Magazin 11.10.2015.

Sve više turista Andrićevoj učionici

ČITANJE: 1 minuta

Andric ucionica

Turisti koji dolaze u Višegrad, osim Andrićgrada i višegradske ćuprije, sve više posjećuju i spomen-učionicu nobelovca Ive Andrića koja predstavlja uspomenu na vrijeme Andrićevog školovanja i odrastanja u Višegradu.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je novinarima da Andrićeva učionica sve više privlači goste koji se interesuju za originalne predmete, fotografije i priče iz sjećanja starih Višegrađana koji su imali priliku da razgovaraju i druže se sa Andrićem.

– Muzejsku postavku čine đačke klupe sa tablicama i pisaljkama, učiteljska katedra i dnevnik, pero i mastilo, zvono za oglašavanje početka časa, te velika računaljka i tabla za pisanje – precizirala je Todorovićeva.

Ona je istakla da spomen-učionica čuva uspomene na Andrićev život u Višegradu.

Nikola Đukanović, kustos Spomen-učionice, koja je smještena u centru Višegrada pored Doma kulture, kaže da je ove godine bilo znatno više turista različitih generacija iz svih dijelova svijeta, nego prethodnih godina.

-Turisti rado posjećuju Spomen-učionicu Ive Andrića i vole da čuju zanimljivosti iz njegovog života, ali i da pogledaju knjige i ostale predmete koji se nalaze u učionici – rekao je Đukanović.

On je dodao da je najveći broj turista iz Srbije, Belgije, Francuske, NJemačke i Kine.

Opština Višegrad je 2007. godine uredila muzejsku postavku Andrićeve učionice i otvorila je za posjete turista.

(Agencije)