Politika 17.06.2021.

SVE VIŠE ANGAŽOVAN VAN BANJALUKE: Stanivuković se nameće kao rival Dodiku 2022.

ČITANJE: 5 minuta

„Milorad Dodik odbrojava svojih posljednjih 365 dana. Svaki naredni dan im je jedan dan manje koji im je ostao da devastiraju Republiku Srpsku.“

Voz promjena stigao i u Novi Grad. Broj ljudi koji su večeras došli da čuju naše poruke i osmijesi na njihovim licima nam jasno govore da imamo obavezu da ovim ljudima donesemo promjene. Polako odbrojavamo posljednje dane njihove diktature, jer pobjednička energija se osjeti u svakom mjestu u koje dođemo.“

Ovo nisu poruke lidera PDP, SDS ili DNS, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića i Nenada Nešića, od kojih po definiciji očekujemo da se bave Dodikom, nego gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Ako pretražite njegove aktivnosti, koje uredno evidentira na društvenim mrežama, vidjećete da, u odnosu na banjalučke teme, primat polako ali sigurno preuzima visoka politika. Stanivuković sa ostatkom rukovodstva PDP obilazi gradove i opštine Republike Srpske, razgovara s narodom i opozicionim načelnicima, drži vatrene govore, obećava da će promjene iz Banjaluke u oktobru 2022. proširiti na cijelu Srpsku, a to znači pobijediti SNSD i Milorada Dodika.

– Gdje je nezavisna Republika Srpska koju obećavaju svake godine? Mi smo prvi u svijetu po broju obećanih referenduma. Danas slušamo i da Dan Republike može biti i u februaru, samo zato jer Dodik prolazi krizu identiteta. Poručujem da će mladost zavladati i voditi Republiku Srpsku, nove generacije koje nisu zadojene mržnjom, koje su spremne da iskoriste sve svoje kapacitete da svaka lokalna zajednica napreduje. Imamo plan za Šekoviće i za svaku opštinu ili grad u Republici Srpskoj. Treba da se izdignemo iznad svih podjela i da gradimo temelje bolje budućnosti. I svakako, naša ideja je da PDP bude najsnažnija stranka, ne samo na republičkom nivou, nego u svakoj opštini i gradu – istakao je Stanivuković u „Razgovoru s građanima“ u Šekovićima.

Za jedne, to je znak da je opozicija napokon „sišla među narod“, dok mu drugi zamjeraju da je na ovaj način prerano zanemario Banjaluku, kako bi se već sada promovisao kao protivkandidat Dodiku na opštim izborima, za bilo koju od pojedinačnih funkcija.

Komentar Stanivukovića na ovu temu, za sada, nismo uspjeli da dobijemo.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD iz Banjaluke u Narodnoj skupštini Srpske, tvrdi da je od početka savršeno jasno da je Draško Stanivuković stavio svoj gradonačelnički mandat isključivo u funkciju predizborne kampanje za naredne izbore.

– Banjaluka trpi zbog njegove nesposobnosti, ali i nerealnih ambicija. Umjesto nove gradske bolnice, kolektora za otpadne vode, besplatnog prevoza i udžbenika, dječijih igrališta, novih saobraćajnica, kružnih raskrsnica i mostova, dobili smo politički haos, nepreuzimanje odgovornosti, paralisanje osnovnih komunalnih funkcija grada (problem smeća i košenja trave), rijaliti nastupe i sukobe, netransparentne javne nabavke i zapošljavanja – ocjenjuje Mazalica.

On naglašava da bivši gradonačelnik, Igor Radojičić, nije polemisao sa Ivanićem, Šarovićem, Govedaricom, Borenovićem.

– Radojičić je radio svoj posao. Banjalučani su na posljednjim izborima dobili gradonačelnika koji ne radi svoj posao, a polemiše s Dodikom. U budućnosti će pričama o „Kajaku“, „Agapeu“ i slično skretati pažnju javnosti sa svoje nesposobnosti. Umjesto ispunjenih obećanja, gledaćemo njegovu navodnu kampanju protiv kriminala i privatne države, a umjesto razvoja grada, slušaćemo njegove izjave o Dodiku – poručuje Mazalica.

Politički analitičar Velizar Antić smatra da su jedino Banjalučani ti koji imaju pravo da kažu da li su zanemareni radom, odnosno neradom gradonačelnika i šta misle o njegovim angažmanima izvan grada.

– Ako pogledate i funkcionere SNSD, vidite da mnogi od njih ne rade one stvari za šta su konkretno birani, nego nešto drugo. Ali i iza njih su građani koji daju sud, a ne PDP ili SDS. Ako posao gradonačelnika ne trpi, ako građani Banjaluke ne trpe zbog njegovog političkog angažmana širom RS, nije to neki problem. To je njihovo prepucavanje između stranaka – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

Da li se Stanivuković posljednjim nastupima promoviše kao kandidat opozicije za opšte izbore, bez obzira što je ranije obećavao da će na čelu Banjaluke ostati četiri godine? U odgovoru na ovo pitanje Antić pravi poređenje s proteklim lokalnim izborima i podsjeća da se Stanivuković tada sam promovisao za kandidata opozicije za gradonačelnika.

– On nije tada pitao ni SDS, ni Pravdu za Davida, ni bilo koga drugog iz opozicije i krenuo je u kampanju žestoko. Ostali opozicionari su malo gledali sa strane, bilo je različitih tonova unutar PDP, ali on je tu svoju ideju izgurao. Međutim, mislim da je mnogo veći zalogaj što se tiče Srpske, mnogo je tu više igrača. Ne radi se samo o Banjaluci, morate da osvojite glasove i u Trebinju, Bijeljini, Vlasenici… Ukoliko mislite da napravite rezultat, to ne možete da uradite bez infrastrukture. A najjaču infrastrukturu u opoziciji, činjenica je, ima SDS – tvrdi Antić.

Upravo iz tog razloga, dodaje on, SDS neće prepustiti bitne funkcije kadrovima PDP, bez obzira što je među njima dobra saradnja, jer ipak svaka stranka gleda svoj interes.

– Dakle, neće moći Stanivuković tako lako da izgura (ako ima takav naum) da on bude kandidat za predsjednika RS ili srpskog člana Predsjedništva BiH. Tu će morati da sjedne mnogo veći krug ljudi, da se dogovore, da se možda napravi nekoliko istraživanja i da se vidi ko od opozicionara ima najveću šansu. Neće to ići tako lako kao što je bilo s kandidaturom u Banjaluci, jer Stanivuković tu živi, radio je na terenu, a sam SDS u Banjaluci je dosta slabiji – zaključuje Antić.

“Dobar posao za PDP”

Govoreći o tribinama PDP po RS, Antić kaže da „PDP jeste krenuo da preduzima neke korake“, što za njih može da bude politički korisno, budući da se opozicija u dosadašnjem periodu poprilično letargično ponašala.

– Oni su se svi pretvorili u neke salonske političare; mislili su da je dovoljno da daju neku izjavu, konferenciju za štampu. I to je PDP prepoznao i radi, po mom mišljenju, za sebe jako dobar posao. Mislim da bi to trebalo da rade i ostali, da ih narod vidi, čuje, da im postavi pitanja, a ne da se politikom bave samo iz Banjaluke – savjetuje Antić.

(SB)