Politika 09.01.2019.

SVEČANA AKADEMIJA Cvijanovićeva poručila da bez Srpske nema slobode

ČITANJE: 11 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da Srpska mora biti iznad svega, najvažniji politički i svaki drugi prioritet, jer bez nje nema ni slobode, ni života, ni budućnosti.

– Vjerujem u Republiku koja će biti sve jača, vjerujem u sposobnost i snagu našeg naroda, naših građana i institucija da je očuvaju i da je jačaju – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike.

Ona je istakla da Republika Srpska danas proslavlja 27. rođendan, u miru i slobodi, snažnija nego ranije, svjesnija sebe i važnosti svog očuvanja, odlučna da hrabro korača u budućnost – ponosna i vječna, baš onako kako to kaže i centralna poruka ovogodišnjeg programa obilježavanja dana rođenja Republike.

– Ponosni smo na Republiku Srpsku koja je simbol naše slobode, života, sigurnosti za svakog našeg građanina. U njoj je satkana naša prošlost, naš identitet i naša želja da gradimo njenu budućnost. U njoj živimo kao svoj na svome – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska odraz želje da se živi slobodno i gradi društvo za generacije koje će doći i obaveza za sve da ne odustanu od svojih uvjerenja.

– Republika Srpska nam nalaže da budemo istrajni i ne iznevjerimo vrijednosti na kojima je Republika u miru stvorena, u ratu odbranjena, a potom u slobodi izgrađivana tokom 27 godina – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, upravo zbog toga živeći svakodnevne živote ne smije se izgubiti iz vida snaga i veličina ideje koja je stajala iza stvaranja Republike Srpske, niti dugi niz istorijskih događaja koji su tome prethodili, kao izraz težnje za životom u miru i slobodi na ovim prostorima.

– Zato je u njen identitet ugrađena žrtva svakog ko je položio život za ideju slobode svog naroda, od oslobodilačkih ratova 19. vijeka i balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svjetskog rata, do posljednjeg, odbrambeno-otadžbinskog rata. NJima smo mi, koji danas živimo u Republici Srpskoj, zahvalni što živimo u slobodi, što smo svoji na svome i što znamo gdje nam je ognjište – navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da bez ogromne požrtvovanosti naroda i boraca to ne bi bilo moguće i da je “stoga i naš dug prema njima nemjerljiv”.

– Zato je naša obaveza da branimo Republiku, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da je dalje razvijamo, gradimo, uređujemo i unapređujemo – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se, istovremeno, nikada ne smije izgubiti iz vida da i danas Republika Srpska mnogima smeta, i zato je borba za njeno očuvanje neprekidna.

– Mnogima smeta i to što obilježavamo današnji dan jer je potvrda da je Republika rođena u miru, prije rata, a da je u ratu, koji nam je bio nametnut, odbranjena. Smeta im što slavimo svoj identitet, svoju slobodu, kulturu, jezik, način života. Smeta im što branimo svoju autonomiju, svoju stabilnost i što jačamo svoje institucije – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske je rekla da, nažalost, još ima onih koji smatraju da bi mnoge stvari u BiH bile jednostavnije ukoliko bi se od Republike Srpske oduzele nadležnosti za donošenje odluka i premjestile negdje drugdje. Ona je ponovila da su sve vrijeme od okončanja rata do danas, mnogi bezuspješno pokušavali da oslabe Republiku Srpsku, da joj otmu bar djelić onoga što je verifikovano dejtonskim ugovornim aranžmanom.

– Na njihovu žalost, a na našu radost, Republika Srpska je danas politički, institucionalno i ekonomski stabilna i samoodrživa zajednica, koja ima svoj jasno trasiran razvojni put, koja je i nakon oktobarskih izbora prva konstituisala sve organe vlasti i usvojila svoje strateške dokumente koji su osnova za realizaciju njenih razvojnih ciljeva – navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je ocijenila da je u protekle više od dvije decenije, u grotlu različitih napada na dejtonski ustavni aranžman, Srpska imala više štete nego koristi od BiH.

Prema njenom mišljenju, previsoka je cijena koju Srpska plaća u političkom, institucionalnom, ali i razvojnom i ekonomskom smislu zbog eksperimenata koji se sprovode u BiH.

– Stoga, uvažavajući unutrašnju, regionalnu i globalnu realnost, ali i potrebe Srpske, vrijeme koje je pred nama moramo iskoristiti za jačanje Srpske, za vraćanje svih nadležnosti koje su joj, posebno odlukama visokog predstavnika, nelegalno oduzete – istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da Srpska ne smije sebi više nikada dozvoliti da sa nivoa BiH bude predmet bilo kakvih ucjena, da bude osporavana u svom ustavnom i institucionalnom kapacitetu i zaustavljana u svom razvoju i djelovanju.

– Naravno, najviše smo zagledani u Srbiju, koja je u proteklom vremenu bezbroj puta iskazala svoju podršku Republici Srpskoj i na koju smo se mogli osloniti kad nam je bilo najteže. Naš iskren prijatelj je i Rusija koja principjelno brani Dejtonski sporazum, koja je zaustavila rezoluciju o genocidu i koja se suprotstavlja dezinformacijama prilikom podnošenja izvještaja visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje u Republiku koja će biti sve jača, u “sposobnost i snagu našeg naroda, građana i institucija da je očuvaju i da je jačaju”.

-Čestitam vam svima 9. januar – Dan Republike uz želje da ona bude stabilna, a mi da joj budemo vjerni i odani, da je zajedno gradimo i čuvamo uz mnogo ljubavi, zajedništva i solidarnosti. Živjela Republika Srpska – “, zaključila je Cvijanovićeva.

Brnabić: Moguće je biti razdvojen granicama, a ostati nerazdjeljiv i jedinstven 

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na svečanoj akademiji da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi da živi u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poželivši u ime Vlade i u ime Srbije srećan Dan Republike, Brnabićeva je podsjetila na, kako je istakla, veliku istinu koju je prije više od 100 godina rekao srpski političar i predsjednik Vlade Srbije Stojan Novaković.

-On je rekao da `život narodni ne smije da teče kako ga nose vjetrovi`. Na ovim našim prostorima ti vjetrovi i sa Istoka i sa Zapada su uvijek bili posebno snažni, nikada naivni i nekako su se baš ovdje uvijek sudarali i prelamali. Za nas danas nema bolje opomene od ove rečenice i od naše prošlosti – naglasila je Brnabićeva.

Ona je napomenula da kakvi god vjetrovi bili na ovim prostorima, građanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

-To je na ovim prostorima, takođe, uvijek bilo posebno teško. I danas živimo u veoma kompleksnim vremenima kada je opet potrebno pažnju pokloniti Novakovićevoj rečenici i kada nam zajedno treba mnogo političke mudrosti i hrabrosti da naš narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi i treba da živi – kaže Brnabićeva.

Predsjednik Vlade Srbije je istakla da sadašnjost pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdjeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da posljedice teške prošlosti što uspješnije i brže budu iscijeljene i stvoreni uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom dijelu Evrope.

– Samo mir i stabilnost će omogućiti da u budućnosti u cijelom našem regionu svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeru, žive slobodnije, srećnije i zaklonjenije od svih vjetrova. Upravo sa tim ciljem i zbog našeg zajedničkog interesa, Srbija će mudro i strpljivo poštovati svoje međunarodne obaveze, ovdje prvenstveno mislim na Dejtonski mirovni sporazum, ne gubeći pritom osjećaj za neophodnu mjeru pravde, nezavisnosti i slobode koju vi ovdje u Republici Srpskoj uživate – istakla je Brnabićeva.

Za razliku od nekih, poručila je ona, za Srbiju su važni istorijski dogovori.

– Međunarodno pravo za nas nije samo mrtvo slovo na papiru i nije nam teško i nikada nam neće biti teško da, poštujući druge, ostanemo vjerni samima sebi i onom što smo naslijedili iz prethodnih vremena – rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, Srbija će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu tri konstitutivna naroda u BiH, ali će uvijek posebno brinuti za građane Srpske.

– To je sasvim prirodno. Naša ljubav i briga prema Republici Srpskoj ne znači mržnju i nebrigu prema BiH niti će ikada to značiti. Naprotiv, čini mi se da mostovi i putevi koje gradimo ka Srpskoj jesu mostovi i putevi i prema BiH. Vlada Srbije će nastaviti da gradi nove i osnažuje postojeće – naglasila je predsjednik Vlade Srbije.

Ona je dodala da će se posebno baviti osnaživanjem specijalnih veza između Srpske i Srbije kroz jačanje saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

– Nadam se da su prošla vremena u kojima su ministarstva sile bila ministarstva vojske i policije. U 21. veku ministarstva sile za pametne zemlje su ministarstva obrazovanja i kulture. Ovakav pristup je jedna od dragocenih nasleđenih tekovina našeg časnog puta kroz istoriju koji su utabali Dositej Obradović i Vuk Karadžić, a ojačali Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković – rekla je Brnabićeva.

Stanić: Biti Srbin danas nije lako, ali je časno

– U mučnim i stradalnim vremenima koja su počela 1990-ih godina, prilikom raspada bivše Jugoslavije, Srbi su doživjeli više gubitničkih procesa u kojima je formiranje Republike Srpske jedini istinski veliki dobitak – istakao je predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić.

Među tim gubicima, naveo je Stanić, najveći je slom Republike Srpske Krajine, otmica Kosova i Metohije, kao i nasilno identitetsko preoblikovanje Crne Gore, zbog čega bi 9. januar – Dan Republike Srpske trebalo da postane praznik svih Srba.

Prema njegovim riječima, događaji tokom 1990-ih godina su pokazali ne samo političku zrelost Srba u BiH, nego i njihovu odlučnost da čvrsto uzmu sudbinu u sopstvene ruke.

-Ostali narodi SFRJ su odlučnom distancom pomogli nama Srbima da shvatimo jednostavnu istinu, a to je da smo u političkom smislu najjači kada smo sami, jer onda smo prinuđeni da mislimo čisto, pa tada tražimo rješenja koja su spasonosna za naše biće, rješenja koja su realno ostvariva – istakao je Stanić na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

On je naglasio da biti Srbin danas, kao ni u prethodnim vremenima, nije lako ali je časno, jer Srbi imaju istoriju kojom se mogu ponositi.

-O tome može da nam kaže Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Kao i ovaj svetac i naš narod je za mnogo šta bio optuživan, o njemu su svjedočili mnogi lažni svjedoci, ali sve to sa ozbiljnom, objektivnom, uravnoteženom argumentacijom nikako se ne može dovesti u vezu – rekao je Stanić.

On je dodao da je na Srbima da se spremno uhvate u koštac sa svim tim optužbama, pa i ako je potrebno stradati u tim pokušajima.

– Svetac koji je donedavno hodao među nama, naš patrijarh Pavle, to je iskazao rečima: `Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da mi ne postanemo neljudi`. Ako je tako, onda to što ćemo stradati, mučiti se, patiti se nije ono najstrašnije što nam se može desiti – poručio je Stanić.

On je naglasio da se od Svetog Stefana, koji se danas proslavlja, može mnogo naučiti, jer on upozorava da je briga o siromašnima, gladnima i bolesnima važan činilac kako tradicionalne narodne, religijske zajednice, tako i modernog društva.

– Po Svetom pismu, Sveti Stefan je čovjek napunjen vjerom i Duhom Svetim, koji sobom donosi energiju Gospoda, a time čini da i ljudski svijet tako dragocjenom, spasonosnom energijom biva ispunjen. Bez Boga nema trajnoga izvora ljubavi za čovjeka ili se ta ljubav pojavljuje tek sporadično i bez snage kontinuiranog postojanja – rekao je Stanić.

On je dodao da je u borbi sa zlom za ovog sveca bilo važno da sačuva ono što je imao prije pojave zlih sila, a to je ispunjenost vjerom i Duhom Svetim, da ne poklekne pred teškoćama i ne zapusti dušu svoju, ne dozvoli da duša padne i izjednači se sa nečistim silama.

– Izgovarajući teške riječi za teška zlodjela, Sveti Stefan je bio potpuno spreman na vlastito žrtvovanje zarad očuvanja Duha Svetoga na ovome svijetu, ali ništa nije bio spreman da učini da bi uzvišenost duha svetoga bila ugrožena – rekao je Stanić.

U kulturno-umjetničkom programu svečane akademije učestvovali su Simfonijski orkestar Akademije univerziteta u Banjaluci, Orkestar MUP-a Srpske, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, Hor “Kastratonika” iz Banjaluke, Etno-grupa “Trag” iz Laktaša, Plesni studio “Point” iz Banjaluke, glumci, solisti i djeca solisti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, te mnogobrojni zvaničnici i gosti.

(Srna)