Sport 09.12.2020.

SVE VIŠE POLAZNIKA: Članovi Skijaškog kluba “Ris” spremaju se za novu sezonu

ČITANJE: 2 minute

Članovi Skijaškog kluba Ris iz Banjaluke uveliko se spremaju za novu sezonu na snijegu uprkos problemima koje je zadala pandemija virusa korona.

Klub svake godine okuplja sve više polaznika, dok će imati i nekoliko takmičara koji bi trebalo da nastupe na prvenstvima BiH i Srbije. Zimska sezona na Jahorini već je otvorena, što posebno raduje sve u klubu koji su se poželjeli snijega jer prošle zime nije bilo mnogo padavina pa iz objektivnih razloga zacrtano nije ostvareno. Prema riječima generalnog sekretara Risa Vladimira Zečevića, otvoreni prostor na planini smanjuje mogućnost infekcije, dok su instrukcije o preventivi zaraze već podijeljene, a ski-centri spremni da vrše stalnu dezinfekciju.

– Radujemo se snijegu jer to znači početak takmičenja, mada će ove godine biti drugačije nego prethodnih iz dobro znanih razloga. Ipak, preduzeli smo sve neophodne mjere zaštite od zaraze koronom mada je skijanje individualni sport i nema potrebe da budeš u bliskom kontaktu sa ostalima. Pored odijela, tu su rukavice, brile, bandana i kaciga, tako da su skijaši već u startu zaštićeni od eventualne zaraze. Jedino što treba da radimo je da obratimo pažnju prilikom ulaska u restorane ili druge objekte mada tu postoje sredstva za dezinfekciju – izjavio je Zečević.

Ove sezone planiraju da promovišu trojicu takmičara koji će raditi pod stalnim nadzorom trenera.

– Sezona nam traje tri ili četiri mjeseca. U planu nam je da prvo idemo na Jahorinu u decembru, zatim na Zlatibor u januaru, Vlašić u februaru i ponovo na Jahorinu tokom marta. Ipak, to je podložno promjeni iz objektivnih razloga jer pratimo situaciju sa snijegom pa se moramo prilagođavati. Klub broji 247 članova, pored kojih imamo po dva ljekara i vaspitačice te šest trenera (Marko Branković, Siniša Marković, Aleksandar Gajić, Bojan Tomić, Filip Jurišković i Arijana Knežević). Svi oni imaju A1 atus (Asocijacija trenera i učitelja skijanja) licence, dok će dvojica uskoro dobiti A2. Napravićemo selekciju naših članova i troje-četvoro najboljih prijaviti za takmičenje te se nadamo dobrim rezultatima, a sa najmlađima će raditi Dragan Kajkut – naglasio je Zečević.

Nada se da će sponzori prepoznati njihov trud i pružiti im adekvatnu pomoć.

– Skijanje je jedan od najskupljih sportova i zaista ne znam kako se snalazimo. Sve je to stvar volje i entuzijazma pa se nadamo da će nam sponzori pomoći – kazao je Zečević.

Nedostajalo treninga

U sezonu neće ući najspremniji, kao što je to bio slučaj ranijih godina, jer je pandemija onemogućila i treniranje “na suvom”.

– Vjerujem da će se naši članovi vrlo brzo vratiti u formu i da neće mnogo zaostajati snagom za ostalima – kazao je Zečević.

(Glas Srpske)