Magazin 25.11.2018.

SVE VIŠE STUDENTKINJA TEHNIČKIH NAUKA One znanjem ruše predrasude!

ČITANJE: 4 minute

Predrasudu da su tehničke nauke namijenjene uglavnom muškarcima ruše studentkinje koje u sve većem broju upisuju mašinski ili elektrotehnički fakultet.

Lista upisanih kandidata na tehničkim fakultetima Univerziteta u Banjaluci govori u prilog ovome. Sve je veći broj djevojaka koje žele da jednog dana budu uspješni inženjeri.

Jedna od njih je i Aleksandra Zec iz Novog Grada, diplomirani inženjer hemijske tehnologije.

„Pripadnice ženskog pola uglavnom ne upisuju tehničke fakultete zbog predrasude da je to muški posao. Svake godine se taj trend smanjuje shodno činjenici da sve više djevojaka upisuje tehničke fakultete. Moj prvobitni izbor je bila medicina, ali pošto nisam primljena upisala sam Tehnološki fakultet u Banjaluci, i s vremenom mi se to zanimanje dopalo. U toku školovanja obišla sam mnogo industrija u kojima su žene glavni inženjeri i to mi se jako svidjelo. Nema razlike da li neki posao obavljaju žene ili muškarci, ali uglavnom se lakše zapošljavaju muškarci inženjeri, jer oni ne idu na porodiljsko, posebno ako ste aplicirali na posao nakon fakulteta“, kaže za Mondo.ba Aleksandra Zec.

Primjeri mladih studentkinja Mašinskog fakulteta takođe govore u prilog tezi da nema muških i ženskih zanimanja.

„Mašinski inženjer je jedno od traženijih zanimanja i kod nas i u inostranstvu, ali to u mom slučaju nije bilo presudno pri upisu Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Od osnovne škole gajim ljubav prema ovoj struci, zato sam kasnije upisala srednju Mašinsku školu, a potom i fakultet. Želja mi je da dam svoj doprinos razvoju industrije u Republici Srpskoj i to nije samo kliše, ja zaista tome težim. Treća sam godina fakulteta i nadam se da ću se po završetku studija zaposliti u nekom od teslićkih preduzeća, s obzirom da dolazim iz ove opštine.

Naravno, razmišljala sam i o poslu u inostranstvu, ali to mi je posljednja opcija. Žao mi je što mladi inženjeri odlaze. Nadam se da će znanje koje steknem na fakultetu omogućiti zaposlenje, platu dostojnu mog znanja i rada, a prije svega priliku da ostanem u svojoj zemlji“, izjavila je za naš portal Ivana Stokić.

Marija Šavija, studentkinja treće godine Mašinskog fakulteta podjelila je sa nama razloge zašto se odlučila baš za ovaj fakultet.

„Po završetku Gimanzije u Gradišci odabrala sam Mašinski fakultet. Tada nisam imala pojma šta to znači, ni šta me čeka. Ipak, da se vrijeme može vratiti, moj izbor bi bio isti. Mašinstvo podrazumijeva mnogo crtanja, računanja, izrade projekata… Činjenica je da je potrebno uložiti puno truda, svakodnevnog rada, volje, marljivosti i upornosti, ali je ako to ono što želiš sve – prepreke postaju lakše. Inženjeri mašinstva imaju bitnu ulogu u unapređenju kvaliteta životne sredine. Jako je traženo zanimanje kod nas i u inostranstvu, tako da posla ima, mana je što je teško do diplome, ali definitivno vrijedi“, ističe Marija.

Nije rijetkost da se žene zanimaju za automobile, ali slučaj Milene Bogojević, koja je svoje nesvakidašnje interesovanje odlučila usavršiti studirajući mašinstvo nije tako čest.

„Uvijek su me privlačili automobili i sve u vezi s njima – kako se pokreću, na koji način rade. Mnogi to gledaju kao muški posao, ali ja sam ga prihvatila na neki poseban način, jer veoma volim ovo što studiram. Radujem se svakom predavanju i veoma sam uzbuđena znajući da ću saznati nešto novo. Oduševljena sam radom profesora, a omiljeni predmet mi je mehanika. Što se tiče posla, planiram da radim u drugoj državi jer je mašinstvo razvijenije u drugim zemljama. Nadam se da ću uspjeti da ostvarim svoje snove. Žene inženjeri su velike žene!“

Osim na Mašinskom i tehnološkom fakultetu, studentice smo našli i među brucošima na  Elektrotehničkom fakultetu. Jedna od njih je i devetnaestogodišnja Aleksandra Banjac iz Laktaša.

„Elektrotehnički fakultet sam izabrala zato što me privlače predmeti koji su na tom fakultetu i zato što smatram da je najperspektivniji. Fakultet je težak i zahtijeva mnogo zalaganja, ali nisam se pokajala što sam ga izabrala, jer su predavanja zanimljiva i profesori se trude da nam na što bolji način objasne lekcije. S obzirom da muškarci imaju veću sklonost ka tehničkim naukama, oni pretežno upisuju fakultet ovakvog tipa. Nakon završetka fakulteta mogućnosti su mnoge. Na fakultetu je najveća potražnja za računarstvom i informatikom, jer pružaju mogućnost zaposlenja u IT sektoru, za kojim danas vlada veliko interesovanje. Tu su još i oblasti proizvodnje i korišćenja električne energije“, kazala nam je Aleksandra.

Naše sagovornice su živi dokaz da uloga uspješnih i ostvarenih inženjera ne pripada samo muškarcima. Bravo djevojke!

(Dejana Kalinić i Nevena Stanojević za Mondo.ba)