Vijesti 27.04.2017.

Sve više djevojčica u IT sektoru

ČITANJE: 2 minute

Da sektor informaciono-komunikacionih tehnologija nije samo perpsektivna opcija za dječake pokazalo je 40 djevojčica starosti od 12 do 18 godina. U sklopu obilježavanja Dana djevojčica u IKT-u one su učestvovale u raznim predavanjima i radionicama, a dvodnevna manifestacija u Banjaluci završena je konferencijom “Proširi svoje horizonte”. 

Pored toga, početkom aprila raspisan je poziv za dostavljanje  idejnih rješenja za određene probleme u lokalnim zajednicama uz upotrebu informacionih tehnologija. Djevojčice su na ovaj zadatak spremno odgovorile.

– Radila sam projekat virtuelna učionica. To je u stvari učenje na daljinu putem interneta. I tako nastavnici komuniciraju sa učenicima putem interneta – rekla nam je Milana Talić koja je osvojila prvo mjesto.

– Ne znamo toliko podataka iz opšte kulture. Pa sam smatrala da bi trebale postojati neke aplikacije. Najbolje bi bilo da u tome učestvuju mladi ljudi, odnosno srednjoškolci i studenti – mišljenja je trećeplasirana Maja Regoda.

Sve aktivnosti održane su organizaciji Gender centar Vlade RS. Pored njih medjunarodni dan djevojčica u IKT-a podržale su kompanija “Lanaco” i Inovacioni centar Banja Luka.

– Da animiramo što veći broj djevojčica da razmisle o informacionim tehnologijama kao izboru za budućnost. Najbrža trenutno rasutća grana su informacione thenologije – smatra Vladimir Ćorda, predstavnik Inovacioniog centra Banjaluka.

– Možemo se pohvaliti da je broj žena u našoj kompaniji 35 odsto, što je više od prosjeka naše države gdje prema istraživanju žene učestvuju sa 25 odsto u IT industriji – tvrdi Nina Kremenović, portparol kompanije “Lanaco”.

Iskustvo pokazuje da broj zainteresovanih žena i djevojaka za posao u ovom sektoru raste iz godine u godinu. Ipak, još je mnogo posla.

– Od 2011. godine vidljivi su pomaci. IT tehnologije svakim danom napreduju. Procenat djevojaka zaposlnih u ovom sektoru u BiH, raste. Sada je 25 odsto. Ipak, to je i dalje poražavajuće. Nizak je procenat. Međutim u proteklih nekoliko godina taj procenat je bio znatno niži – rekla nam je Tanja Slijepac iz Gender centra Vlade RS.

Međunarodni dan djevojčica u IKT-u obilježava se posljednjeg četvrtka u aprilu mjesecu, svake godine. Gender centar je organizuje obilježavanje ovog dana u RS po sedmi put.

(srpskacafe)