Vijesti 09.08.2016.

Sve veći broj razvoda mladih parova u Republici Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

U Republici Srpskoj se broj razvoda iz godine u godinu povećava. Istražili smo koliko u takvim situacijama mogu pomoći porodična savjetovališta i da li se parovi obraćaju na vrijeme za pomoć.

Na vrata bračnog savjetovališta u Centru za socijalni rad Banjaluka, mjesečno pokuca svega nekoliko parova. Obično po savjete dolaze mladi koji su par godina u braku, što je za stručnjake zabrinjavauće. U razgovoru sa njima, shvate da većina nije ni bila spremna za brak. Najčešće se , kažu psiholozi, obrate za pomoć kada već bude kasno. Problemi na koje se najčešće žale su nerazumjevanje, preljuba, i fizičko i verbalno nasilje.

– Najviše je mladih bračnih parova sa djecom, koji su otprilike desetak godina u braku, oni nam se najčešće javljaju. Ono što se nama nikako ne sviđa je prevelik broj bračnih parova sa djecom do 5 godina. To zapravo znači da ti ljudi nisu spremni za brak, da su očekivali od braka nešto drugo. Recimo jedna mlada žena kada sam je ja pokušala motivisati da radi sa suprugom, rekla je neću, znate li šta sam ja trpjela za godinu dana – rekla je porodični terapeut Snježana Maksimović.

Psiholozi dodaju da većina parova ne dolazi u bračno savjetovalište, jer ta tema još uvijek nije otkravila kod naših sugrađana. Česti su slučajevi da jedan partner ima želju da dođe, dok drugi sabotira svaku vrstu psihološke pomoći. Ali savjetovalište je otvoreno i za pojedinačne psihoterapije. Po savjete mogu dolaziti i parovi u vezi,ali se to još nikada do sada nije desilo, dodali su u Centru.

– Treba sačekati da zaljubljenost prođe i da se onda pretvori u ljubav. Tada se osoba, odnosno partner vidi onakav kakav je, da ima mana. Zapravo ne bi niko trebao da uđe u brak ko ne zna nabrojati bar deset mana svog partnera. Ako nema nijednu manu to znači da je faza zaljubljenosti i da je to apsolutno kontraindikovano za brak – dodala je Maksimović.

Sugrađane koje smo mi sreli o bračnim savjetovaištima imaju podijeljena mišljenja. Većina ih smatra da takvo nešto ne može pomoći. Za trajanje braka je prema njihovom mišljenju najvažnije poštovanje partnera.

Psiholozi su rekli i da je glavni problem stalnih razvoda što parovi sklapaju brak ne poznavajući se dovoljno. Ipak su prema njihovom mišljenju, gore situacije kada parovi zbog djece ostaju zajedno u lošim odnosima, ne shvatajući da upravo djeca najviše trpe u takvom odnosu. Tada je, dodali su, razvod najbolje rješenje.

U posljednjih 5 godina se broj razvoda u Republici Srpskoj udvostručio.Godišnje se razvede i preko 1000 parova. Stručnjaci savjetuju da se baš zbog toga na vrijeme treba javiti bračnom savjetniku.

Pored bračnog, Centar za socijalni rad ima i druga savjetovališta. Porodično savjetovalište radi već deset godina, a za pomoć mogu da se obrate parovi nakon razvoda koji imaju poteškoća u odnosu sa djecom ali roditelji koji se ne slažu sa djecom. Centar je otvoren i za svaku drugu vrstu psihološkog razgovora. Najvažnije je ne plašiti se obratiti psihologu i ne shvatati odlazak na terapiju pogrešno.

(Srpskacafe.com)