Biznis 04.04.2016.

Sve više Japanaca umire zbog prekomjernog rada

ČITANJE: 1 minuta
Japanac-posao

Japan se suočava sa rastućim brojem odštetnih zahtjeva zbog smrti kao posljedice prekomjernog rada, fenomena pod nazivom “karoši”, koji sve više pogađa omladinu i žene u Japanu.

Broj odštetnih zahtjeva povećan je u posljednjih godinu dana na 1.456, a najveći broj slučajeva je u oblasti zdravstva, socijalnih usluga, građevine i špedicije, u kojima hronično fali radna snaga.

Hiroši Kavahito, generalni sekretar Nacionalnog savjeta za zaštitu žrtava karošija, rekao je da je pravi broj sigurno 10 puta veći, jer Vlada ne voli da priznaje ovakve incidente.

“Osnovni problem je smanjenje broja radnih sati, ali vlada ne čini dovoljno u tom smislu”, rekao je on.

Najčešće žrtve su ranije bile muškarci, oko 90 odsto, ali danas ima sve više žena.

Japan nema pravne limite za radne sate, ali ministarstvo rada priznaje dva tipa “karošija”: smrt od kardiovaskularnih bolesti zbog prekomjernog rada i samoubistvo zbog mentalnog stresa nastalog usljed problema na radnom mjestu.

Smrt kao posljedica kardiovaskularne bolesti smatra se da je “karoši” ako je radnik radio 100 prekovremenih sati prethodni mjesec, ili 80 sati prekovremeno tokom dva ili više mjeseca.

Samoubistvo se “kvalifikuje” za odštetu ako je pojedinac radio 160 sati ili više tokom jednog mjeseca, ili više od 100 prekovremenih sati u toku tri uzastopna mjeseca.

Broj samoubistava u Japanu koji su povezani sa poslom i radnim mjestom povećan je za 45 odsto u posljednje četiri godine među licima od 29 godina, pa i mlađim, i za 39 odsto među ženama.

(Agencije)