Vijesti 15.02.2016.

Sve veći broj recidiva kod djece oboljele od malignih bolesti

ČITANJE: 2 minute
dijete rak
Sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra Republika Srpska” Dijana Berić navela je da je broj djece oboljele od malignih bolesti u Republici Srpskoj ustaljen, te istakla da je sve veći broj recidiva, odnosno povratka bolesti.

– To je poruka svim velikim farmaceutskim kompanijama. Prisutna je velika potreba za novim lijekovima jer su sadašnji nedovoljni, pa treba ići ka iznalaženju novih, koji će biti namijenjeni samo liječenju dječijeg kancera- rekla je Berićeva novinarima.

Nakon otvaranja likovne radionice “Za hrabra mala srca” u Muzeju Republike Srpske, ona je istakla da je ova radionica psihološka podrška za djecu koja se liječe na Odjeljenju dječije hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra  Republike Srpske, ali i svoj djeci u svijetu koja se liječe od kancera.

U likovnoj radionici učestvovala su liječena djeca iz Udruženja “Iskra” zajedno sa učenicima osnovnih škola “Branko Radičević”, “Jovan Cvijić”, “Ivo Andrić”, “Vuk Stefanović Karadžić”, “Petar Petrović NJegoš” i Srednje tehnološke škole, uz pomoć kustosa iz svih odjeljenja muzeja Srpske i višeg muzejskog pedagoga.

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo navela je da će crteži nakon današnje humanitarne akcije biti donirani Odjeljenju dječije hematoonkologije UKC-a Republike Srpske.

-Inspiracija mališanima za crteže su muzejski eksponati koje su naši kustosi danas iznijeli iz svojih odjeljenja- rekla je Nogo.

Član Udruženja “Iskra” Ljiljana Simurdić rekla je da radionica za ovo udruženje puno znači jer doprinosi širenju pozitivnog glasa o mališanima koji boluju od malignih bolesti, prvenstveno kako bi svi uvidjeli da su to djeca kao i sva druga.

-Želimo poslati poruku da ovu djecu ne treba izbjegavati jer su to mališani koji su imali težak period u životu, te da ih treba što više uključivati u životne tokove- istakla je Simurdićeva.

Ona je istakla da su problemi sa kojima se susreću roditelji djece oboljele od malignih bolesti veliki jer se u toku liječenja djeca moraju potpuno izolovati od spoljašnjeg svijeta i isključiti iz života.

Prema njenim riječima, mnogo će značiti izgradnja roditeljske kuće. Roditelji koji nisu iz Banjaluke neće više morati iznajmljivati i plaćati stan kako bi bili blizu svoje djece koja se liječe, a u kući je predviđena i igraonica za djecu.

Simurdićeva je navela da veliki značaj ima i pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji uglavnom svoj oboljeloj djeci osigura pomoć.

(Agencije)