Vijesti 23.11.2015.

Sve više mladih bez posla

ČITANJE: 1 minuta
biro
Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS u prvih devet mjeseci prijavilo se 10.795 osoba starosne dobi od 18 do 30 godina ili 43 odsto ukupnog broja novoprijavljenih lica u Srpskoj.

U nadi da će im Republički zavod za zapošljavanje pronaći posao u Srpskoj se za devet mjeseci prijavilo ukupno 25.136 lica svih životnih doba od kojih su mlade osobe ubjedljivo najbrojnije.

Nezaposlenost mladih postala je rak-rana našeg društva koje sa sobom povlači i niz drugih problema omladinske populacije poput kasnog osamostaljivanja i zasnivanja porodice. Veliki broj mladih godinama bezuspješno pokušava da pronađe zaposlenje, a lista nezaposlenih iz godine u godinu je duža, jer je broj novoprijavljenih veći od broja onih koji uspiju doći do radnog mjesta.

Podaci Zavoda za zapošljavanje RS pokazuju da je u najvećem gradu Srpske u prvih devet mjeseci evidentirano 4.015 novih prijava lica starosne dobi od 18 do 30 godina, a slijede Bijeljina sa 1.748, Doboj 1.961, Prijedor 1.380, Istočno Sarajevo 1.125 i Trebinje sa 566 novoprijavljenih.
Stručnjaci upozoravaju da obrazovni sistem ne nudi moderna znanja i vještine, zbog čega su u žestokoj borbi za radno mjesto uspješniji oni koji su, pored formalnog obrazovanja, stekli vještine i radno iskustvo kroz druge oblike.

Takve osobe su privlačnije poslodavcima koji od mlade osobe očekuju da je spremna da se usavršava na razne načine.

(Glas Srpske)