Biznis 29.04.2016.

Sve više stranaca želi da radi u BiH

ČITANJE: 2 minute
berioska kamakaro
Stranci su najviše radnih dozvola, u prva četiri mjeseca ove godine, tražili za posao u trgovini, prerađivačkoj industriji, trgovini nekretninama i sektoru obrazovanja. Podaci su to Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Do kraja aprila izdato je 599 dozvola za rad u BiH, što je za 60 više u odnosu na isti period prošle godine. Među tom statistikom je i ime Berioske Kamakaro, balerine, Venecuelanke koja tri godine živi i radi u Banjaluci. Priča da uredno svake godine obnavlja sve dozvole. U međuvremenu je osnovala udruženje u kome djevojčice podučava balet. Kaže da su nam procedure komplikovane, pa je i advokata angažovala, kako joj nešto ne bi promaklo.

“Iz moje matične zemlje trebala sam da prikupim dokumente poput dokaza o nekažnjavanju, diplomu kao dokaz da imam kvalifikacije. Sve sam morala da prevedem na vaš jezik, da imam pečat na svim dokumentima, kao i dozvolu od Agencije za rad. Nije važno gdje se nalazite, najvažnije je da ste produktivni i korisni, gdje god da se nalazite. To možete i ovdje, u Kini, u mojoj Venecueli, u Americi, u koju odlazim i takođe radim jer moram se osjećati korisnom. Ne mogu samo da čekam kod kuće skrštenih ruku”, priča Berioska Kamakaro.

Nezaposlenost u Srpskoj dostigla je najnižu tačku u posljednje tri godine. Svoju sreću, pored 135 hiljada nezaposlenih, koliko ih je u martu bilo na zvaničnoj evidenciji, moći će da potraži i 600 stranaca. Zahtjevi za dozvole su već pristigli, a u državnoj agenciji zbrajaju i podatke za cijelu BiH.

“U prvom kvartalu 2016. godine to su bile 171 radna dozvola za državljane Srbije, zatim idu državljani Hrvatske sa 59 radnih dozvola, Kine 55, Turske 52, Italije, Kuvajta po 29 i ostale su države uglavnom oko deset radnih dozvola”, kazao je Boris Pupić, Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Banjalučani, u informaciju da više stranaca želi da radi kod nas, baš i ne vjeruju. Pretpostavljaju šta bi mogle biti njihove prednosti kod domaćih poslodavaca.

Ove godine odobrena je 1581 dozvola za rad strancima u BiH. U posljednje dvije godine na rad u inostranstvo iz BiH otišlo je šest i po hiljada radnika. Tako bar bilježi zvanična statistika.

(ATV)