Sve više djece sa autizmom

dijete

U Republici Srpskoj je sve više djece sa autizmom zbog čega je potrebno da proces inkluzivnog obrazovanja bude što kvalitetniji, rekla je danas u Banjaluci predsjednik Udruženja za pomoć djeci sa autizmom “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić.

“U rješavanje ovih problema trebalo bi uključiti cijelo društvo da bi se oni smanjili što je moguće više jer je nemoguće da potpuno nestanu”, rekla je Kojićeva novinarima prije početka diskusije o inkluziji, koju je Udruženje “Djeca svjetlosti” organizovalo da bi se iz različitih uglova sagledao sve veći društveni problem prilagođavanja djece sa posebnim potrebama u školskoj nastavi.

Ona očekuje da će diskusija o inkluziji dati odgovore na pitanja kako se može olakšati rad učitelju ili nastavniku a da dijete izvuče maksimum iz inkluzije, kao i na pitanja da li je inkluzija omogućena za svu djecu sa autizmom, te kako poboljšati položaj asistenata koji rade sa tom djecom.

“Koliko će škola prihvatiti dijete sa posebnim potrebama zavisi od škole. LJudski faktor je presudan. Na primjeru nekih škola pokazalo se da efekti mogu biti zaista dobri, dok je kod drugih potrebna dodatna edukacija učitelja”, napomenula je Kojićeva.

Diplomirani psiholog i stručni saradnik u Udruženju “Djeca svjetlosti” Nikolina Klepić rekla je da je bilo i slučajeva da djeca krenu na nastavu, ali da se nakon nekog vremena isključe iz inkluzivne nastave zbog procjene da nisu spremna za nju.

“Cilj diskusije je da problem sagledamo iz svih uglova, te da roditelji, asistenti i predstavnici institucija sa različitih nivoa vlasti daju prijedloge kako da se problemi riješe”, navela je Klepićeva.

Diplomirani psiholog Vesna Bosančić, koja već dvije školske godine radi kao asistent u nastavi, nezadovoljna je zbog statusa asistenata, i kaže da je potrebno poboljšati njihov položaj jer je njihova uloga značajna u uključivanju autistične djece u školu.

“Primijećeni su veliki pomaci u prihvatanju djece sa autizmom od ostalih školaraca, jer kada vide da se ja prema njima normalno ponašam onda i oni postupaju isto”, rekla je Bosančićeva.

Vanesa Kostić, majka desetogodišnjeg djeteta sa autizmom, učenika Osnovne škole “Branko Radičević”, kaže da je život djece ometene u razvoju i roditelja veoma težak, te da to razumiju samo oni koji imaju kontakt sa ovakvom djecom, dok podrška društva izostaje.

“Nisam u prilici da radim jer moje dijete ništa ne može samo. Redovno pohađa osnovnu školu, te od trećeg razreda ima personalnog asistenta, koji ima presudnu ulogu u njegovom školovanju”, rekla je Kostićeva.

Ona je dodala da je svako dijete različito, te asistent ima veliku odgovornost jer je potrebno da zna kako da smiri dijete, kada da bude blag, a kada strog, kako da priđe djetetu, a da ga ne uznemiri.

(Agencije)

Evo koje su ekonomske mjere u Banjaluci za preduzetnike pogođene krizom

Štab za vanredne situacije u Banjaluci danas je usvojio niz ekonomskih mjera podrške poslovnim subjektima, pogođenih epidemiološkom krizom, i to: -Kako bi se zadržala radna mjesta, Grad Banjaluka nastaviće sve planirane javne radove i investicije, u okvirnoj vrijednosti od 39 miliona KM; -Grad će, preko gradskog Garantnog fonda, snositi puni trošak kamata za sve poslovne

Od sutra besplatna dostava lijekova u Banjaluci

Od sutra će u Banjaluci biti omogućena dostava lijekova na kućnu adresu osobama starijim od 65 godina, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije. Do sada je Grad Banjaluka, u saradnji sa partnerima, obezbijedio besplatnu dostavu namirnica starijim licima, licima sa invaliditetom i hroničnim bolesnicima, a od sutra će

Najomraženiji lik u NBA ligi zaražen virusom korona, navijači New Yorka se naslađuju

Američki milijarder i vlasnik New York Knicksa James Dolan pozitivan je na koronavirus, potvrdio je ovaj klub na društvenim mrežama. Dolan trenutno obavlja funkciju izvršnog predsjednika firme Madison Square Garden Co.,u čijem vlasništvu je su i Knicksi, a klub je na društvenoj mreži objavio da je njihov vlasnik trenutno u samoizolaciji te da ima blage

Zimska sezona na Jahorini uspješnija od prethodne

 Zimska sezona na Jahorini završena je nakon 110 dana skijanja zbog novonastale situacije sa epidemijom virusa korona, a bila je, uprkos nedostatku snježnih padavina, uspješnija od prethodne, ističe direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić. Ostvareno je više od dva miliona zimskih vožnji na planini, broj skijaša je dostigao gotovo 250.000, a promet je dostigao gotovo

RADOJIČIĆ: Sve postojeće mjere u Banjaluci se produžavaju do 13. aprila

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da s obzirom da u ovom gradu imamo konstantan rast oboljelih virusom korona da je Gradski štab odlučio da se sve postojeće mjere u Banjaluci produže do 13. aprila. Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci produžio je preventivne mjere za još 14 dana, odnosno do 13. aprila, s

Dva zdravstvena radnika na UKC-u pozitivna na virus korona

Dva medicinska radnika Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske zaražene su virusom korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. U pitanju su doktorica i medicinska sestra koje su bile u kontaktu sa zaraženim ljekarom UKC. Podsjećamo, u Srpskoj je u posljednja 24 časa registrovano 38 novih slučajeva virusa korona, čime je ukupan

UKUPNO 323 U BIH: Virus korona potvrđen kod devet osoba u Tuzli i sedam u Hercegovini

Zaraza koronavirusom jutros je ustanovljena kod još devet osoba u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Također, Zavod za javno zdravstvo FBiH potvrdio je 7 novih slučajeva u Hercegovini koji su u statistiku uvedeni jutros u 10 sati. Kako saznaje isti portal, pet osoba u Tuzli su bile u kontaktu