu, uglavnom pileće nareske, djeci daju kekse, hurme, smokve, lijekove, pelene, odjeću i obuću”, navodi Spajić.

Preko Drine do Bratunca

Ističe da svi migranti dalje žele za Njemačku, naglasivši da preko Drine dolaze do Bratunca.

“Ovdje dolaze iz Srbije, a način na koji prelaze granicu samo oni znaju. Kada ovdje dolazi policija oni ne žele pričati, praveći se da ne znaju engleski jezik”, dodaje Spajić, ističući da su jučer na autobuskoj stanici boravili i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ekipa portala Klix.ba danas je boravila na bratunačkoj autobuskoj stanici, uvjerivši se da okupljeni migranti ne žele razgovarati sa novinarima, ali ni sa lokalnim stanovništvom. Međutim, jedan od njih se ipak odlučio za to, a riječ je o, kako nam je kazao, Ahmedu Firulu. Tvrdi da je jedan od rijetkih koji je iz Afganistana.

“Nakon kratkog odmora sada se osjećam dobro, a iz Bratunca idem prema Sarajevu. U Bosni i Hercegovini ne želim ostati, želja mi je da stignem do Njemačke, jer sam iz Afganistana otišao zbog sigurnosti. Tamo mi je ostalo petero braće i dvije sestre, nadam se da će biti prilike da se ponovo svi sastanemo”, navodi Firul, koji nedovoljno poznaje engleski jezik te je naša konverzacija bila prilično otežana.

Nije narušeno stanje bezbjednosti

Lokalno stanovništvo zasad ne osjeti strah zbog pojačanog prisustva migranata, ističu da vjeruju u policiju koja još uvijek sigurnosnu situaciju drži pod kontrolom. Inače, područje Bratunca u ingerenciji je Policijske uprave Zvornik, iz koje je za Klix.ba potvrđeno da je stanje bezbjednosti na području koje pokrivaju na zadovoljavajućem nivou.

“Problem ilegalnih migranata nije utjecao na stanje bezbjednosti. Policijski službenici Policijske uprave Zvornik poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom. S tim u vezi, bitno je istaći da nije bilo evidentiranih krivičnih djela, ni prekršaja počinjenih od migranata, a također oni nisu bili ni žrtve krivičnih djela ili prekršaja na području ove policijske uprave”, kazala je za Klix.ba Danijela Madžarević, glasnogovornica Policijske uprave Zvornik.

Prema posljednjem zvanično dostupnom presjeku, na području Policijske uprave Zvornik, u devet mjeseci ove godine pronađeno je i evidentirano 265 ilegalnih migranata, što je za 376 manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Bratunac, migranti